Микроскопски колит срещу улцерозен колит: Каква е разликата?

Както микроскопичният колит (MC), така и улцерозният колит (UC) могат да причинят възпаление на дебелото черво. Но възпалението на UC може да се види по време на колоноскопия и може да съдържа кръв в изпражненията ви, докато MC обикновено се вижда само под микроскоп.

Изчислено е, че 3,1 милиона Американците живеят с възпалително заболяване на червата (IBD) (IBD), което включва болестта на Crohn, улцерозен колит (UC) и микроскопичен колит (MC). Много от състоянията, които попадат в категорията IBD, имат подобни симптоми, така че определянето кое има някой не винаги е лесно.

Докато и MC, и UC причиняват възпаление на дебелото черво, най-голямата разлика между тези две състояния е, че MC обикновено може да се види само под микроскоп. Има обаче някои други по-фини разлики в симптомите като наличието на кръв и слуз в изпражненията.

Улцерозният колит и микроскопичният колит едно и също нещо ли са?

Докато и MC, и UC се считат за видове IBD, микроскопичният колит не е свързан с улцерозен колит (или болест на Crohn).

Приблизително 9 до 20 нови случая UC на 100 000 души се появяват годишно. Може да се класифицира допълнително според засегнатите специфични части на дебелото черво и ректума.

От друга страна, един скорошен световен анализ показа резултати от 4,9 случая на колагенозен колит на 100 000 души и 5 случая на лимфоцитен колит на 100 000.

Има два различни вида MC, описващи промените в тъканта, които са очевидни, когато се гледат под микроскоп, наречени колагенен колит и лимфоцитен колит.

Какви симптоми ще видите за тях?

В зависимост от състоянието, с което живеете, може да изпитате някои от същите или различни симптоми.

Симптоми Микроскопски колит (МК) Улцерозен колит (UC)
Болка в корема х х
диария х х
Кървави изпражнения х
Спешност в банята х х
Умора х х
Отслабване х х
Инконтиненция х
Дехидратация х
Треска х
Подуване на ставите/болка х
Рани в устата х
гадене х
Намален апетит х

Симптомите както на MC, така и на UC могат да варират по интензитет от човек на човек. Те също могат да се променят с времето.

Хората могат да преминат през ремисия, при която не изпитват никакви симптоми, само за да имат стари (или нови) симптоми, които да се появят отново в бъдеще.

Може ли микроскопичният колит да се превърне в улцерозен колит?

Няма текущи изследвания, доказващи, че MC се превръща в UC.

Но са докладвани няколко случая. Броят е толкова нисък, че може да е случайна връзка. Има също шанс UC просто първоначално да е погрешно диагностициран като MC.

Един от начините, по които се различават MC и UC, е, че UC има риск от развитие на рак на дебелото черво. Поне 5% от хората с UC развиват рак на дебелото черво и рискът се увеличава, колкото по-дълго човек има заболяването. MC не носи същия риск.

Диагноза

Диагнозата за MC или UC обикновено включва първо Вашия лекар, който снема задълбочена медицинска история и извършва физически преглед.

Ако вашият лекар подозира UC или MC, той може да поиска да направите колоноскопия. Доказателствата за UC често ще бъдат видими по време на това.

Но те може да не видят нищо, дори ако имате MC. Ако се подозира MC, те ще вземат тъканна проба по време на колоноскопията и ще я анализират.

Вашият лекар може също да направи изследване на изпражненията или кръвта, за да помогне за диагностицирането на UC.

Възможности за лечение

Лечението както за MC, така и за UC варира в зависимост от тежестта на симптомите и честотата на пристъпите. В тежки случаи може да се наложи операция, но обикновено лекарите първо предлагат лекарства и диетични корекции.

В допълнение към промяната на всички лекарства, които може да причиняват обостряния на MC или UC, Вашият лекар може да предпише различни лекарства за намаляване на възпалението и симптомите на MC и UC. Те могат да включват:

  • кортикостероиди
  • антидиарични средства
  • биологични

Вашият лекар може също така да предложи диетични промени за намаляване на възпалението, ако имате MC и UC.

Избор на храна и за двете условия

Научете повече за диетичните съображения за MC и диетичните съображения за UC.

Промените в начина на живот също могат да бъдат полезни за намаляване на болката в MC и UC. Например, ако имате MC и пушите, Вашият лекар вероятно ще Ви посъветва да спрете да го правите възможно най-скоро. Може също така да ви помолят да намалите приема на алкохол или да се опитате да спите по 8 часа на нощ.

MC и UC не са свързани форми на IBD, но имат много припокриващи се симптоми.

Въпреки че може да изпитате коремна болка и чести изпражнения и при двете състояния, UC може също да включва кръв или ректално кървене. Също така често може да бъде визуално открит по време на колоноскопия, докато MC обикновено изисква микроскоп.

Ако изпитвате коремна болка и проблеми с изпражненията, говорете с лекар, за да може да определи точната причина и план за лечение за намаляване на симптомите, които изпитвате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss