Метастатичен меланом сред цветнокожите

Когато цветнокожите хора са диагностицирани с меланом, това често е в по-напреднал стадий и се свързва с по-ниски нива на оцеляване. Липсата на осведоменост относно риска от меланом, както и недостатъчното представяне в изследванията, допринасят за това несъответствие.

Меланомът е вид рак на кожата, който се развива в меланоцитите, клетките, които придават на кожата нейната пигментация. Въпреки че обикновено се причиняват от излагане на ултравиолетова (UV) радиация, меланомите могат да се развият и от генетични мутации, несвързани с времето, което прекарвате на слънце или в солариуми.

Хората с по-светъл цвят на кожата имат по-висок риск от меланом, а сред тези с по-светъл цвят на кожата, със светла коса и цвят на очите увеличава допълнително риска.

Въпреки че белите хора са по-склонни да развият меланом на първо място, цветнокожите са по-склонни да имат отрицателни резултати, включително по-лоши нива на оцеляване. Те също така са по-склонни да бъдат диагностицирани с напреднали форми на рак на кожата.

Основите: Метастатичен меланом и цветнокожи

Метастазите са разпространението на раковите клетки до отдалечени места извън тяхната точка на произход. Метастатичният меланом се отнася до меланома в напреднал стадий, или етап 4 меланом, което показва, че ракът се е разпространил в други части на тялото.

Според Алианса за изследване на меланома цветнокожите хора са 4 пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с меланом в напреднал стадий в сравнение с белите хора и са 1,5 пъти по-склонни да умрат от този вид рак на кожата.

Други статистически данни за меланома, свързани с цвета на кожата, включват следното:

 • Чернокожите хора, диагностицирани с меланом, имат приблизително 5-годишна преживяемост от 71%, в сравнение с 94% 5-годишна преживяемост за белите хора.
 • При цветнокожите хора меланомът е по-вероятно да се развие в области, които са малко изложени на слънце, като стъпалата на краката или дланите на ръцете.
 • До 75% от меланомите при цветнокожите хора се развиват на стъпалата на краката, дланите или в и около областта на ноктите.

Защо меланомът е по-рядко срещан сред цветнокожите?

Като цяло цветнокожите хора са по-малко склонни да развият меланом в сравнение с белите хора.

По-светлата кожа е свързана с по-ниски нива на меланин, пигментът, произвеждан от меланоцитите.

Меланинът предпазва тялото от UV радиация. Колкото повече меланин имате, толкова по-тъмна е кожата ви и толкова по-добре тялото ви абсорбира и неутрализира въздействието на UV лъчите. Това също означава, че хората със светла кожа са по-склонни да изгорят, отколкото да почернят, и им отнема по-малко време на слънце, за да изпитат отрицателни ефекти.

Защо цветнокожите хора са непропорционално засегнати от метастатичен меланом?

Въпреки по-ниските нива на меланом като цяло, цветнокожите хора изпитват по-високи нива на метастатично заболяване по време на диагностицирането. По-напредналото заболяване допринася за по-високи нива на смъртност.

Няколко фактора могат да повлияят на това, включително липса на осведоменост относно риска от меланом, разлики в общите клинични признаци и липса на всеобхватни изследвания.

Риск от меланом

Всеки с всякакъв цвят на кожата може да развие меланом. Поради защитния характер на по-тъмната кожа, когато става въпрос за излагане на слънце, обаче, много цветнокожи хора може да не знаят, че все още имат риск от рак.

Това предположение може да означава, че хората използват по-малко слънцезащитни продукти, например, или че отлагат търсенето на лечение, докато ракът не се разпространи и симптомите станат по-очевидни и изтощителни.

Разлики в клиничните признаци

Меланомът може също да се появи уникално при цветнокожи хора.

бели хора са по-възможни да развият меланом на гърдите, гърба, лицето, шията и краката, докато цветнокожите хора са по-склонни да развият меланом на долната част на ръцете, краката и около ноктите, където има по-малко меланин.

Това може да увеличи шансовете ракът на кожата да остане незабелязан по-дълго или да се дължи на други неракови кожни заболявания.

Липса на приобщаващи изследвания

Според научна статия от 2023 г. липсата на всеобхватни изследвания за меланома сред цветнокожите също допринася за по-високи нива на метастатично заболяване. Без подходящо представяне в изследванията, меланомът сред цветнокожите хора остава недостатъчно представен в образователната литература, което означава, че е недостатъчно проучен в много дерматологични програми.

Това може да накара дерматолозите да не са запознати с начина, по който меланомът се проявява върху по-тъмна кожа, да не разпознават клиничните му признаци ефективно, което води до по-късна (и по-сериозна) диагноза.

Здравна несправедливост

Цветнокожите често се сблъскват с неравнопоставеност в здравеопазването, несправедливи и предотвратими различия в резултатите, свързани със здравето, и достъпа до грижи. Много фактори могат да допринесат за общото състояние на несправедливост в здравеопазването, включително:

 • ограничен достъп до качествено здравеопазване
 • езикови бариери
 • бедност
 • хранителна несигурност
 • жилищна несигурност
 • ограничен достъп до образование
 • излагане на дискриминация и расизъм
 • живеещи в несигурни квартали
 • без здравни осигуровки
 • без транспорт

Всички тези фактори могат да повлияят върху способността за търсене на навременна диагноза и лечение на метастазирал меланом.

Какво може да се направи, за да се намалят различията, наблюдавани при метастатичен меланом сред цветнокожите?

Подобряването на несъответствията в метастатичния меланом сред цветнокожите хора започва с адресиране на основните проблеми, свързани с образованието, осведомеността и неравенството в здравето.

Налагането на приобщаващи изследвания, подобряване на приобщаващото обучение по дерматология и разработване на програми за информираност на общността относно меланома са само няколко примера за инициативи, които биха могли да имат значение.

Усилията за подобряване на общото здравеопазване за цветнокожите също могат да помогнат. Това включва:

 • реформа на националната и местната политика
 • програми за застъпничество и подкрепа в общността
 • културно обучение за доставчиците на здравни услуги
 • увеличаване на достъпа до здравно образование
 • разширяване на здравеопазването в райони с недостатъчно обслужване

Как цветнокожите могат да намалят риска си от метастатичен меланом?

Без значение от цвета на вашата кожа, Американската академия по дерматологична асоциация показва, че можете да намалите риска от развитие на рак на кожата като меланом чрез:

 • избягване на солариуми или слънчеви лампи
 • носенето на дрехи, които предпазват кожата от слънцето – включително на стъпалата на краката
 • оставане в сенчести места, когато сте навън
 • нанасяне на слънцезащитен крем 15–30 минути преди излизане навън
 • носенето на водоустойчив слънцезащитен крем SPF 30 или по-висок
 • повторно нанасяне на слънцезащитен крем на всеки 2 часа или след изпотяване или плуване
 • провеждане на месечен самоизследване на цялото тяло за всякакви кожни промени

Говорете с дерматолог всеки път, когато забележите:

 • променящ се израстък или петно ​​върху кожата ви
 • ново сухо, люспесто петно ​​от кожа
 • тъмна ивица или линия в и около ноктите ви
 • рана, която не зараства или заздравява и след това се връща
 • кървене или сърбеж, свързани с израстък, бенка или обезцветено петно

Меланомът е вид рак на кожата, засягащ хора с всякакъв тип и цвят кожа. Въпреки че е по-често срещан сред белите хора, меланомът е по-вероятно да бъде диагностициран в напреднал стадий (метастатичен меланом), когато се открие при цветнокожи.

Повишаването на осведомеността относно риска от меланом, както и фокусирането върху приобщаващи изследователски усилия и справедливост в здравеопазването, може да помогне за подобряване на това несъответствие в резултатите от рака на кожата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss