Мелатонинът е добър или лош за депресия?

Мелатонинът е хормон, произвеждан в епифизната жлеза в мозъка ви. Производството му се контролира от главния часовник на тялото ви, намиращ се в супрахиазматичното ядро.

През деня нивата на мелатонин са ниски. Но когато се стъмни, вашите зрителни нерви изпращат сигнали към главния часовник, който сигнализира на мозъка да започне да произвежда мелатонин. Започвате да се чувствате сънливи поради повишения мелатонин в кръвта.

Благодарение на способността си да регулира цикъла ви сън-събуждане, мелатонинът се превърна в популярна добавка за подобряване на съня и лечение на различни проблеми, свързани със съня, включително:

 • часовата разлика
 • безсъние
 • разстройство на съня при работа на смени
 • разстройство на забавената фаза на съня
 • нарушение на циркадния ритъм на съня
 • нарушения на съня и будността

Но могат ли тези регулиращи ефекти да окажат влияние върху симптомите на депресия? Журито все още е навън.

Може ли мелатонинът да причини депресия?

Няма доказателства, че мелатонинът причинява депресия при хора без анамнеза за това. Преглед на скорошно изследване на мелатонина от 2016 г. не откри сериозни отрицателни ефекти, свързани с употребата на мелатонин.

Но някои хора изпитват странични ефекти. Обикновено това включва леко замайване, гадене или сънливост. Но в по-рядко срещани случаи някои хора са изпитали:

 • объркване
 • раздразнителност
 • краткосрочна депресия

Засега консенсусът изглежда е, че приемането на мелатонин може да причини временни симптоми на депресия. Но това няма да накара някой да покаже продължителни симптоми, типични за диагнозата на тежко депресивно разстройство.

Може ли мелатонинът да влоши депресията?

Връзката между мелатонина и съществуващата депресия не е напълно разбрана.

А малко проучване от 2002 г предполага, че хората с депресия може да имат по-високи нива на мелатонин. А преглед на множество проучвания от 2006 г. показва, че мозъците на хората с депресия често произвеждат повече мелатонин през нощта.

Не забравяйте, че мелатонинът помага на тялото ви да се подготви за сън. Това ви кара да се чувствате по-малко енергични, което също е често срещан симптом на депресия. Ако изпитвате ниска енергия като симптом на депресия, приемането на мелатонин може потенциално да го влоши.

Докато краткосрочните чувства на депресия са рядък, но възможен страничен ефект на мелатонина, не е ясно дали това би причинило влошаване на симптомите при някой, който вече е диагностициран с депресия. Освен това повечето хора, които приемат мелатонин – включително тези със и без депресия – не изпитват този страничен ефект.

Може ли мелатонинът да помогне със симптомите на депресия?

За да направим нещата по-объркващи, има и някои доказателства, че мелатонинът всъщност може да намали риска от депресия в определени групи и да подобри симптомите на депресия в други.

Например, а малко проучване от 2014 г предполага, че мелатонинът може да намали риска от депресия в продължение на три месеца след операция на рак на гърдата.

А 2017 преглед на осем клинични изпитвания установи, че мелатонинът подобрява симптомите на депресия повече от плацебо, но не значително. А 2018 преглед по подобен начин установи, че мелатонинът помага за намаляване на симптомите на депресия при някои хора.

В допълнение, малко проучване от 2006 г. предполага, че мелатонинът може да бъде по-полезен за сезонно афективно разстройство (SAD), което включва депресия, която следва сезонен модел. Например, много хора с ЕАД изпитват депресия през по-студените месеци, когато дните са по-кратки.

Изследователите, които стоят зад проучването, установиха, че несъответствието на циркадните ритми е важен фактор за сезонната депресия. Приемането на ниски дози мелатонин изглежда помага за справяне с несъответствието и намалява симптомите.

Въпреки че цялото това изследване е обещаващо, все още няма достатъчно доказателства, които да потвърдят дали приемането на мелатонин помага при симптомите на депресия. Необходими са много по-големи проучвания.

Въпреки това, ако имате депресия и установите, че симптомите ви се влошават, когато не спите достатъчно, мелатонинът може да е добро нещо, което да поддържате. Въпреки че мелатонинът може да не се справи директно с вашата депресия, той може да ви помогне да влезете в редовен график за сън, което може да помогне за подобряване на някои от симптомите ви.

Мога ли да комбинирам мелатонин с други лечения за депресия?

Ако в момента се лекувате от депресия, може да си струва да опитате мелатонин в допълнение към други предписани лечения.

Въпреки това, може да е по-безопасно да пропуснете мелатонина, ако приемате определени лекарства, включително:

 • депресанти на централната нервна система, включително диазепам (валиум)

 • флувоксамин (Luvox)

 • лекарства за имуносупресивна терапия, включително преднизон, метилпреднизолон, хидрокортизон, кортизон, дексаметазон и кодеин

Пази се

Ако приемате лекарства за депресия и се опитвате да проучите по-естествени възможности, не забравяйте да го правите бавно и под наблюдението на вашия доставчик на здравни услуги. Рязкото спиране на лекарствата, особено антидепресантите, може да причини сериозни странични ефекти.

Колко трябва да взема?

Ако искате да опитате да използвате мелатонин за симптоми на депресия, започнете с ниска доза, обикновено между 1 и 3 милиграма. Не забравяйте първо да проверите инструкциите на производителя на опаковката. Можете да закупите мелатонин на Amazon.

Докато го приемате, обърнете специално внимание на симптомите си. Ако забележите, че може да се влошават, спрете приема на мелатонин.

Долния ред

Връзката между мелатонина и симптомите на депресия е неясна. За някои изглежда помага, но за други може да влоши нещата. Ако искате да опитате, уверете се, че започвате с ниска доза и обръщайте голямо внимание на ума и тялото си, докато го приемате.

Докато мелатонинът може да помогне при симптомите на депресия, няма доказателства, че мелатонинът сам може да лекува депресия. Уверете се, че сте в крак с всички други възможности за лечение, докато опитвате мелатонин, включително лекарства и терапия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss