Лош ли е екстрактът от дрожди за мен?

Екстрактът от дрожди е хранителен аромат, направен от същата мая, използвана за приготвяне на хляб и бира. Добавя се и към някои храни като соев сос и сирене за пикантен вкус. Вкусът, който създават, понякога се нарича „умами“.

Екстрактът от мая се намира и в консервирани супи и яхнии, замразени вечери и солени закуски. Във Великобритания и Австралия дори можете да го намерите като сандвич намазване – чували ли сте някога за Marmite или Vegemite?

Но добър ли е екстрактът от мая? Прочетете, за да разберете.

Как се прави?

Екстрактът от дрожди се получава чрез добавяне на захар към дрождите в топла среда. Тъй като дрождите се разширяват, стените на клетките й омекват. След това тази смес се центрофугира и разхлабените клетъчни стени се отстраняват.

Има два вида екстракт от дрожди, автолизиран и хидролизиран. И при двете клетъчните стени се изхвърлят и съдържанието на клетката се комбинира.

В автолизираните дрожди ензимите, намиращи се в самата мая, се използват за разграждане на протеините. В хидролизираните дрожди тези ензими се добавят към дрождите. Екстрактът от дрожди може да се намери като гъст гел или във влажна прахообразна форма.

Как да го търся на етикет?

Повечето производители са откровени в използването на екстракт от дрожди, като го изброяват точно така на етикетите на храните. Понякога „естествени аромати“ или „добавки“ също могат да означават, че се използва екстракт от дрожди.

Екстрактът от дрожди съдържа глутамати, които са форми на аминокиселина, които се намират естествено в много храни. Понякога се извличат и използват като добавки към приготвена храна. Този продукт е широко известен като мононатриев глутамат (MSG). Екстрактът от дрожди съдържа естествени глутамати, но не толкова, колкото MSG.

Основната разлика между екстракт от дрожди и MSG в храните се свежда до вкуса. MSG няма аромат. Вместо това той действа като подобрител на вкуса, като сол. Екстрактът от дрожди придава вкус на храната, като подправка.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) изисква продукти, които съдържат MSG, да посочат това на етикета. Храните, които съдържат екстракт от дрожди, не е необходимо да уточняват, че съдържат MSG. Те обаче не могат да твърдят, че съдържат „Без MSG“.

Може ли да е лошо за мен?

Докато екстрактът от дрожди е с много високо съдържание на натрий, производителите не добавят много от него, за да приготвят храна – дори в пасти за сандвичи. Малките количества, които се добавят към храната, не променят значително съдържанието на натрий. Въпреки това, може да искате да избягвате екстракт от дрожди, ако имате проблем с кръвното налягане или друга причина за ограничаване на натрия.

Някои хора изпитват леко зачервяване на кожата и главоболие, когато ядат глутамати или MSG. Въпреки това, медицинската общност не е установила, че има такова нещо като алергия към глутамати. Тъй като се използват толкова малки количества екстракт от дрожди, би било трудно да се яде достатъчно, за да предизвика реакция.

Научете повече за ефектите от MSG тук »

Може ли да е добре за мен?

Екстрактът от дрожди е с много високо съдържание на витамини от група В, така че е евтин източник на тези витамини. Това е добра новина за бременни жени или хора със състояния на малабсорбция, които ги карат да се нуждаят от повече витамини от група В.

Ако имате хранителна алергия или чувствителност, със сигурност искате да внимавате какво ядете. Екстрактът от дрожди не е лош за повечето хора. Ако искате да избегнете добавени съставки като екстракт от мая, ограничете консумацията на готови и пакетирани храни. Опитайте да си купите повече пресни храни и да ги приготвите сами.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss