Лечение с моноклонални антитела за COVID-19

Нашето разбиране за това как да лекуваме COVID-19 измина много дълъг път от началото на пандемията. Въпреки че много от тези лечения са все още нови и трябва да бъдат проучени допълнително, първоначалните резултати са изключително обещаващи.

Лечението с моноклонални антитела е чудесен пример за това.

Моноклоналните антитела работят като собствената имунна система на тялото, за да помогнат в борбата с COVID-19. Тъй като за първи път бяха одобрени за спешна употреба през ноември 2020 г., моноклоналните антитела бяха успешно използвани за намаляване на хоспитализациите и посещенията в спешните отделения.

В тази статия ще разгледаме какво представляват моноклоналните антитела и как могат да бъдат използвани за лечение на COVID-19.

Как действат моноклоналните антитела срещу COVID-19. Медицинска илюстрация от Бейли Маринър

Какво представляват моноклоналните антитела?

Моноклоналните антитела действат като собствените антитела на вашето тяло, за да помогнат за спиране на симптомите на COVID-19. Те могат да предотвратят хоспитализацията и да намалят тежестта на вашето заболяване.

Антитялото е протеин, който вашата имунна система произвежда в отговор на специфична инфекция. Антителата са това, което помага на тялото ви да се пребори с тези инфекции.

Моноклоналните антитела за COVID-19 могат да се борят с COVID-19, защото действат като антитела, произведени от вашата имунна система.

Важно е обаче да се отбележи, че моноклоналните антитела не заместват ваксината срещу COVID-19. Те са предназначени като a лечение за COVID-19, а не като превантивна мярка.

Как се използват моноклоналните антитела за лечение на COVID-19?

Моноклоналните антитела влизат в тялото и се прикрепят към шипови протеини които стърчат от коронавируса, който причинява COVID-19.

Коронавирусът не може да навлезе в клетки с моноклонално антитяло върху протеиновите шипове. Това забавя инфекцията. Може да помогне на други лечения да работят по-ефективно и да намали общото време, през което някой е болен от COVID-19.

Моноклоналните антитела са по-ново лечение за COVID-19. Все още не е известно колко дълго ще продължат тези лечения или дали ще предпазят от бъдещи коронавирусни инфекции. Но първоначално изследване показа, че моноклоналните антитела могат да намалят хоспитализациите и посещенията в спешното отделение.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) разреши моноклонално антитяло, наречено ремдесивир, за лечение на COVID-19. Агенцията също така разреши клинични изпитвания на допълнителни лечения с моноклонални антитела. Те включват:

 • ЕВУШЕЛД
 • Актемра (тоцилизумаб)
 • бебтеловимаб

Тези лечения са разрешени само за проучвателна или пробна употреба. Те не са напълно одобрени като лечение на COVID-19.

Те обаче се предлагат като спешно лечение по време на пандемията от COVID-19. Точното налично лечение с моноклонални антитела може да варира в зависимост от вашето местоположение.

Кой трябва да получи терапия с моноклонални антитела?

The FDA препоръчва лечение с моноклонални антитела за хора с положителен тест за COVID-19 и които имат висок риск на тежко заболяване. Също така е най-добре да получите терапия с моноклонални антитела възможно най-рано в хода на COVID-19.

Пълните квалификации за лечение с моноклонални антитела обикновено включват:

 • положителен тест за COVID-19
 • симптоми, започнали преди по-малко от 10 дни
 • наличието на отслабена имунна система или други здравословни състояния, които ви излагат на риск от по-тежка форма на COVID-19

Конкретни здравни заведения може да имат допълнителни изисквания, като възраст, за прилагане на терапия с моноклонални антитела.

Можете ли да получите терапия с моноклонални антитела, ако сте бременна или кърмите?

Бременността се счита за рисков фактор за по-тежка форма на COVID-19 и ще ви направи подходящи за моноклонална терапия.

Освен това Американският колеж по акушерство и гинекология (ACOG) заявява, че терапията с моноклонални антитела е безопасна за приемане, ако кърмите.

Въпреки това е добра идея да говорите с вашия акушер-гинеколог, преди да започнете лечение. Те могат да ви дадат препоръки въз основа на вашите конкретни обстоятелства.

Как се прилага терапията с моноклонални антитела?

Лечението с моноклонални антитела се прилага интравенозно. Ще получите лечение в амбулаторна клиника.

Самата инфузия ще отнеме само около 30 секунди, но ще останете в амбулаторната клиника около час. Това позволява на медицинския персонал да ви наблюдава за всякакви странични ефекти или реакции.

Преди да тръгнете, медицинският персонал ще ви даде информация какво да правите, ако получите някакви нежелани реакции у дома.

След като се върнете у дома, все още е важно да следвате указанията за карантина и всички инструкции, които сте получили от лекар. Моноклоналните антитела могат да помогнат на тялото ви да се бори с COVID-19, но те няма да бъдат незабавен лек.

Какви са потенциалните странични ефекти от терапията с моноклонални антитела?

Има няколко възможни странични ефекти от терапията с моноклонални антитела. Повечето нежелани реакции са леки и преминават от само себе си след няколко часа. Рядко се съобщава за по-сериозни нежелани реакции.

Страничните ефекти на моноклоналната терапия могат да включват:

 • зачервяване или сърбеж на мястото на инфузия
 • синини на мястото на инфузия

 • кървене на мястото на инфузията
 • световъртеж
 • обрив
 • гадене
 • диария
 • рядка алергична реакция към инфузията

Често задавани въпроси относно терапията с моноклонални антитела

Мога ли да получа терапия с моноклонални антитела, ако току-що съм ваксиниран срещу COVID-19?

да Можете да получите моноклонална терапия, ако сте ваксинирани срещу COVID-19.

Няма значение колко наскоро е поставена вашата ваксина срещу COVID-19 или дали сте имали бустери. Все още имате право да получавате моноклонални антитела, стига да отговаряте на другите критерии за допустимост.

Трябва ли да продължа да се изолирам, докато получавам терапия с моноклонални антитела?

да Изключително важно е да продължите изолирането в съответствие с настоящите местни и федерални указания след получаване на терапия с моноклонални антитела.

Моноклоналните антитела могат да помогнат на тялото ви да се бори с COVID-19 по-бързо и по-ефективно, но все още ще имате COVID-19 след приключване на лечението. Изолирането може да помогне за предотвратяване на разболяването на други хора.

Най-добре е да продължите да следвате всички инструкции от Вашия лекар и да посещавате всички последващи прегледи.

Лечението с моноклонални антитела може да помогне на тялото ви да се бори с COVID-19.

Моноклоналните антитела действат като антитела, произведени от вашата собствена имунна система. Те се прикрепят към шиповите протеини на коронавируса и му пречат да навлезе във вашите клетки. Това забавя разпространението на вируса и може да направи вашия случай по-лек.

Понастоящем моноклоналните антитела се използват за лечение на COVID-19 при хора с положителен тест за COVID-19 и с висок риск от тежко заболяване. Доказано е, че терапията с моноклонални антитела помага за намаляване на симптомите и хоспитализациите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss