Лекувайте кожни заболявания с въглищен катран

Въглищният катран в различни форми може да лекува няколко кожни заболявания. Въглищният катран може да причини някои странични ефекти, а някои проучвания предупреждават, че излагането на въглищен катран увеличава риска от рак на кожата. Експертите обаче обикновено смятат въглищния катран за безопасен за използване.

Хората използват въглищен катран за лечение на кожни заболявания като псориазис и екзема. Катранът от въглища също може да помогне за намаляване на възпалението, кожните люспи и сърбежа.

Суровият въглищен катран има силна и неприятна миризма – дерматолозите не го използват често. Въпреки това, хората могат да намерят по-изискана версия на този продукт в шампоани, кремове, гелове, накисвания и лосиони.

Дерматолозите обикновено предписват продукти от въглищен катран заедно с други лекарства. Няколко лечения с въглищен катран могат да бъдат много ефективни – някои хора са съобщили, че кожните симптоми се изчистват напълно, включително дълги ремисии без псориазис.

Тази статия обяснява какво представлява въглищният катран, кои заболявания лекува, как да го използва и дали може да причини рак или не.

Какво е въглищен катран?

Каменовъглен катран

Катранът от въглища е страничен продукт от битумни въглища или черни въглища, който съдържа подобно на катран вещество, наречено битум, или асфалт.

Дерматолозите предписват въглищен катран на пациенти с кожни заболявания, като екзема или псориазис, за да се намали зачервяването на кожата, сърбежа и възпалението.

Специалистите по грижа за кожата все още могат да използват това вещество в сурова форма за лечение на хора с хроничен псориазис на плака. В тези ситуации те могат да предписват 2% -5% въглищен катран в омекотяваща основа, използвайки превръзки и в комбинация с UV лъчева терапия.

Хората с труден за лечение псориазис на стъпалата или дланите на ръцете могат да се възползват от лечения с катран с въглища. Дерматолозите могат също да предписват катран от въглища на лица с псориазис на скалпа.

Ефективността на обработките с катранен катран варира и човек не може да разбере колко ефективен ще бъде даден продукт само от количеството въглищен катран, който съдържа. Едно проучване установи, че пациентите, използващи лосион, съдържащ 1% екстракт от въглищен катран, имат по-добри резултати от хората, използващи лосион с 5% екстракт от въглищен катран.

Трябва да се консултирате с дерматолог за препоръки за продукти, ако искате да използвате въглищен катран.

Кои заболявания лекува въглищният катран?

Дерматолозите могат да предписват лечение с катранен катран самостоятелно или като част от план за лечение, който включва фототерапия, други лекарства или и двете.

Катранът от въглища може да бъде ефективен при лечението на:

 • сърбеж по кожата
 • псориазис на скалпа
 • псориазис от тип плака
 • кожни люспи
 • псориазис на стъпалата и дланите на ръцете
 • възпаление
 • удебелена кожа
 • екзема

Как да използваме въглищен катран

Продуктите от въглищен катран се предлагат в различни актуални форми. Можете да използвате въглищен катран под формата на лосион, мехлем, крем, гел, вана и шампоан.

Ако използвате лечение с въглищен катран върху тялото си, трябва да го нанесете и масажирате върху кожата си. Дерматолог може да ви насочи как да направите това.

Опаковането на областта на кожата след нанасяне на продукта увеличава ефекта на въглищен катран. Когато използвате шампоан с катран от въглища, трябва да сте сигурни, че той попада върху скалпа ви.

Дерматолозите могат да използват катран и екстракти от суров катран при лечение на хронична екзема.

Странични ефекти на въглищен катран

Дерматолозите обикновено смятат катрана от въглища за безопасен, но той може да причини:

 • дразнене на кожата
 • кожни обриви или акне
 • неприятна миризма
 • подуване на кожата
 • усещане за парене или парене
 • суха или чуплива коса
 • петна по светли коси и дрехи
 • слънчева чувствителност
 • влошаване на псориазис

Въглищният катран причинява ли рак?

Дерматолозите предписват катран от въглища повече от 100 години за лечение на псориазис, така че експертите обикновено го смятат за безопасен. Въпреки това, на някои места, като Калифорния, продуктите от въглищен катран трябва да носят предупреждение за рак.

Властите изискаха производителите да добавят това известие поради проучвания върху животни, където изследователите излагат животните на много по-големи количества въглищен катран, отколкото хората обикновено използват за лечение на псориазис.

Предупреждението за рак също се основава отчасти на предишни изследвания на професионални изследвания, фокусирани върху хора, работещи с въглищен катран.

Изследователите обаче не са открили доказателства, които да предполагат, че катранът с въглища с концентрация между 0,5% и 5% причинява рак.

Някои проучвания са установили, че някои съставки във въглищния катран могат да причинят рак, ако човек се изложи на много високи концентрации, например по време на асфалтиране на пътища или покриви.

Хората, които са чувствителни към слънцето или приемат лекарства, които ги правят по-податливи на UV светлина, не трябва да използват въглищен катран.

Обобщение

Катранът от въглища е страничен продукт от битуминозните въглища. Въпреки че хората рядко използват въглищен катран в суров вид, дерматолозите могат да предписват продукти, съдържащи рафиниран въглищен катран за лечение на псориазис или екзема.

Катранът с въглища може ефективно да лекува симптоми на кожни заболявания, включително сърбеж по кожата, възпаление, удебелена кожа и трудно лечим псориазис на стъпалата на краката и дланите на ръцете. Хората също могат да използват въглищен катран като локално лечение.

Въглищният катран обаче може да има странични ефекти, включително неприятна миризма, дразнене на кожата, кожни обриви, подуване на кожата, усещане за парене или парене, чувствителност към слънце, петна и суха и чуплива коса.

Изследванията показват, че въглищният катран може да причини рак след излагане на много високи концентрации на това вещество. Експертите обаче обикновено смятат количеството въглищен катран при лечение на псориазис и екзема за безопасно.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss