Късно ли е някога за лечение на остеопороза?

Независимо от вашата възраст, има лечение за остеопороза, което е подходящо за вас. Без лечение остеопорозата може да доведе до животозастрашаващи счупвания на кости.

Остеопорозата е състояние, което води до загуба на костна плътност. Това причинява слаби и чупливи кости. В резултат на това хората с това състояние имат висок риск от фрактури и хронична болка.

Превантивното лечение може да помогне за намаляване на шансовете ви за развитие на остеопороза. Ако вече имате остеопороза, лечението може да помогне за увеличаване на костната плътност и може да забави прогресирането на състоянието.

Нека отговорим на някои от най-задаваните въпроси относно лечението на остеопороза.

График на лечение на остеопороза

Никога не е късно за лечение на остеопороза. Независимо от възрастта ви, можете да получите ползи от лечението на остеопороза.

Въпреки това, някои лечения за остеопороза са предназначени да се използват в определени моменти или за определен период от време. Например, лекарите обикновено предписват естрогенна терапия само по време на ранна менопауза. Бифосфонатите обикновено се предписват за период от 5 до 8 години и след това се спират.

Ако вашата диагноза е преминала някоя от тези маркировки в развитието, вашият лекар ще работи с вас, за да разработи лечение, което е подходящо за вашата възраст и стадия на заболяването.

Опции за лечение на остеопороза

Научната общност работи усилено от десетилетия, разработвайки широка гама от лечения за остеопороза. Обсъждали сме много от тях в Healthline:

 • Лечение на остеопороза
 • Остеопороза след менопауза: Симптоми, лечение и др
 • Алтернативни лечения за остеопороза
 • Физикална терапия за остеопороза
 • Как да разберете дали вашето лечение за остеопороза след менопауза работи
 • Може ли флуоридът да помогне за предотвратяване или лечение на остеопороза?
 • CBD за остеопороза: може ли да помогне?
 • Може ли остеопорозата да бъде обърната?

Как изглеждат палиативните грижи за хора с остеопороза?

Палиативните грижи осигуряват повече подкрепа за хора с хронични заболявания. Палиативните грижи за остеопороза могат да ви помогнат:

 • управлявайте болката си
 • поставяне и изпълнение на целите на лечението
 • управлявайте физиотерапия или режими на упражнения
 • намерете грижа за психичното здраве
 • знаете какво да очаквате от остеопорозата си

Екип от здравни специалисти, включително медицински сестри, лекари, медицински социални работници, физически и трудови терапевти и специалисти по психично здраве, работят с вас и вашето семейство, за да подобрят качеството ви на живот.

Палиативните грижи не са същите като хоспис. Това означава, че не е необходимо да спирате лечението си за остеопороза, за да получите услуги за палиативни грижи.

Други често задавани въпроси относно лечението на остеопороза

Все още имате въпроси относно лечението на остеопороза? Нека отговорим на някои от най-често задаваните въпроси:

Какво се случва, ако не лекувате остеопороза?

Без лечение остеопорозата може да отслаби костите ви. Това увеличава риска от фрактури, включително компресионни фрактури.

С течение на времето повтарящите се компресионни фрактури на гръбначния стълб могат да доведат до колапс на прешлените ви. Ако това се случи, може да доведе до загуба на височина и извивка на гръбнака. Често това също причинява хронична болка.

Освен това ще имате повишен риск от счупвания при падане. Можете да счупите бедрото, тазовата кост, китката или някоя от костите на ръката си по време на падане.

Счупването на тези кости може да доведе до труден процес на възстановяване. Проучване свързва фрактурите на бедрената кост при по-възрастни хора с намаляване на продължителността на живота.

Заслужават ли си рисковете лекарствата за остеопороза?

Доказано е, че лекарствата за остеопороза значително намаляват риска от фрактури.

Въпреки че има някои странични ефекти на лекарствата за остеопороза, рискът от сериозни странични ефекти е рядък. В почти всички случаи ползата далеч надвишава риска от странични ефекти.

Въпреки това е важно да говорите с Вашия лекар относно медицинската си история и всички лекарства, които приемате в момента. Това може да им помогне да изберат лекарствата за остеопороза, които е най-малко вероятно да причинят нежелани реакции при вас.

Животът ви съкращава ли се с остеопороза?

Остеопорозата обикновено не се свързва с намалена продължителност на живота.

Въпреки това, фрактурите, особено фрактурите на тазобедрената става, са свързани с намалена продължителност на живота. Остеопорозата увеличава риска от тези фрактури и може да увеличи риска от намаляване на продължителността на живота. Но лечението на остеопороза може да намали тези рискове.

Кое е най-новото лекарство за остеопороза?

През 2019 г., Администрация по храните и лекарствата (FDA) одобрен Evenity (ромозозумаб-aqqg) за лечение на остеопороза при хора след менопауза.

Evenity е предназначен за хора, които имат висок риск от фрактури или анамнеза за фрактури, или които не са се повлияли добре от други лечения за остеопороза.

Как се грижите за човек с тежка остеопороза?

Една от най-важните части от грижата за човек с остеопороза е предотвратяването на падане. Можете да направите това, като предприемете стъпки, за да се уверите, че домът им е безопасен, като например премахване на кабели, килими и други предмети, в които лесно се спъват.

Също така е чудесна идея да останете здрави и активни с любимия човек, който има остеопороза. Много лечения и съвети за лечение на остеопороза са свързани с начина на живот. Може да бъде голяма помощ да ги правите с партньор.

Можете също така да се свържете с Фондацията за костно здраве и остеопороза за повече информация относно местните групи за подкрепа за хора с остеопороза и лицата, които се грижат за тях.

Лечението на остеопорозата може да увеличи костната плътност и да намали риска от фрактури. Никога не е късно да се лекува остеопороза. Въпреки това, някои лечения са предназначени само за определени демографски групи, като хора, преминаващи през менопауза.

Вие и Вашият лекар можете да работите заедно, за да намерите най-подходящото лечение за Вас. Лекарствата за остеопороза имат някои странични ефекти, но те могат значително да намалят риска от фрактури.

За повечето хора тази полза надвишава всички рискове, които тези лекарства носят.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss