КТ на сърцето

Какво е сърдечна томография?

CT сканирането използва рентгенови лъчи, за да види конкретни области на тялото ви. Тези сканирания използват безопасни количества радиация за създаване на подробни изображения, които могат да помогнат на Вашия лекар да открие всякакви проблеми. Сърдечна или сърдечна, CT сканиране се използва за преглед на сърцето и кръвоносните съдове.

По време на теста в кръвта ви се инжектира специализирана боя. След това багрилото се гледа под специална камера в болница или изпитателно съоръжение.

КТ на сърцето може да се нарече и коронарна КТ ангиограма, ако има за цел да види артериите, които доставят кръв към сърцето ви. Тестът може да се нарече коронарно сканиране на калций, ако има за цел да определи дали има натрупване на калций в сърцето ви.

Защо се прави КТ на сърцето?

Вашият лекар може да назначи сърдечна томография, за да търси определени състояния, включително:

  • вродени сърдечни заболявания или вродени дефекти в сърцето

  • натрупване на твърдо вещество, известно като липидна плака, което може да блокира коронарните ви артерии
  • дефекти или нараняване на четирите първични клапи на сърцето
  • кръвни съсиреци в камерите на сърцето

  • тумори в или върху сърцето

КТ на сърцето е често срещан тест за хора, страдащи от сърдечни проблеми. Това е така, защото позволява на Вашия лекар да изследва структурата на сърцето и прилежащите кръвоносни съдове, без да прави никакви разрези.

Какви са рисковете от сърдечна томография?

КТ на сърцето носи много малък риск.

Контрастна боя

Повечето от контрастните материали, понякога наричани багрила, използвани за компютърна томография, съдържат йод. По -късно този йод се измива от тялото чрез бъбреците.

Ако бъбреците Ви са били засегнати от заболяване или инфекция, като диабет, може да се наложи да пиете допълнителни течности след теста, за да помогнете на бъбреците да отстранят багрилото. По -новите багрила обаче носят много по -малък риск за бъбреците.

Алергичните или нежеланите реакции към материали на йодна основа се категоризират като леки, умерени и тежки. Трябва да уведомите Вашия лекар, ако получите някой от следните симптоми:

  • Леките реакции към контрастното вещество включват сърбеж и зачервяване на кожата.
  • Умерените реакции могат да включват тежък кожен обрив или копривна треска.
  • Тежките реакции могат да включват затруднено дишане и спиране на сърцето.

Вие сте изложени на по-голям риск от алергична или нежелана реакция към материал на йодна основа, ако сте имали предишна реакция или сте получили голямо количество контрастно вещество през последните 24 часа.

Други рискови фактори включват дехидратация, прием на лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и някои здравословни състояния, като сърповидно-клетъчна анемия или нарушение на щитовидната жлеза.

Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че сте изложени на риск от реакция. Може да има налични лекарства, които да ви помогнат да избегнете реакции.

Радиация

Както при всеки рентген, има известно излагане на радиация. Въпреки че обикновено е безвреден, това е важен въпрос за жени, които са бременни или биха могли да бъдат бременни. Нивата на радиация се считат за безопасни за възрастни – няма документирани странични ефекти от ниски нива на радиация – но не и за развиващ се плод.

Как се подготвяте за сърдечна томография?

Обикновено Вашият лекар ще Ви помоли да гладувате четири до осем часа преди сканирането. Ще можете да пиете вода. Избягвайте обаче напитки с кофеин, тъй като кофеинът може да повлияе на сърдечната честота.

По време на изпита ще трябва да легнете на маса, така че може да искате да носите широки, удобни дрехи. Също така ще трябва да премахнете всички бижута и други метални предмети от тялото си, като например пиърсинг.

Повечето хора ще могат да се придвижат у дома след теста. Освен ако не сте били упоени, няма нужда да организирате транспорт.

Как се извършва сърдечна томография?

КТ на сърцето се извършва в отделение по радиология на болница или в клиника, специализирана в диагностични процедури.

Може да Ви бъде даден бета-блокер преди сканирането. Това лекарство забавя сърцето ви, така че да могат да се правят по -ясни снимки. Малки, лепкави дискове, наречени електроди, се поставят върху гърдите ви, за да записват сканирането. Радиологичният техник вкарва интравенозна линия (IV) във вена, така че да може да инжектира радиоактивното багрило в ръката ви. Може да се почувствате топли или зачервени за кратко или да имате временен метален вкус в устата си, когато инжектират багрилото.

Преди началото на сканирането лягате на пейка, вероятно в определена позиция. Техникът може да използва възглавници или презрамки, за да гарантира, че ще останете в правилната позиция достатъчно дълго, за да получите качествено изображение. Може също да се наложи да задържите дъха си по време на кратки индивидуални сканирания, които продължават само 10 до 20 секунди.

За да започне сканирането, техникът премества масата – чрез дистанционно от отделна стая – в CT машината. CT машината прилича на гигантска поничка, изработена от пластмаса и метал. Най -вероятно ще преминете през машината няколко пъти. Въпреки че сте сами в стаята, техникът може да говори с вас чрез интерком.

След кръг сканирания може да се наложи да изчакате няколко минути, докато техниците прегледат изображенията, за да се уверят, че са достатъчно ясни, за да може Вашият лекар да ги прочете. Целият тест не трябва да отнема повече от 10 минути.

Какво се случва след сърдечна томография?

След процедурата ще можете да си тръгнете и да прекарате деня си. Боята естествено ще излезе от тялото ви. Пиенето на повече вода ще ускори този процес.

Получаването на резултатите от сърдечната томография не отнема много време. Вашият лекар или техник ще прегледа резултатите с вас.

В зависимост от това какво показват изображенията, Вашият лекар ще Ви посъветва за всякакви промени в начина на живот, лечение или процедури, които трябва да се направят. Общите последващи тестове включват стрес тест и коронарна катетеризация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss