Кръвният тест на Galleri за множество видове рак: Какво трябва да знаете

Кръвният тест Galleri може да открие повече от 50 различни вида рак. Той търси модели в циркулиращата ДНК, които могат да сигнализират за наличието на рак в тялото ви. Неговата точност може да варира според вида рак.

Лабораторен техник, носещ ръкавици, държи флакон с кръв от кръвен тест за рак.
andresr/Гети изображения

Тестът за ранно откриване на множество ракови заболявания (MCED) е вид тест, който използва кръвна проба за идентифициране на няколко различни вида рак. Той работи, като търси протеини или генетични фактори, които са свързани с рака.

Тестът Galleri е вид MCED тест, който Вашият лекар може да поръча. Той анализира кръвна проба за модели в ДНК, които могат да сигнализират за наличието на рак в тялото ви.

Тази статия ще разгледа по-подробно какво е известно за теста Galleri досега. Това включва колко точно е, свързаните с него рискове и дали е покрито от застраховка или не.

Какво представлява тестът за рак Galleri?

Тестът Galleri е MCED тест, произведен от компанията GRAIL. Може да се използва за идентифициране на рак при асимптоматични възрастни, които са изложени на по-висок риск от рак, като хора на възраст 50 и повече години.

Как работи тестът Galleri?

Пробата, необходима за теста Galleri, се взема чрез просто вземане на кръв. Това включва събиране на малко количество кръв от вена на ръката ви.

След това тази проба се изпраща в лаборатория, където секвенирането на ДНК и машинното обучение се използват за анализиране на безклетъчна ДНК. Безклетъчната ДНК е вид ДНК, която се освобождава от клетките и присъства в кръвта ви.

Има разлики в безклетъчната ДНК на здравите клетки и раковите клетки. Тестът Galleri търси специфични модели на промени в безклетъчната ДНК, които могат да сигнализират за наличие на рак. Освен това има за цел да установи къде е започнал ракът.

Ако се открие сигнал, свързан с рак, могат да се направят допълнителни тестове, за да се потвърди диагнозата.

Какви видове рак може да открие тестът Galleri?

Тестът Galleri може да идентифицира повече от 50 вида рак, включително някои от най-често срещаните видове раккато рак на:

  • гърди
  • бял дроб
  • простатата
  • дебелото черво и ректума

Тестът може също така да идентифицира видове рак, които са много по-рядко срещани и за които лекарите обикновено не проверяват. Няколко примера включват ампуларен рак и някои видове саркоми на меките тъкани.

Какво не се знае за теста на Galleri?

Едно от големите неизвестни относно теста Galleri е дали използването му като част от скрининга за рак ще помогне за подобряване на резултатите на хората и ще спаси животи. В момента се провеждат клинични изпитвания, за да се проучи това.

Най-голямото от тези клинични изпитвания е проучването на NHS-Galleri, което се провежда в Обединеното кралство. Целта е да се види дали използването на теста Galleri с установени методи за скрининг на рак може да помогне за по-ранното откриване и лечение на рак.

Около 140 000 души без анамнеза за рак през последните 3 години доброволно участват в изпитването. Всеки в процеса ще има три кръвни теста за 2 години. Пробите на половината от участниците ще бъдат анализирани с помощта на Galleri.

The Национален институт по рака (NCI) също така проучва ползите от MCED тестове като Galleri за предотвратяване на смъртни случаи от рак. През 2024 г. тя има за цел да започне да включва 24 000 здрави хора в пилотно проучване. Ако тестовете MCED се окажат полезни, ще бъде организирано по-голямо проучване с до 225 000 души.

Колко точно е?

Проучване за валидиране от 2021 г. разгледа точността на теста Galleri. В него са включени 2823 души с установена диагноза рак и 1254 здрави.

Проучването установи, че тестът Galleri има 99,5% специфичност. Това означава, че е много точен за определяне кога човек не имат сигнали, свързани с рак в тяхната проба, което прави фалшиво положителните резултати много малко вероятни.

Докато чувствителността на теста варира значително в зависимост от вида рак, общата му чувствителност е 51,5%. Това означава, че правилно е идентифицирал малко повече от половината хора със сигнали, свързани с рак в тяхната извадка.

Тестът пропусна сигнали, свързани с рака, при останалия процент от хората. Това означава, че тези лица са получили фалшиво-отрицателен резултат.

Чувствителността на теста Galleri също се увеличава с увеличаване на стадия на рака. Това означава, че е по-вероятно да се идентифицират свързани с рака сигнали при хора с по-напреднал рак.

И накрая, при индивиди, които са получили положителен резултат и са имали рак, тестът Galleri правилно идентифицира мястото на произход на рака при 88,7% от хората.

Ще замени ли други скринингови тестове за рак?

За някои видове рак се препоръчват скринингови тестове. Например, на Американско дружество за борба с рака (ACS) препоръчва хората със среден риск от колоректален рак да започнат да се подлагат на скрининг за рак на 45-годишна възраст, като използват тестове на изпражнения или визуални тестове.

Ако употребата на теста Galleri стане по-широко разпространена, той не е предназначен да замени тези стандартни скринингови тестове за рак. Вместо това има за цел да допълни тези тестове, за да помогне за откриването на ракови заболявания в ранните им стадии, когато са по-лесни за лечение.

Има ли рискове, свързани с теста Galleri?

Има няколко потенциални риска от теста Galleri, които е важно да имате предвид:

  • Тестът Galleri не открива всички видове рак. Това означава, че може да получите отрицателен резултат и все още да имате вид рак, който тестът не може да открие.
  • Тестът Galleri не винаги е точен при намирането на сигнали, свързани с рака, и може да даде фалшиво отрицателни резултати, когато наистина имате рак. Това може да ви даде фалшиво чувство за сигурност и също така да забави жизненоважни лечения.
  • Въпреки че е много по-рядко срещано, възможно е тестът Galleri да даде фалшиво положителни резултати. Това не само може да доведе до повишена тревожност, но също така означава, че в крайна сметка можете да получите допълнителни диагностични тестове, когато всъщност нямате рак.

Ако се интересувате от теста Galleri, говорете с лекар за това. Те могат да ви помогнат да разберете дали бихте били добър кандидат за теста и също така да ви предоставят информация за различните ползи и рискове, свързани с този тест.

Покрива ли се от застраховка?

Тестът Galleri беше въведен на цена от $949. Според GRAIL, производителите на теста Galleri, някои отделни работодатели могат да покрият част или всички разходи за тестване.

И двете ACS и на NCI имайте предвид, че повечето видове застраховки обикновено не покриват теста Galleri. Това означава, че вероятно ще трябва да платите част или цялата цена на теста от джоба си.

Понастоящем Medicare също не покрива разходите за теста Galleri, но законопроект по тази тема беше внесен в Конгреса през 2021 г. Ако влезе в сила, той ще осигури покритие на Medicare за тестове MCED като теста Galleri.

Одобрено ли е от FDA?

Към момента няма одобрени MCED тестове от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Това включва теста Galleri.

Вместо това, тестът Galleri е достъпен при освобождаване от Измененията за подобряване на клиничната лаборатория (CLIA), тъй като действителното тестване на пробата се извършва в централна лаборатория, регулирана от CLIA. CLIA е федерална програма, която определя и гарантира стандарти за качество на клиничните лабораторни изследвания.

Тестът на Galleri получи обозначението Breakthrough Device от FDA през 2019 г.

FDA Програма за пробивни устройства обозначава медицински изделия, които могат да повишат ефективността на диагностиката или лечението на животозастрашаващи заболявания. Целта е да се осигури навременен достъп до тези устройства, като същевременно се ускори тяхното развитие.

Долния ред

Тестът Galleri е кръвен тест, който може да открие повече от 50 различни вида рак. Той търси модели в циркулиращата ДНК, които могат да сигнализират за наличието на рак в тялото ви.

Въпреки че първоначалните проучвания са обещаващи, тестът Galleri трябва да бъде проучен в по-нататъшни клинични изпитвания. Тези опити могат да помогнат да се определи дали тестът Galleri подобрява резултатите на хората и спасява животи, когато се използва със стандартни скринингови тестове.

Ако сте изложени на повишен риск от рак, лекар може да назначи тест Galleri. Важно е да говорите с лекар за ползите и рисковете от този тест, за да определите дали тестът Galleri е подходящ за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss