Краен стадий на рак на простатата: Симптоми, грижи и насоки

В последните месеци от живота ви с рак на простатата симптомите вероятно ще бъдат по-чести и по-тежки. Симптоми като умора, задух и загуба на апетит могат да се появят през последните дни или седмици.

kupicoo/Гети изображения

Ранният скрининг за рак на простатата означава, че лекарите откриват повечето случаи рано, което води до висока степен на преживяемост. Напредъкът в лечението също спомогна за подобряване на тези нива през последните 20 години.

Въпреки това Американското дружество за борба с рака очаква около 34 700 души да умрат от рак на простатата през 2023 г. И въпреки високия процент на преживяемост, това все още е втората водеща причина за смърт от рак при хора, определени като мъжки по рождение в Съединените щати.

Смъртта от рак на простатата е по-вероятна, ако имате напреднал рак на простатата, което означава, че се е разпространил в други части на тялото ви. На този етап обикновено няма начин за излекуване на вашия рак. Лечението ще се съсредоточи върху забавяне на растежа или овладяване на симптомите.

Когато мерките за лечение на рака се провалят, може да започнете да изпитвате по-тежки симптоми. В този момент медицински екип може да предложи да се съсредоточите върху поддържането на качеството на живот през оставащото време. Ето някои симптоми, които показват, че вашият рак на простатата може да е в последния си стадий.

Какви са симптомите на краен стадий на рак на простатата?

А 2018 проучване установиха, че хората в рамките на 6 месеца след смъртта си от рак на простатата изпитват много от същите симптоми като другите хора с болестта, но с по-голяма честота и тежест.

През последните седмици някои симптоми стават по-разпространени. С наближаването на края на живота ви може да забележите следното:

болка

Може да сте изпитвали болка като симптом на напреднал рак на простатата. Хората често изпитват болка в слабините, бедрата или гърба. Това може да се дължи на тумор, който притиска нерв или рак, който се е разпространил в костите ви.

Болката в слабините може също да се дължи на излишък на лимфа във вашите лимфни възли. Когато ракът се разпространи във вашите лимфни възли, те не могат да се отцедят толкова лесно.

Болката, дори в крайните стадии, обикновено се управлява с лекарства.

Умора

Вероятно ще почувствате прекомерна умора, когато умирате. Това може да означава сън за дълги периоди, чувство на сънливост, когато сте будни, и дори изпадане и излизане от съзнание.

Загуба на апетит

Метаболизмът на тялото ви се забавя през последните седмици от живота ви. Това намалява нуждата му от храна, карайки много хора да не изпитват нужда да ядат или пият.

Може също да имате проблеми с преглъщането, което може да ви накара да ядете и пиете по-малко.

объркване

Може да имате проблеми с разпознаването на хората около вас или с разбирането на обкръжението ви. Може да отговаряте много бавно на въпроси или напълно да спрете да отговаряте на другите. Това може да се дължи на сънливост или на лекарствата, които приемате.

Може да е полезно за близките да се представят всеки път, когато влязат в стаята или започнат да говорят.

Безпокойство

Много хора изпитват крайно безпокойство, което може да се прояви като чувство на възбуда, тревожност или стрес. Може дори да изпитате делириум или халюцинации.

Екипът за грижи може да осигури лекарства, които да помогнат с тези симптоми. Спокойната среда също може да помогне.

Промени в уринирането или движенията на червата

Промените в метаболизма, съчетани с намален прием на храна и напитки, означават, че ще претърпите промени и в отделянето на отпадъци. Те могат да включват:

 • запек
 • намалено отделяне на урина
 • тъмна урина
 • загуба на контрол върху пикочния мехур или червата

Говорете с медицински специалист или медицински екип, ако чувствате запек. Те могат да ви осигурят лаксативи или супозитории, ако имате затруднения с изхождането.

Промени в дишането

По-вероятно е да изпитате задух през последните си дни и седмици. Това може да се дължи на рак, загуба на мускулна сила или тялото ви се нуждае от по-малко кислород.

Екип за грижи може да осигури опиоиди или други лекарства, за да помогне с този симптом. Те също могат да осигурят кислородна терапия. Членовете на семейството могат да ви помогнат, като ви помогнат да седнете и насочите хладно ветрило към лицето ви.

Смъртно дрънкане

Течността може да се натрупа в задната част на гърлото, защото сте твърде слаби, за да я изчистите. Това може да причини отличителен бълбукащ звук, известен като „смъртно гърлене“.

Предсмъртното гърмяне не причинява дискомфорт, но може да бъде тревожно за вашите близки да чуят. Обикновено показва, че смъртта е неизбежна. Вашите близки могат да ви помогнат, като ви преместят или ограничат приема на течности.

Кожни промени

Ръцете и краката ви може да са хладни на допир. Може дори да станат сини. Това се дължи на промени в притока на кръв към крайниците.

Неелектрическото одеяло може да ви помогне да запазите ръцете и краката си топли.

Ракът на простатата винаги ли е болезнен в крайна сметка?

Не всеки с рак на простатата изпитва болка, когато умира. Може да почувствате болка в костите, ако ракът на простатата се е разпространил в костите ви. Може също да почувствате нервна или мускулна болка, в зависимост от ефектите на тумора.

Но има много възможности за намаляване на болката. Можете да опитате да промените седнало или легнало положение. Предлагат се и лекарства за болка, които се приемат през устата, пластир или инжекция.

Какви са възможностите за лечение в крайните стадии на рак на простатата?

В крайните стадии на рак на простатата можете да изберете да влезете в палиативни грижи или хоспис. Макар и подобни, те не са еднакви.

Палиативна грижа

Можете да получите палиативни грижи на всеки етап от рака на простатата. Но а Шведско проучване от 2018 г установи, че може да бъде особено полезно за хора с рак на простатата през последните 6 месеца от живота им.

Палиативните грижи се стремят да подобрят качеството ви на живот чрез управление на симптомите и осигуряване на подкрепа за психично здраве. С рак на простатата, палиативни грижи може да включва:

 • хормонална терапия
 • лъчетерапия
 • хирургия (трансуретрална резекция на простатата)

Хосписни грижи

Можете също така да изберете да влезете в хоспис. За разлика от палиативните грижи, хосписните грижи не се опитват да лекуват рака. Целта е да се осигури подкрепа и комфорт в края на живота.

Как ракът на простатата причинява смърт?

Смъртта от рак на простатата обикновено настъпва, ако ракът се разпространи (метастазира) в други части на тялото ви. Метастазите в тези други части на тялото ви могат да нарушат тяхната функция, което да доведе до смърт.

Някои сайтове на метастази на рак на простатата които могат да доведат до смърт включват:

 • кости
 • лимфни възли
 • бял дроб
 • черен дроб
 • мозък

Ключова статистика

Според проучване от 2021 г. около 1 на 6 смъртните случаи на хора с метастатичен рак на простатата се дължат на неракови причини, като сърдечни заболявания, инсулт или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Кой е най-вероятно да умре от рак на простатата?

Ако имате рак на простатата, перспективите ви зависят най-вече от това колко скоро лекарите могат да го диагностицират. Но при някои хора типът рак на простатата може да е по-агресивен или е по-малко вероятно да бъде уловен, преди да се разпространи. Тези видове включват:

 • дуктален аденокарцином
 • плоскоклетъчен карцином
 • дребноклетъчен рак на простатата

Средната възраст на смърт от рак на простатата в Съединените щати е 80 годишен.

афро-американци

Афроамериканците са два пъти по-вероятно да умрат от рак на простатата, отколкото хората от други расови групи. Те са склонни да развият рак на простатата по-рано в живота. Те също така често развиват по-агресивни форми, които вече са напреднали към момента на поставяне на диагнозата.

Но неравенството в достъпа до грижи може да бъде най-важният фактор за това несъответствие. А Проучване от 2020 г установиха, че когато достъпът до грижи е равен, смъртността всъщност е малко по-ниска за афро-американците.

относно 1 на 41 хора, определени като мъжки по рождение в Съединените щати, ще умрат от рак на простатата. Въпреки високата степен на преживяемост, ако бъде открит навреме, ракът на простатата може да бъде терминален за някои хора. относно две трети от тези, които умират от рак на простатата, са над 75 години и повече от една трета са чернокожи.

Симптоми като умора, загуба на апетит и задух може да показват, че сте близо до края на вашето пътуване с рак на простатата. Това може да бъде труден момент за вас и вашите близки. Предлагат се опции за грижа, които да ви помогнат да управлявате симптомите си и да осигурите известен комфорт в последните ви дни.

Ресурси за поддръжка

Последните стадии на рак на простатата могат да бъдат тревожни за вас и вашите близки. Следните ресурси могат да осигурят подкрепа за потенциално предизвикателни решения и вашето емоционално благополучие:

 • Фондация за рак на простатата
 • Групата за подкрепа на рака на простатата на CancerCare
 • Мрежа Cancer Hope Peer Support
 • Американско общество за борба с рака: Грижи в края на живота
 • Ръководство на Healthline за планиране в края на живота

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss