Косата е направена от мъртви кожни клетки?

Косата жива ли е или косата ти е мъртва?

Спирали ли сте някога да мислите от какво е направена косата ви? Може би знаете, че се образува от силни протеини и че всеки косъм расте от собствен космен фоликул, който се намира в кожата ви.

В опит да накарате косата ви да расте по-бързо, може да сте опитали да наслоите продукти, които твърдят, че стимулират растежа.

Нито един от тези продукти не работи, обаче, и това е по една проста причина: нищо, което поставяте върху косата си, не може да я накара да расте по-бързо, защото цялата коса, която можете да видите по тялото си, е изградена от клетки, които вече не са живи.

Това не означава, че целият ви косъм е мъртъв – само частта, която можете да видите. Прочетете, за да разберете по-добре това изненадващо явление и как влияе върху цикъла на растеж на косата ви.

Как расте косата

Без значение къде погледнете тялото си, вероятно ще намерите коса. Косата расте от фоликулите на почти всяка част от вас, с изключение на места като:

  • устните ви
  • дланите на ръцете си
  • долната част на краката си

В някои области, като скалпа, косата ви може да нарасне до няколко инча. В други области косата ви е по-мека и по-лека и остава сравнително къса.

Но всички косми, които виждате по тялото си, имат поне едно общо нещо: всъщност са мъртви.

Под микроскоп всяка ваша отделна коса изглежда като дебела тръба. Тази структура се нарича нишка или косъм. Силен протеин, наречен кератин, е това, от което е изградена по-голямата част от косата ви. Кератинът също е основният компонент на вашата кожа и нокти.

Вътре в космения фоликул се намира космена луковица. Тази крушка е мястото, където се образува жива коса, тъй като кръвоносните ви съдове доставят хранителни вещества до клетките вътре. След това космените клетки израстват от космения фоликул – тогава ще можете да видите космите по кожата си.

След това се създава низ от нови клетки на мястото на старите клетки. Този процес води до подобен на кичур вид на косата ви.

Тъй като косменият фоликул непрекъснато изтласква старите клетки и създава нови, косата ви остава вкоренена в скалпа и кожата ви.

Това е причината, поради която всеки домашен лек или лечение без рецепта за растеж на косата се фокусира върху скалпа и космените фоликули, а не върху частта от косата, която можете да видите. Ето защо изобщо не ви боли, когато косата ви е подстригана — няма живи клетки, които да предават болката на мозъка ви.

Всеки космен фоликул има продължителност на живота. Фоликулите преминават през фази на растеж, преход и почивка/косопад.

Всеки ден е нормално скалпът ви естествено да освободи 50 до 100 кичура коса от фоликулите ви. Това се случва, когато фоликулите навлизат във фаза на обновяване и почивка и временно си правят почивка от изтласкването на кичури коса.

Как да се грижим правилно за косата си

Въпреки че косата ви е изградена от клетки, които технически вече не са живи, все още можете да се грижите за кичурите си, за да помогнете на косата ви да изглежда най-добре.

Косата, която е здрава и добре поддържана, като цяло изглежда блестяща и гъвкава. Ето няколко бързи съвета:

  • Поддържайте косата си чиста. Това не винаги включва миене на косата ви всеки ден, но означава да разберете колко често трябва да се мие косата ви и кои са най-добрите продукти за вашия тип коса.
  • Не вземайте парещ горещ душ. Горещите душове всъщност могат да компрометират косъма и да лишат косата ви от влага. Завършвайте всеки душ с хладка вода, за да запечатате и защитите кичура косата си.
  • Избягвайте топлинното оформяне, когато можете. Топлинното оформяне ще доведе до изсъхване на косата ви отвътре и ще направи по-вероятно накъсване. Ограничете топлинното оформяне до веднъж или два пъти седмично и дайте на косата си много почивка между тях.
  • Правете редовно подстригване. Подстригвайте се на всеки 10 до 12 седмици, за да се отървете от нацепените краища.
  • Яжте добре. Стремете се да ядете здравословна, добре балансирана диета, която е богата на протеини, цинк и омега-3 мастни киселини.

За вкъщи

Въпреки че косата, която можете да видите, не е направена от живи клетки, косата ви е много живо същество.

Правилната грижа за косата ви може да направи всичко различно в това да помогнете на кичурите ви да издържат по-дълго и да изглеждат по-здрави.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss