Контрол на раждаемостта при хора с високо кръвно налягане

Ако имате високо кръвно налягане или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, Вашият лекар може да Ви насърчи да избягвате комбинацията от хормонални противозачатъчни и противозачатъчни инжекции. Но има други методи за контрол на раждаемостта, които може да са по-безопасни за вас.

Високото кръвно налягане повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт и инсулт.

Комбинирани хормонални методи за контрол на раждаемостта, които съдържат както естроген, така и прогестин може да се увеличи Вашето кръвно налягане, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Инжекцията за контрол на раждаемостта (Depo-Provera) може да повиши нивата на холестерола, което също увеличава сърдечно-съдовия риск.

Ако имате нормални нива на кръвно налягане, нормални нива на холестерол и добро цялостно здраве, леко повишаване на кръвното налягане или нивата на холестерола е малко вероятно да ви навреди.

Но ако имате високо кръвно налягане, висок холестерол или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, Вашият лекар може да Ви насърчи да избягвате комбинираните хормонални методи за контрол на раждаемостта и инжекцията за контрол на раждаемостта.

Медицински специалист може да ви помогне да претеглите потенциалните ползи и рискове от тези методи за контрол на раждаемостта и да научите за други форми на контрол на раждаемостта, които може да са по-безопасни за вас.

Кои методи за контрол на раждаемостта са най-безопасни за хора с високо кръвно налягане?

Ако имате високо кръвно налягане и искате да избегнете бременност, Вашият лекар може да Ви насърчи да използвате един или повече от методите за контрол на раждаемостта по-долу.

Методите за контрол на раждаемостта, съдържащи само прогестин, изглежда не оказват значително влияние върху кръвното налягане или нивата на холестерола, но все пак могат да носят определени рискове. Вашият лекар може да ви помогне да претеглите потенциалните ползи и рискове от различните методи за контрол на раждаемостта.

Вътрематочно устройство (ВМС)

ВМС е малко Т-образно устройство, което медицински специалист вмъква в матката ви, за да осигури дълготрайна, обратима защита срещу неволна бременност.

Има два основни типа IUD:

 • Хормонални спирали: Те освобождават хормона прогестин, който предотвратява овулацията и сгъстява слузта в шийката на матката. Марките включват Mirena, Kyleena, Liletta и Skyla.
 • Медни спирали: Те не съдържат хормони, но са направени от мед, която е токсична за спермата и яйцеклетките. Марката медна IUD е Paragard.

И двата вида IUD са повече от 99% ефективни за предотвратяване на бременност.

Ако получите ВМС, Вашият лекар ще трябва да я премахва или заменя на всеки 3–12 години в зависимост от конкретния тип, който получавате. Те могат да премахнат спиралата по всяко време, ако искате да опитате да забременеете.

ВМС не предпазват от инфекции, предавани по полов път (ППИ).

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)хормоналните спирали обикновено се считат за безопасни за хора с високо кръвно налягане, тъй като съдържат само прогестин.

Все пак, ако обмисляте хормонална спирала и имате високо кръвно налягане, добра идея е да обсъдите рисковете спрямо ползите с Вашия лекар.

Тъй като медната IUD не съдържа хормони, тя не оказва влияние върху кръвното налягане.

Имплант за контрол на раждаемостта

Имплантът за контрол на раждаемостта (Nexplanon) е малка пръчка, която медицински специалист вмъква под кожата на ръката ви.

Той освобождава прогестин, който помага за предотвратяване на овулацията и сгъстява слузта в шийката на матката, за да намали шансовете ви за бременност.

Имплантът е дългодействаща, обратима форма на контрол на раждаемостта, която е повече от 99% ефективна за предотвратяване на бременност. Трябва да се премахва или подменя на всеки 5 години.

Имплантът не предпазва от ППИ.

Според CDCимплантите обикновено се считат за безопасни за хора с високо кръвно налягане, тъй като съдържат само прогестин.

И все пак, ако обмисляте имплант и имате високо кръвно налягане, добра идея е да обсъдите рисковете спрямо ползите с Вашия лекар.

Противозачатъчни хапчета, съдържащи само прогестин

Някои видове противозачатъчни хапчета съдържат само един вид хормон: прогестин. Хапчетата за контрол на раждаемостта, съдържащи само прогестин, са известни също като „минихапчета“.

Противозачатъчните хапчета, съдържащи само прогестин, изглежда не повишават кръвното налягане. Като цяло се считат за безопасни за хора с високо кръвно налягане и други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

При типична употреба противозачатъчните хапчета са 93% ефективни за предотвратяване на бременност.

Противозачатъчните хапчета не предпазват от ППИ.

Бариерни методи

Бариерните методи за контрол на раждаемостта блокират физически спермата или я предпазват от навлизане в матката. Тъй като не съдържат хормони, те не влияят на кръвното Ви налягане.

Примерите включват:

 • Презервативи: 87% ефективност при предотвратяване на бременност при типична употреба
 • Вътрешни презервативи: 79% ефективност при предотвратяване на бременност при типична употреба
 • Диафрагма със спермицид: 87% ефективност при предотвратяване на бременност при типична употреба
 • Цервикална капачка със спермицид: 71–87% ефективен за предотвратяване на бременност при типична употреба
 • Гъба за контрол на раждаемостта: 78–86% ефективен за предотвратяване на бременност при типична употреба

Използването на презерватив или вътрешен презерватив по време на секс също намалява шанса ви да получите ППИ.

Диафрагмите, цервикалните капачки и противозачатъчните гъби не предпазват от ППИ.

Стерилизация

Ако никога не искате да забременеете, Вашият лекар може да препоръча стерилизация за Вас или Вашия партньор. Стерилизацията е хирургична процедура, която осигурява трайна защита срещу бременност.

Има три основни вида стерилизация:

 • Лигиране на тръбите: Това е опция за хора, на които при раждането им е определен женски пол. При тази процедура лекарят хирургически затваря, отрязва или премахва части от фалопиевите тръби, които свързват яйчниците с матката.
 • Двустранна салпингектомия: Това е друга възможност за хора, на които е назначена жена при раждане. При тази процедура лекарят премахва изцяло фалопиевите тръби.
 • Вазектомия: Това е опция за хора, на които е присвоен мъж при раждането. Лекарят блокира или отрязва семепровода, който е тръба, която пренася сперма от тестисите.

И трите вида стерилизация са повече от 99% ефективни за предотвратяване на бременност.

Никой от тях не предпазва от ППИ.

Високото кръвно налягане може да увеличи риска от хирургични процедури, включително стерилизация. Вашият лекар може да ви помогне да разберете рисковете.

Други методи за контрол на раждаемостта

Други методи за контрол на раждаемостта, които не влияят на кръвното налягане, включват:

 • Методи за информираност за плодовитостта: Проследявате овулацията си и избягвате секс или използвате друг метод за контрол на раждаемостта в дните, когато сте фертилни.
 • Метод на издърпване: Вашият партньор изважда пениса си от вагината ви преди еякулация.
 • Външен курс: Избягвате секс с пенис във влагалището, но участвате в други сексуални дейности.
 • Въздържание: Избягвате секса изцяло.

Методите за информираност за плодовитостта са около 77–98% ефективни за предотвратяване на бременност, в зависимост от това кой конкретен метод или комбинация от методи използвате за проследяване на овулацията.

Методът на изтегляне е приблизително 78% ефективен за предотвратяване на бременност.

Външният акт и въздържанието са 100% ефективни за предотвратяване на бременност, ако се практикуват последователно.

Въздържанието предпазва и от ППИ.

Кои методи за контрол на раждаемостта могат да повишат кръвното налягане?

Комбинираните хормонални методи за контрол на раждаемостта могат да повишат кръвното ви налягане, което може да не е безопасно, ако вече имате високо кръвно налягане или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Комбинираният хормонален контрол на раждаемостта включва всеки контрол на раждаемостта, който съдържа както прогестин, така и естроген, включително:

 • някои видове противозачатъчни хапчета
 • противозачатъчни лепенки (Xulane, Twirla)
 • пръстени за контрол на раждаемостта (NuvaRing, Annovera)

Инжекцията за контрол на раждаемостта (Depo-Provera) съдържа само хормона прогестин и не изглежда да повлиява кръвното налягане. Въпреки това, той може да повиши нивата на холестерола, което увеличава сърдечно-съдовия риск.

Ако имате високо кръвно налягане или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, говорете с Вашия лекар, за да разберете дали комбинацията от хормонален контрол на раждаемостта или инжекцията за контрол на раждаемостта е безопасна за Вас.

В зависимост от нивата на вашето кръвно налягане, нивата на холестерола и други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, вашият лекар може да ви насърчи да избягвате тези форми на контрол на раждаемостта и да изберете различен метод.

Често задавани въпроси

Ето някои въпроси, които хората често задават относно контрола на раждаемостта и високото кръвно налягане:

Как контролът върху раждаемостта влияе върху кръвното налягане?

Експертите не знаят точно как комбинираният хормонален контрол на раждаемостта влияе върху кръвното налягане.

Възможно е естрогенът в комбинация с хормонален контрол на раждаемостта да стимулира производството на ангиотензиноген в черния дроб. Ангиотензиногенът е протеин, който играе роля във вашата система ренин-ангиотензин (RAS), която помага за регулиране на баланса на течностите и кръвното налягане.

Комбинираният хормонален контрол на раждаемостта може също да повлияе кръвното Ви налягане по други начини.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере как комбинираният хормонален контрол на раждаемостта влияе върху кръвното налягане.

Трябва ли да спра да приемам противозачатъчни, ако кръвното ми налягане е високо?

Ако кръвното Ви налягане е високо и вече използвате противозачатъчни, говорете с Вашия лекар, за да научите дали вашият метод за контрол на раждаемостта е безопасен за продължаване.

Ако използвате комбиниран хормонален метод за контрол на раждаемостта или приемате противозачатъчни инжекции, Вашият лекар може да Ви насърчи да преминете към различен метод за контрол на раждаемостта.

Те могат да ви помогнат да разберете потенциалните ползи и рискове от различните методи за контрол на раждаемостта.

Много методи за контрол на раждаемостта като цяло са безопасни за хора с високо кръвно налягане.

Мога ли да приемам противозачатъчни, докато приемам лекарства за кръвно налягане?

Много методи за контрол на раждаемостта като цяло са безопасни за хора, които приемат лекарства за кръвно налягане.

В зависимост от нивото на кръвното Ви налягане и рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, Вашият лекар може да Ви посъветва да избягвате комбинирания хормонален контрол на раждаемостта или инжекцията за контрол на раждаемостта, докато приемате лекарства за кръвно налягане.

Те могат да ви помогнат да научите за други форми на контрол на раждаемостта, които може да са по-безопасни за вас.

Как високото кръвно налягане влияе върху риска от усложнения по време на бременност?

Високото кръвно налягане по време на бременност може да повлияе отрицателно върху развитието на плода, повишавайки риска от:

 • слаб растеж на плода
 • ниско тегло при раждане
 • преждевременно раждане

Високото кръвно налягане също може да повлияе негативно на бременната, като повиши риска от:

 • прееклампсия
 • еклампсия
 • удар

Предприемането на стъпки за понижаване на високо кръвно може да помогне за предотвратяване на тези потенциално животозастрашаващи усложнения.

Ако имате високо кръвно налягане, Вашият лекар може да Ви помогне да научите как да го намалите чрез лекарства и промени в начина на живот, преди да опитате да забременеете.

Някои форми на контрол на раждаемостта могат да повишат кръвното ви налягане или нивата на холестерола, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Те включват комбинация от хормонален контрол на раждаемостта и инжекция за контрол на раждаемостта.

Ако имате нормални нива на кръвно налягане, нормални нива на холестерол и добро цялостно здраве, ползите от тези методи за контрол на раждаемостта може да надвишат рисковете за вас.

Но ако имате високо кръвно налягане, висок холестерол или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, Вашият лекар може да Ви насърчи да избягвате тези методи за контрол на раждаемостта и вместо това да изберете друг метод.

Вашият лекар може също да ви помогне да научите как да понижавате високото кръвно налягане чрез лекарства и промени в начина на живот.

Намаляването на високото кръвно налягане може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, както и някои усложнения по време на бременност. Най-добре е да понижите високото кръвно преди да опитате да забременеете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss