Колко често срещани са въшките?

Главните въшки са изключително често срещани, особено при децата, но всеки може да ги зарази. Получаването на въшки не означава нищо за личната ви хигиена или обстоятелствата на живот и имате много възможности за бързо лечение на заразата.

Главовите въшки са малки, паразитни насекоми, които се придържат към космените фоликули и се хранят с човешка кръв от скалпа. Главовите въшки не разпространяват болести, но могат да причинят неприятен сърбеж и дразнене на скалпа. Те обикновено се предават чрез директен контакт с други хора и могат да се разпространят бързо.

В Съединените щати, приблизително От 6 до 12 милиона децата на възраст между 3 и 11 години получават въшки всяка година. Според а Преглед на проучванията за 2022 гглобалните оценки показват, че около 19% от децата в училищна възраст имат въшки.

Главните въшки са открити във всяка страна и между културите и социално-икономическите класи. Накратко, въшките не са нещо, от което да се чувствате неудобно. Ако имате въшки, това просто означава, че вие ​​или вашето дете сте имали близък контакт с някой друг, който е имал въшки.

Прочетете, за да научите повече за въшките, включително общи митове, как да ги лекувате и как да предотвратите заразяване.

Кой получава въшки?

Децата в предучилищна възраст и началното училище, както и членовете на тяхното домакинство, са склонни да получават въшки Най-често. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), момичетата са склонни да получават въшки по-често и това може да се случи, защото момичетата са по-склонни да играят с близо една до друга глави.

Това каза, че все още можете да въшите, независимо от вашата възраст, дължина на косата или други фактори. Няма значение дали косата ви е измита или немита, дълга или къса, къдрава или права.

Главовите въшки се хранят с кръвта от скалпа ви, така че ще се закачат за всеки. Технически можете да получите въшки, дори ако изобщо нямате коса, но тъй като въшките се придържат към космените фоликули и снасят яйца (известни също като гниди) там, те вероятно няма да издържат твърде дълго, ако нямате коса.

Обикновено въшките се нуждаят от много близък контакт, за да се преместят от един човек на друг. Главата на човек с въшки трябва да докосне или почти да докосне главата на друг човек достатъчно дълго, за да могат въшките да пропълзят.

Възможно е да предавате въшки чрез споделяне на четки за коса, шапки или други дрехи или аксесоари, които докосват главата ви, но експертите казват, че това е по-рядко срещани.

Митове за главовите въшки

Може да сте срещали някои от тези често срещани митове за въшките:

Мит Факт
Само хора с лоша хигиена се разболяват от въшки. Тъй като въшките се хранят с кръв в скалпа, те ще се насочат към всеки с всякакъв тип коса. Няма значение колко често миете косата си.
Въшките се придържат по-лесно към измитата коса. Изглежда и въшките не предпочитат измита коса. Те ще съществуват във всеки тип коса.
Вашият домашен любимец може да ви даде въшки. Главовите въшки се хранят с човешка кръв, така че само хората могат да ги заразят. Вашият домашен любимец не може да ви предаде въшки или обратното.
Черните хора не получават въшки. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), афро-американците могат да получат въшки, въпреки че изглежда, че ги получават по-рядко от хората от други расови групи. Експертите смятат, че това е свързано с типа коса – въшките може да изпитват по-големи трудности при хващането на косъма на къдрава или навита коса.
Главовите въшки могат да се разпространят по тялото или срамната област. Главовите въшки се различават от срамните и телесните въшки. Докато главовите въшки могат да засегнат веждите или миглите ви, те не могат да се преместят в срамната ви област или друга част на тялото ви.

Съвети за предотвратяване на въшки

Ето няколко стратегии, които могат да ви помогнат да избегнете появата на въшки:

 • Избягвайте да докосвате главите на други, които имат въшки. Насърчавайте децата, които играят близо едно до друго, да седят на достатъчно разстояние, така че главите им да не се докосват.
 • Избягвайте да използвате възглавници, облегалки за глава или други мебели от плат, които докосват косите на други хора.
 • Избягвайте да споделяте четки за коса, щипки за коса, шапки и други елементи от облеклото или аксесоари, които докосват главата ви, без първо да ги дезинфекцирате.
 • Дезинфекцирайте предмети, които могат да съдържат въшки:
  • Накиснете предметите в много гореща вода за 5 до 10 минути. Уверете се, че водата е поне 130°F (54°C).
  • Изперете и изсушете вещите на висока температура или ги предайте на химическо чистене.
  • Запечатайте предметите в найлонов плик за Две седмици.
 • Почистете с прахосмукачка пода си, особено местата с килими и всички мебели и седалките на колата, ако някой от семейството ви има въшки.

Как да се лекува въшки

Ако вие или вашето дете имате главови въшки, важно е да лекувате заразата веднага.

Можете да лекувате въшки с методи без рецепта или с рецепта, включително:

 • ОТС лечения: Можете да намерите перметринов лосион или пиретрини, комбинирани с пиперонил бутоксид в местната аптека или онлайн. Можете да изберете магазинни марки, генерични продукти или имена на марки. Примери за марки включват Nix, Rid и Licefreee Spray.
 • Лечение с рецепта: Ако все още забелязвате живи въшки след използване на извънборсово лечение, може да ви помогне да опитате по-силна формула. Лекарят може да предпише ивермектинов лосион, спиносад локална суспензия, бензоилов алкохолен лосион или малатионов лосион за лечение на въшки.
 • Ръчно премахване: Можете да използвате гребен за въшки с фини зъби, за да премахнете въшките ръчно. Нанасяне на зехтин преди разресване ще помогне на въшките да се залепят за гребена. Ще трябва да повторите поне всеки 2 до 3 дни докато не останат въшки или гниди. Просто знайте, че някои експерти кажете, че това лечение може да не е достатъчно, за да се отървете напълно от въшките.

Повечето медикаментозни методи ще изискват второ приложение за лечение около 7 до 9 дни след първия. Това второ третиране е насочено към всички новоизлюпени въшки.

Научете повече за лечението на въшки.

Долния ред

Получаването на въшки няма нищо общо с вашите хигиенни навици.

Въшките са невероятно разпространени по света и тези паразити засягат милиони деца в Съединените щати всяка година. Всеки може да ги получи, независимо от възрастта, честотата на миене на косата, типа коса или други фактори.

Ако имате симптоми на въшки или забележите въшки или гниди в косата си, най-добре е веднага да използвате лечение с рецепта или без рецепта. Лекар от първичната медицинска помощ или друг здравен специалист може да предложи повече насоки за справяне с персистиращи зарази.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss