Колко често срещана е сърповидно-клетъчната анемия при белите хора?

В Съединените щати и по света сърповидно-клетъчната анемия (SCA) е много по-често срещана сред чернокожите хора. Но хората от всяка раса или етническа принадлежност могат да наследят това заболяване. Ето какво знаем досега.

SCA е наследствено заболяване, което засяга вашите червени кръвни клетки. Ако имате SCA, вашите гени кодират променена форма на хемоглобин, протеин във вашите червени кръвни клетки. Това кара червените кръвни клетки да придобият форма на полумесец или сърп и им пречи да се движат през тялото ви толкова лесно, колкото би трябвало.

Повече от 66% от хората със SCA в света живеят в Африка. И според американския Червен кръст, афро-американците съставляват 98% от случаите на SCA в Съединените щати. Поради тези причини много хора може да мислят за SCA като заболяване, което засяга само чернокожите хора.

Но всеки може да получи SCA или да носи чертата, независимо от тяхната расова или етническа група. Все пак това е доста рядко при белите хора в Съединените щати. Само според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). 1 на всеки 333 белите новородени носят сърповидно-клетъчната черта (SCT), като много по-малко са родените със SCA.

Колко често срещана е сърповидноклетъчната анемия при белите хора?

Няма много данни за това колко често се среща SCA при белите хора в Съединените щати. Проучване от 2019 г., включващо ражданията в Мичиган през 17-годишен период, установи, че около 2,5% от новородените със SCA са бели. Но на CDC бележки че тарифите могат да варират значително в отделните държави.

Данните от CDC показват, че SCT също е много по-рядко срещан при белите хора:

Раса или етнос SCT случаи на 1000 раждания
черен 73.1
испанец 6.9
Бяло 3.0
Азиатски или тихоокеански островитянин 2.2

Проучването в Мичиган от 2019 г. също установи, че има само 1 бяло бебе със SCA на всеки 156 бели бебета със SCT.

Научете повече за това как SCT се различава от SCA.

Кой получава сърповидноклетъчна анемия?

SCA е сравнително рядко заболяване, но е по-често при хора, чиито предци идват от части на света, където маларията е или е била честа. Това е така, защото SCT може да помогне за предпазване от малария. Тези региони включват:

 • Субсахарска и Североизточна Африка
 • Испаноговорящи региони на Америка
 • Карибите
 • страни от Източното Средиземноморие като Италия, Гърция и Турция
 • средния Изток
 • Южна Азия

Световната здравна организация казва, че около 120 милиона души по света имат SCA. Според CDC около 100 000 от засегнатите хора живеят в Съединените щати.

Как се унаследява сърповидно-клетъчната анемия?

SCA е автозомно рецесивен белег. Това означава, че и двамата биологични родители трябва да притежават чертата или болестта, за да я предадат на детето си.

Имате две копия на всеки ген – по едно от всеки родител – наречени алели. Ако и двамата ви родители ви предадат мутиралия алел, ще имате SCA.

Ако получите мутиралия алел само от един родител, ще носите чертата, но няма да имате болестта. Но това означава, че все още можете да го предадете на следващото поколение.

Научете повече за това как се унаследява сърповидно-клетъчната анемия.

Как да разбера дали имам сърповидноклетъчна черта?

Един прост кръвен тест може да ви уведоми дали носите чертата за някакво нарушение на хемоглобина, включително SCA. Този тест е част от скрининг на новородено в Съединените щати от 1970 г.

Все пак около 16% от възрастните в САЩ със SCT не знаят, че го имат, според проучване от 2019 г. The CDC препоръчва че възрастните в детеродна възраст се подлагат на скрининг, ако не знаят статуса си, тъй като е важно да знаят дали могат да го предадат на детето си.

Симптоми на сърповидно-клетъчна анемия

Симптомите на SCA започват да се появяват, когато бебето стане на 6 месеца. Симптомите при деца и възрастни включват:

 • умора
 • болка
 • жълтеница
 • подути ръце и крака (дактилит)
 • чести инфекции

Сърповидноклетъчната анемия засяга ли белите хора по различен начин?

SCA има същия ефект върху хората, независимо от расата. Може да причини усложнения като:

 • остър гръден синдром
 • увреждане на органи
 • белодробна хипертония
 • усложнения на далака и бъбреците
 • удар

Въпреки че ефектите от болестта може да са същите, чернокожите хора често имат по-лоши резултати от SCA. Това често се дължи на ефектите от системния расизъм и расовите пристрастия в системата на здравеопазването.

Понастоящем единственото налично лечение за SCA е трансплантация на стволови клетки или костен мозък. Но лекарите рядко препоръчват тази процедура, тъй като рисковете често надвишават ползите.

Но перспективите за децата в САЩ със SCA се подобриха значително през последните 40 години. Според проучване от 2015 г. повече от 95% от децата със SCA вече достигат 18 години.

Научете повече за дългосрочната перспектива за SCA.

Хората от всички расови и етнически групи могат да наследят SCA, включително белите хора. Въпреки че е рядко сред белите хора в Съединените щати, това е по-често при тези, чиито предци идват от определени части на света.

SCA е най-често при хора, чиито предци идват от Африка на юг от Сахара, Южна Азия и части от Америка. Но също така е по-често при хора с произход от страни около Средиземноморието, като Израел, Турция, Гърция и Италия.

Ако се идентифицирате като бял, важно е да не приемате, че не можете да имате SCT. Всъщност много възрастни в САЩ имат SCT и не го знаят. Помислете за преминаване на скрининг, за да знаете състоянието си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss