Колко дълго ще останат следи от опиатни лекарства и лекарства в урината ви?

Опиатни лекарства и лекарства – като морфин, хероин и кодеин – могат да бъдат открити в тест за урина до 3 дни след употреба.

Тестовете на урината могат да открият опиати във вашата система до 3 дни, в зависимост от това кое лекарство или лекарство сте използвали. Периодът на откриване на хероин може да бъде само един ден, докато кодеинът и морфинът могат да бъдат открити чрез урината до 3 дни след последната ви доза.

Думите „опиат“ и „опиоид“ се използват взаимозаменяемо, но не са едно и също нещо. Опиатните лекарства се извличат от естествено срещащо се вещество, наречено опиум, докато опиоидите са по-широк клас лекарства, които включват опиати и подобни синтетични наркотици.

Опиатите включват кодеин, морфин и хероин. Синтетичните и полусинтетичните опиоиди включват фентанил, оксикодон, метадон и трамадол.

Опиоидните лекарства са много ефективни при справяне с болката. Тъй като могат да предизвикат временно чувство на еуфория, опиоидните лекарства са силно пристрастяващи и често се злоупотребяват.

Може да бъдете тествани за опиоиди, ако сте подложени на програма за лечение или ако сте наети в компания с политика без наркотици. Ако лекар ви предпише опиоиди, той може да поиска тест, за да се увери, че вече не използвате опиоиди.

Колко дълго се откриват опиати чрез тестове за наркотици?

В зависимост от метода на тестване, опиатните лекарства могат да бъдат открити между 1 ден и 90 дни.

Урина

Тестовете на урината могат да открият следи от опиатни лекарства за 1-3 дни след употреба, според Администрация по храните и лекарствата. Периодът на откриване зависи от това какво точно лекарство или наркотик сте използвали.

Ето най-често срещаните опиати и периода на откриване при изследване на урината:

 • кодеин: до 3 дни
 • хероин: само 1 ден, до 3 дни
 • морфин (Avinza, Duramorph): до 3 дни

Прозорецът за откриване на синтетични и полусинтетични опиоиди може да бъде по-дълъг.

Ето най-често срещаните синтетични и полусинтетични опиоиди и периода на откриване при изследване на урината:

 • бупренорфин (Buprenex, Suboxone): до 14 дни

 • фентанил: до 3 дни

 • хидрокодон (Lorcet, Vicodin): до 3 дни

 • хидроморфон (Dilaudid, Exalgo): до 3 дни

 • меперидин (Demerol, Mepergan): до 4 дни
 • метадон (Dolophine, Methadose): до 14 дни
 • оксикодон (Oxycontin, Percocet): до 2 дни

 • оксиморфон (Numorphan, Opana): до 3 дни
 • трамадол (Ultram): до 4 дни

слюнка

Хероинът може да бъде открит в слюнката до 5 часа след употреба. Морфинът и кодеинът, от друга страна, могат да бъдат открити до 4 дни след употреба.

Кръв

В сравнение с изследването на урината, кръвното изследване обикновено има по-кратък период на откриване.

Кръвните тестове могат да открият употребата на опиати, докато:

 • кодеин: до 1 ден
 • хероин: до 6 часа
 • морфин: до 3 дни

коса

Тестовете за космени фоликули могат да открият следи от опиоиди за до 90 дни след като ги използвате.

Тестовете за космени фоликули имат много дълъг период на откриване. Химикалите пътуват до космените фоликули през капилярите в скалпа и сегмент от косата, взет близо до скалпа, може да се използва за откриване на лекарства до 90 дни след употребата им.

Колко време отнема опиатите, за да се разградят (метаболизират)?

Разграждането на различните опиати отнема различно време.

Според изследвания, хероинът и морфинът се метаболизират сравнително бързо. Един исторически преглед на изследванията от 2019 г. сочи доказателства, че хероинът има полуживот от само 2 до 3 минути, докато морфинът има полуживот от 2 до 3 часа. По същия начин полуживотът на кодеин е около 3 часа.

Полуживотът на лекарството е времето, необходимо на половината от лекарството да напусне тялото ви. Повечето източници изчисляват, че са необходими около пет полуживота на лекарството, за да излезе напълно от тялото ви.

Това означава, че може да отнеме само 10 минути, докато хероинът напусне тялото ви, и 10 до 15 часа, за да напуснат морфина и кодеина. Това може да обясни защо симптомите на отнемане на опиати могат да се появят толкова скоро след употреба.

Имайте предвид обаче, че дори ефектите да са изчезнали, следите от лекарствата могат да бъдат открити в урината, слюнката, кръвта и косата ви за по-дълго време.

Какви фактори влияят върху това колко дълго остават опиатите във вашата система?

Редица фактори могат да повлияят на това колко бързо тялото ви метаболизира опиатните лекарства, според a преглед на изследването, публикуван през 2009 г.

Тези фактори включват:

 • Възраст: По-възрастните хора често отнемат повече време, за да метаболизират опиатните лекарства.
 • Комбинация от други лекарства: Вашето тяло елиминира опиоидите чрез път, наречен цитохром P450 3A (CYP3A). Някои лекарства могат да повлияят на този път, затруднявайки тялото ви да метаболизира и елиминира опиоидите.
 • Генетика: The Преглед на изследването за 2009 г предполага, че генетичните фактори могат да повлияят на това колко бързо метаболизирате опиоидите.
 • Бъбречна и чернодробна функция: Вашите бъбреци и черен дроб играят роля в обработката и елиминирането на лекарства. Хората с бъбречни или чернодробни заболявания могат да метаболизират опиоидите по-бавно.
 • Продължителност на употреба: Когато приемате лекарства или лекарства редовно, те може да се съхраняват в мастните ви тъкани. Това означава, че тялото ви ще отнеме повече време, за да го елиминира.

Възможно е други фактори да играят роля в това как хората метаболизират опиатните лекарства. Бъдещите изследвания ще проучат какви са тези фактори и как влияят на процеса.

Има ли нещо, което можете да направите, за да метаболизирате опиатите по-бързо?

Не. Факторите, които влияят на това как метаболизирате опиатите, са извън вашия контрол.

Няма доказани начини да освободите тялото си от опиати. Ако някой има предозиране с опиоиди, налоксон (Narcan) може да помогне. Налоксонът не кара тялото да метаболизира опиоидите по-бързо; то просто обръща предозирането, потенциално спасявайки живота им.

Ако смятате, че вие ​​или някой, когото познавате, сте предозирали опиоиди, незабавно се свържете със службите за спешна помощ.

Прилагането на Narcan може да спре потенциално фатално предозиране, но не е заместител на медицинските услуги — все пак е важно да стигнете до спешното отделение възможно най-скоро.

Долния ред

Тестът на урината може да открие опиати – като морфин, хероин и кодеин – до 3 дни след употреба. Тестовете за слюнка и космени фоликули могат да открият употребата на опиати след по-дълъг период.

Ако изпитвате интензивни странични ефекти след употреба на опиоиди – или ако вие или някой ваш познат може да сте предозирали с хероин – незабавно потърсете спешна медицинска помощ.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss