Колко дълго можете да имате рак, без да знаете за него?

Когато четете за рак или чуете, че приятел или любим човек е получил диагноза рак, естествено е да сте пълни с въпроси.

Може ли някъде да имате раков тумор? Колко дълго можете да имате рак, без да знаете за това? Трябва ли да бъдете прегледани?

Вярно е, че някои видове рак се диагностицират само след появата на симптоми. И това може да се случи, след като болестта се е разпространила или туморът е нараснал достатъчно голям, за да бъде усетен или видян при образни тестове.

Но много видове рак могат да бъдат диагностицирани рано, преди да се появят симптомите. Имате най-добрия шанс за оцеляване и здравословно качество на живот, ако ракът ви бъде диагностициран и лекуван в ранните му стадии.

Тази статия ще проучи кои видове рак е по-вероятно да останат неоткрити и как да увеличите шансовете си за ранно улавяне на потенциален рак.

Видове ракови заболявания, които е по-вероятно да останат неоткрити

Някои видове рак се откриват по-лесно от други. Например, някои видове рак на кожата могат да бъдат диагностицирани първоначално само чрез визуална проверка – въпреки че е необходима биопсия, за да се потвърди диагнозата.

Но други видове рак могат да се образуват и да растат неоткрити 10 години или повече, както установи едно проучване, което прави диагнозата и лечението много по-трудни.

Тази таблица предоставя преглед на често срещаните видове рак, които често показват малко или никакви симптоми в началото, и как те обикновено се откриват и диагностицират:

Вид рак Как обикновено се открива и диагностицира
рак на тестисите Когато ракът произхожда от единия или двата тестиса, мъжът може да продължи дълго време без никакви очевидни признаци или симптоми. Редовните самопроверки на тестисите обикновено могат да открият издайнически бучка в скротума, но не винаги.
рак на маточната шийка Симптомите често не се появяват, докато ракът не е в по-късните си стадии. Редовното получаване на цитонамазки може да помогне за откриване на предракови клетки и да доведе до лечение, което може да ги спре да се превърнат в ракови.
рак на панкреаса Симптомите могат да бъдат незначителни и обикновено не стават забележими, докато ракът не е в напреднал стадий. Поради това процентът на оцеляване е ниски.
рак на гърдата Както при рак на тестисите, самопроверките често могат да открият бучки или други промени в гърдата, които показват ранен стадий на рак на гърдата. Редовните мамографии също са от решаващо значение за откриването на тумори, когато те са все още малки и няма други очевидни симптоми.
рак на простатата В началото обикновено няма симптоми. Тестът за простатно-специфичен антиген (PSA), който обикновено е част от редовната кръвна работа на мъжа, може да открие маркери в кръвта, свързани с рак на простатата.
рак на яйчниците Симптомите може да не са очевидни в началото, но когато се появят, те са внезапни и постоянни. Годишната цитонамазка не открива рак на яйчниците. Тестовете, които могат да се използват за диагностициране на рак на яйчниците, включват пълна кръвна картина, тест за раков антиген и други туморни тестове на зародишни клетки.
рак на белия дроб Признаците на рак на белия дроб включват честа кашлица и дрезгав глас. Лекарят ще го диагностицира с физически преглед, образни тестове и микроскопско изследване на храчки (ако отделяте храчки при кашляне).
рак на кожата Докато може и да не Усещам всякакви симптоми в началото, промените във външния вид на кожата ви, дори с малки бенки или петна, могат да бъдат ранни признаци на рак на кожата. Важно е да правите цялостни проверки на кожата и да правите редовни кожни прегледи при дерматолог.
рак на дебелото черво Този бавно растящ рак може да се задържи дълго време, преди да се появят симптоми. Колоноскопията остава най-добрият тест за откриване на предракови и ракови полипи на дебелото черво.
рак на бъбреците Ракът на бъбреците обикновено не причинява никакви симптоми в ранните си стадии. Пълната кръвна картина и физическият преглед често са първите индикации, че единият или двата бъбрека имат рак. Процентът на преживяемост при рак, който не се е разпространил извън един бъбрек, обикновено е висок.

Симптоми в ранен и по-късен стадий на асимптоматични ракови заболявания

Тази таблица показва симптоми в ранен и по-късен стадий за асимптоматични видове рак:

Тип рак Ранни симптоми Симптоми на по-късен етап
рак на пикочния мехур кръв в урината болки в кръста; невъзможност за уриниране
рак на гърдата бучка в гърдите подуване на гърдите или ръката; болка
рак на дебелото черво и ректума промени в навиците на червата; кървави изпражнения необяснима загуба на тегло; гадене; слабост
рак на ендометриума необичайно кървене коремна болка и подуване на корема; промени в навиците на червата
рак на бъбреците болка в долната част на гърба, често от едната страна; кръв в урината необяснима загуба на тегло; висока температура
левкемия грипоподобни симптоми; лесно образуване на синини болки в костите и ставите; слабост; подути лимфни възли
рак на черния дроб пожълтяване на кожата (жълтеница); болка от дясната страна болка в корема; повръщане; слабост
рак на белия дроб упорита или влошаваща се кашлица; кашляне на кръв течност в белите дробове; силна умора; недостиг на въздух
меланома бенка, която има неправилна форма или потъмнява втвърдена бучка под кожата; подути лимфни възли
неходжкинов лимфом подути, безболезнени лимфни възли; умора отслабване; треска; болка в корема; нощни изпотявания
рак на панкреаса жълтеница; болка в гърба; умора подуване; проблеми с храносмилането; отслабване
рак на простатата затруднено уриниране; кръв в урината проблеми с пикочния мехур; загуба на контрол на червата; болезненост в слабините
рак на щитовидната жлеза бучка във врата; гласови промени проблеми с дишането; възпалено гърло; затруднено преглъщане

Признаци срещу симптоми на рак

Признаците и симптомите на заболяването могат да бъдат две различни неща:

 • А знак е нещо, което може да се наблюдава от друг човек, като промяна в цвета на кожата или хрипове.
 • А симптом е нещо, което чувствате, като умора или болка, което не е очевидно за другите.

Естеството на признаците и симптомите на рака се различава значително в зависимост от това къде се намира ракът.

Ракът на пикочния мехур, например, причинява кръв в урината, докато ракът на мозъка предизвиква ужасно главоболие.

Кога за първи път се появяват признаците и симптомите?

Обикновено признаците и симптомите на рак се появяват за първи път, когато раковият тумор или маса е нараснал достатъчно, че започва да се натиска срещу близките органи и тъкани, кръвоносни съдове и нерви.

Това може да доведе до болка, промяна в функционирането на близките органи или и двете. Мозъчен тумор, притискащ зрителния нерв, ще засегне зрението, например.

Някои видове рак се развиват бързо, като рак на черния дроб и панкреаса. Ракът на простатата обаче обикновено протича бавно. Ето защо много възрастни мъже с рак на простатата се отказват от лечение; те са по-склонни да умрат от рак на простатата, отколкото от него.

Кога да отидете на лекар

Скринингите за определени видове рак трябва да бъдат част от вашето нормално превантивно здравеопазване. Те включват ракови заболявания на:

 • простата
 • гърдата
 • дебелото черво и ректума
 • маточна шийка
 • кожа

Вашата възраст, пол, фамилна анамнеза и собствена медицинска история ще диктуват кога трябва да започнат рутинните прегледи и колко често трябва да се правят.

Ако сте загрижени за симптоми, свързани с различни видове рак, тогава не трябва да се колебаете да посетите Вашия лекар. Можете да се свържете с лекар във вашия район, като използвате инструмента Healthline FindCare.

Признаци, които налагат незабавно посещение при лекар

Някои често срещани признаци на рак, които трябва да доведат до посещение в спешното отделение или при лекар възможно най-скоро, включват:

 • кашляне на слуз, оцветена с кръв
 • кръв в изпражненията или урината
 • бучка в гърдите, тестисите, под мишницата или навсякъде, където не е съществувала преди
 • необяснима, но забележима загуба на тегло
 • силна необяснима болка в главата, шията, гърдите, корема или таза

Тези и други признаци и симптоми ще бъдат оценени. Ще се използват скрининги, като тестове за кръв и урина и образни изследвания, ако Вашият лекар прецени, че е подходящо.

Тези тестове се правят както за да помогнат за поставянето на диагноза, така и за изключване на различни причини за вашите признаци и симптоми.

Когато посещавате лекар, бъдете готови да споделите следната информация:

 • вашата лична медицинска история, включително всички симптоми, които сте имали, както и кога са започнали
 • фамилна анамнеза за рак или други хронични заболявания
 • списък на всички лекарства и добавки, които приемате

Защо е важно да хванете рак рано

За някои видове рак, които се изследват редовно, степента на преживяемост обикновено е висока. Това е така, защото те често се диагностицират рано, преди да се развият симптомите.

5-годишната преживяемост за хора с локализирани гърдата или простата ракът е почти 100 процента. (Локализиран означава, че не се е разпространил извън оригиналната тъкан или орган.) И когато се диагностицира рано, меланомът има около 99 процента 5-годишна преживяемост.

Но ранното улавяне на някои видове рак е трудно. Няма редовни указания за скрининг за някои видове рак и симптомите може да не се появят, докато ракът не е в напреднал стадий.

За да се предпазите от тези ракови заболявания:

 • Не забравяйте да сте в крак с редовните си кръвни изследвания и годишните физически изследвания.
 • Съобщавайте за всички нови симптоми на Вашия лекар, дори ако изглеждат незначителни.
 • Говорете с Вашия лекар за тестване, ако имате фамилна анамнеза за определен вид рак.

Ако се чудите колко дълго можете да имате рак, без да го знаете, няма ясен отговор. Някои видове рак могат да присъстват месеци или години, преди да бъдат открити.

Някои често неоткрити ракови заболявания са бавно развиващи се състояния, което дава на лекарите по-голям шанс за успешно лечение. Други са по-агресивни и могат да бъдат по-трудни за лечение.

За да увеличите шансовете си за откриване на потенциални ракови заболявания рано, следвайте препоръчания от вас график за скрининг за рак и докладвайте всички признаци или симптоми на безпокойство възможно най-скоро на Вашия лекар.

Колкото по-рано хванете рак и започнете лечение, толкова по-големи са шансовете ви за благоприятен изход.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss