Колко време отнема понижаването на холестерола?

Преглед

Вашите нива на холестерол са пряко свързани със здравето на сърцето ви, поради което е толкова важно да се уверите, че са в здравословен диапазон. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), съобщава, че 78 милиона възрастни в Съединените щати са имали високи нива на липопротеини с ниска плътност (LDL) или „лош“ холестерол през 2012 г. Организацията също така заявява, че хората с висок LDL холестерол са изложени на много по-висок риск от сърдечни заболявания .

Д-р Nieca Goldberg, медицински директор на Центъра за женско здраве Joan H. Tisch в медицинския център Langone в Ню Йорк, казва, че може да отнеме между три до шест месеца, за да видите по-ниски стойности на LDL само чрез диета и упражнения, като отбелязва, че отнема повече време за виждат промени при жените, отколкото при мъжете.

Прочетете за повече информация как да намалите нивата на LDL.

Какво е холестерол?

Холестеролът е восъчно, мастно вещество, което се намира в тялото ви и преминава през кръвта ви. Вашето тяло се нуждае от определено количество, за да функционира правилно, но то произвежда всичко, от което се нуждае. Холестеролът преминава през тялото ви с липопротеини, които са разтворими протеини, които транспортират мазнините през тялото.

LDL, „лошият“ холестерол, пренася холестерола до тъканите и кръвоносните съдове на тялото ви. Ако тялото ви има твърде много LDL, то ще отложи излишъка по стените на кръвоносните ви съдове, излагайки ви на риск от инфаркт и инсулт.

Липопротеинът с висока плътност (HDL), наричан още “добър” холестерол, отвежда излишния холестерол от тъканите и кръвоносните съдове обратно към черния дроб, където се отстранява от тялото ви. HDL ви помага да се предпазите от сърдечни заболявания. Така че за разлика от LDL холестерола, колкото по-високи са нивата на HDL, толкова по-добре.

Триглицеридите са друг вид мазнини, които могат да се натрупват в тялото ви. Високото ниво на триглицериди в комбинация с ниско ниво на HDL холестерол също повишава риска от сърдечни заболявания и диабет.

Колко високо е твърде високо?

Тези нива могат да помогнат да се определи кои опции за лечение са най-добри, както и да помогнат за установяване на общия риск от сърдечни заболявания.

Общ холестерол

Добре: 199 милиграма на децилитър (mg/dL) или по-малко

Гранична линия: 200 до 239 mg/dL

Високо: 240 mg/dL или повече

LDL

Добре: 100 mg/dL или по-малко

Гранична линия: 130 до 159 mg/dL

Високо: 160 mg/dL или повече

HDL

Добре: 60 mg/dL или повече

ниска: 39 mg/dL или по-малко

Триглицериди

Добре: 149 mg/dL или по-малко

Гранична линия: 150 до 199 mg/dL

Високо: 200 mg/dL или повече

Може да имате висок холестерол и да не го знаете. Ето защо е важно да се проверяват редовно. The Американска сърдечна асоциация препоръчва на всички възрастни да се проверява холестерола на всеки четири до шест години, започвайки от 20-годишна възраст. Може да са необходими по-чести проверки въз основа на планове за лечение и други рискови фактори.

Промени в начина на живот

Промяната в здравословния начин на живот е един от най-важните начини за понижаване на холестерола и подобряване на цялостното здраве.

Според д-р Евгения Джанос, кардиолог в NYU Langone Medical Center, можете да намалите нивата на холестерола си с до 20 процента само чрез промени в диетата и начина на живот, но това може да варира в зависимост от човека. „Даваме на пациентите три месеца, за да видят какви ефекти се случват с промените в диетата“, казва тя.

Диета

За да помогнете за понижаване на LDL холестерола, намалете наситените мазнини в диетата си и увеличете диетичните фибри. Наситените мазнини увеличават производството на LDL холестерол от тялото ви. Д-р Джанос казва да намалите наситените мазнини до по-малко от 10 грама на ден и да ядете 30 грама фибри на ден, 10 грама от които трябва да са неразтворими фибри.

И двамата лекари казват, че растителните диети могат да помогнат за понижаване на холестерола и да подобрят цялостното здраве на сърцето и тялото. Те препоръчват диетата DASH и средиземноморската диета, защото и двете наблягат на високите нива на фибри и здравословните мазнини.

DASH диетата включва:

  • много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
  • обезмаслени или нискомаслени млечни продукти
  • постни протеини (като риба, соя, домашни птици, боб)
  • здравословни мазнини (например ядки, семена, растителни масла)
  • ограничена сол, захар, преработени храни, червени меса

Средиземноморската диета включва:

  • много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни
  • здравословни мазнини като ядки и зехтин вместо нездравословни мазнини като масло
  • ограничена сол (вместо това се заместват билки и подправки)
  • предимно риба и домашни птици за протеин, с червено месо в умерени количества (няколко пъти месечно)

Д-р Голдбърг обяснява, че гледа на пациента като на индивид и се опитва да разбере защо неговият холестерол е висок. Тя казва, че много от нейните пациенти са заети и често ядат бързи ястия навън. В такъв случай д-р Голдбърг препоръчва на хората да се съсредоточат върху премахването на преработените храни и рафинираните захари.

Упражнение

Липсата на физическа активност може да допринесе за по-високи нива на LDL и по-ниски нива на HDL. Аеробните упражнения помагат на тялото ви да повиши нивата на HDL, което е важно за защитата ви от сърдечни заболявания.

„Упражнението е ключово. Упражнението има ползи за сърдечно-съдовата система в допълнение към ползите за загуба на тегло. За отслабване препоръчваме 60 минути умерено кардио на ден”, казва д-р Джанос.

Дейности като бързо ходене, колоездене, танци, градинарство, плуване, джогинг и аеробика ще ви дадат кардио ползи.

Очаквам

„Ако ще използвате начина на живот, за да намалите холестерола си, трябва да го правите редовно. Не можете просто да го правите няколко месеца и след това да се откажете”, казва д-р Голдбърг. Тя също така посочва: „Някои хора са генетично програмирани да произвеждат повече холестерол от други. Диетата и упражненията може да не са достатъчни за тези хора въз основа на нивото на техния холестерол и глобалния риск от сърдечни заболявания.

И д-р Джанос, и д-р Голдбърг са съгласни, че макар някои хора да се нуждаят от лекарства, те не са заместител на промените в здравословния начин на живот. Двата елемента работят заедно, за да ви защитят.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss