Колко време отнема излекуване на стомашна язва?

Стомашните язви най-често заздравяват в рамките на 4 до 8 седмици. Но може да отнеме повече от 12 седмици в зависимост от фактори като размер, причина, усложнения и лечения.

Усещате пронизваща болка в стомаха? Около 10% от хората се сблъскват със стомашна язва в даден момент от живота си. Стомашните язви обикновено не заздравяват сами. Дори при лечение може да отнеме известно време, за да се излекуват или да се върнат, ако не бъдат напълно лекувани.

Ето какво трябва да знаете за графика за лечение на язва, какви усложнения може да изпитате и кога трябва да посетите Вашия лекар.

Колко време отнема заздравяването на язви в стомаха?

Стомашните язви, наричани още пептични язви, може да отнеме няколко седмици или месеци, за да се излекуват. В повечето случаи неусложнените язви зарастват в рамките на 4 до 8 седмици.

В крайна сметка заздравяването на някои язви може да отнеме 12 седмици или повече.

Нещата, които влияят на лечението, включват:

 • основната причина за язвата
 • размер на язвата
 • време, през което сте имали язва
 • лечение и придържане към лечението
 • всякакви усложнения, които могат да възникнат, като кървене или фиброза (белези)

Стомашни язви 101

Стомашните язви са рани, които се образуват в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Те възникват, когато стомашните киселини се износват от стомашната лигавица с течение на времето. Можете да прочетете повече в Healthline относно стомашните язви като цяло и за две основни причини на стомашни язви.

Времето за възстановяване при стомашни язви зависи от вида или дали кървят?

Тъй като язвите се причиняват от киселина и се влошават от киселина, даването на почивка на раната от киселината е ключово за заздравяването.

Изследванията показват, че по-големите язви се лекуват по-дълго от по-малките. По-големите язви могат да развият белези и кървене, което прави заздравяването по-трудно.

Язви, причинени от H. pylori инфекцията също може да отнеме повече време за излекуване, особено ако инфекцията не бъде диагностицирана веднага. В тези случаи инфекцията трябва да бъде напълно изчистена или язвата може да се върне след лечение.

Язвите, които кървят значително, може да се нуждаят от допълнителни процедури за лечение, като се удължи и времето за заздравяване. За лечение в язвите могат да се инжектират лекарства. Други опции включват каутеризация (изгаряне на съда) и изрязване (защипване на съда) за спиране на кървенето.

Могат ли стомашните язви да се излекуват сами по естествен път?

Въпреки че е възможно по-малките язви да се излекуват сами, този сценарий не е така често срещани.

Вместо това, нелекуваните язви могат да причинят симптоми, които се появяват и изчезват или се влошават в продължение на няколко пъти седмици до месеци.

Дори лекуваните язви могат да се върнат. Това е особено вярно в случай на язви, причинени от инфекция или когато лечението с лекарства не е напълно завършено.

Помага ли омепразол при стомашни язви?

Омепразол е лекарство, класифицирано като инхибитор на протонната помпа (PPI). Използва се за лечение на язви, киселинен рефлукс и подобни състояния, тъй като намалява стомашната киселина. С по-малко стомашна киселина, язвите получават възможност да се излекуват, вместо да бъдат непрекъснато раздразнени.

ИПП трябва да бъдат синхронизирани с вашите хранения. Може да се наложи да ядете в рамките на половин час до един час след приема на лекарството за най-добри резултати. Ако ядете извън този прозорец, киселината може да не бъде потисната достатъчно, за да позволи на язвата ви да заздравее.

Повечето язви, лекувани с омепразол, заздравяват отвътре 4 седмици. Въпреки това може да отнеме до 8 седмици или по-дълго, за да лекува по-големи язви с това лекарство.

Какви ползи имат другите лекарства при лечението на стомашни язви?

Подобно на PPI, H2 рецепторните блокери (ранитидин, например) действат чрез намаляване на стомашната киселина. Тези лекарства най-често се използват за язви в дванадесетопръстника, частта от тънките черва, която се прикрепя към стомаха.

Вашият лекар ще Ви предпише и антибиотици, ако язвата Ви е причинена от H. pylori. Тези лекарства убиват бактериите и са необходими за лечение на инфекцията. Вашият лекар може да поиска кръвна проба, след като приключите лечението, за да се уверите, че инфекцията е изчезнала.

В противен случай ще трябва да прегледате употребата на НСПВС с Вашия лекар. Дългосрочната употреба на тези лекарства без рецепта може да доведе до язви. Има алтернативи както с рецепта, така и без рецепта, които могат да помогнат с болката и да намалят риска от язва.

Как да разберете дали стомашната язва се лекува?

Вие може или не можете да разберете дали язвата Ви заздравява.

Болката при язва е добра индикация. Ако болката ви намалее, язвата ви може да се възстановява. Важно е обаче да не спирате лечението, ако симптомите ви изчезнат.

Начинът, по който можете да разберете със сигурност дали язвата ви е излекувана, е да си уговорите среща с вашия лекар за стомашно-чревна ендоскопия. По време на тази процедура Вашият лекар вкарва ендоскоп (камера) в устата Ви и надолу през хранопровода, за да визуализира вътрешността на стомаха.

Язви, по-големи от 5 милиметра, които не заздравяват за 8 до 12 седмици с PPI, се наричат ​​рефрактерни пептични язви (RPU). Тази диагноза се поставя след ендоскопия. В този момент Вашият лекар може да предложи допълнителни мерки за лечение, като операция.

Кога да потърсите медицинска помощ

Нелекуваните язви могат да доведат до усложнения. Анемията е често срещано усложнение, което може да се случи, ако язвата ви бавно кърви. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако получите симптоми като бледа кожа, умора и задух при усилие.

Язвите също могат да кървят прекомерно и могат да бъдат животозастрашаващи.

Консултация с Вашия лекар

Може да обмислите незабавна консултация с вашия здравен екип, ако изпитате:

 • кръв в изпражненията Ви, която е червена, черна или кестеняво оцветена

 • кръв в повърнатото ви, което е червено или изглежда като смляно кафе

 • интензивна или влошаваща се болка в стомаха
 • замаяност, замаяност, припадък
 • ускорен пулс
 • признаци на шок, като лепкава кожа, затруднено дишане и др.

Уговорете си среща с Вашия лекар, ако смятате, че язвата Ви не се лекува. Въпреки че PPI обикновено са лечението на избор, има и други опции, които да опитате в зависимост от размера на язвата и всички усложнения, които изпитвате. Вашият лекар може също така да предложи методи за облекчаване на болката, за да се чувствате комфортно и такива, които няма да влошат допълнително язвата ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss