Кой е най-добрият вариант за лечение на ендометриоза?

Хормоналните лекарства, като контрацептиви и прогестини, са предназначени да управляват симптомите и да намалят растежа на ендометриалната тъкан.

Ендометриозата е гинекологично състояние, при което подобна на матката тъкан расте извън матката, което води до болка и потенциални проблеми с плодовитостта.

Въпреки че няма окончателно излекуване, различни лечения имат за цел да управляват симптомите и да подобрят качеството на живот. Алтернативни терапии, като акупунктура и внимание, както и промени в начина на живот също могат да помогнат за облекчаване на болката и намаляване на възпалението.

Какво лекарство се използва за лечение на ендометриоза?

Комбинираните хормонални контрацептиви (противозачатъчни хапчета), съдържащи етинил естрадиол (естроген) и прогестини (синтетични прогестерони), обикновено се използват като първа линия терапия за ендометриоза.

Хапчетата, съдържащи само прогестин, се считат за лечение от втора линия и могат да бъдат полезни за хора, които не са добри кандидати за лечение с естроген или които не са се повлияли от комбинирана хормонална терапия.

относно 70% от жените, използващи прогестини, съобщават за удовлетворение от лечението.

Друг вариант от втора линия включва агонисти и антагонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH), които също са ефективни начини за управление на хормоните, които влияят на ендометриозата. Въпреки това, тези лекарства могат да имат странични ефекти и ограничения за това колко дълго могат да се използват.

GnRH антагонисти като relugolix и linzagolix в момента се оценяват, често в комбинация с ниска доза естроген-прогестин.

Може да се наложи операция при тежки случаи на ендометриоза.

Какво е лекарството от първа линия за ендометриоза?

Комбинираните хормонални контрацептиви, обикновено под формата на противозачатъчни хапчета, съдържащи както етинил естрадиол, така и прогестини, често се предписват като лечение от първа линия за ендометриоза.

Ефективно ли е лекарството за ендометриоза?

Въпреки че няма лек за ендометриозата, медицинското лечение може ефективно да намали болезнените симптоми, подобрявайки цялостното качество на живот.

Лекарството за ендометриоза може да помогне:

 • облекчаване на болката
 • намаляване на менструалните симптоми, като спазми и дискомфорт
 • регулират менструалния цикъл
 • подобряване на емоционалното състояние поради облекчаване на болката
 • подобряване на съня

Как действа лекарството за ендометриоза?

Хормоналните контрацептиви действат по следните начини:

 • Свиване на ендометриалната тъкан: Лекарствата имат за цел да намалят размера на ендометриалната тъкан и да предотвратят нейното разрастване. При ендометриоза тази тъкан може да расте извън матката, причинявайки болка.
 • Контролирайте менструалното кървене: Много хора с ендометриоза изпитват болезнен мензис, така че чрез овладяване или елиминиране на менструалното кървене симптомите, свързани с ендометриозата, могат да се подобрят.
 • Предотвратете овулацията: Овулацията е освобождаване на яйцеклетка от яйчника. Като предотвратяват овулацията, тези лекарства имат за цел да намалят хормоналните промени, които допринасят за ендометриозата.
 • Противовъзпалителни ефекти: Ендометриозата включва възпаление и тези лекарства имат свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението, което е източник на болка.
 • Ефекти, стимулиращи клетъчната смърт: Ендометриалната тъкан, растяща извън матката, може да бъде насочена към клетъчна смърт (апоптоза) от тези лекарства, помагайки за управление на нейния растеж.

GnRH агонистите действат чрез временно увеличаване на хормоните и след това понижаване на GnRH рецепторите, за да причинят по-ниски нива на естроген (хипоестрогенно състояние). Те също така потискат производството на естроген от яйчниците, създавайки временно състояние на менопауза.

От друга страна, антагонистите на GnRH действат, като блокират ефектите на GnRH за бързо потискане на естрогена без първоначален скок. Те също така създават временно състояние на менопауза, намалявайки менструалните болки.

Възможности за лечение на ендометриоза

Възможностите за лечение на ендометриоза включват:

 • Комбинирани противозачатъчни хапчета: Регулирането на хормоните с противозачатъчни хапчета, съдържащи етинилестрадиол (естроген) и прогестини (синтетичен прогестерон), може да облекчи симптомите.
 • Хапче, съдържащо само прогестин: Това е противозачатъчно хапче, което съдържа само прогестин.
 • Хормонална IUD: Това вътрематочно устройство (ВМС) освобождава хормони за намаляване на болката и кървенето.
 • GnRH агонисти: Тези лекарства предизвикват временно състояние, подобно на менопауза, за облекчаване на симптомите.
 • Депо медроксипрогестерон ацетат: Това е инжекция, която инхибира овулацията.
 • Лапароскопия: Това е минимално инвазивна операция за отстраняване на ендометриална тъкан.
 • Лапаротомия: В тежки случаи може да се наложи този тип отворена коремна операция.
 • Хистеректомия: В много тежки случаи може да се препоръча отстраняване на матката.
 • Болкоуспокояващи без рецепта: Ибупрофен или лекарства с рецепта могат да помогнат за справяне с болката.

Има ли лек за ендометриоза?

Въпреки че има различни възможности за лечение за справяне със симптомите, като лекарства, хормонална терапия и хирургия, тези подходи често са насочени към облекчаване на болката и подобряване на качеството на живот, вместо да осигурят окончателно излекуване.

Промени в начина на живот и алтернативни терапии

Промените в начина на живот и алтернативните терапии могат да помогнат за справяне с възпалението, болката и стреса.

Промени в начина на живот

 • Диетични модификации: Някои хора намират облекчение, като избягват определени храни, като тези с трансмазнини и глутен.
 • Упражнение: някои доказателства предполага, че упражненията могат да помогнат за облекчаване на болката, свързана с ендометриоза, но са необходими повече висококачествени проучвания.
 • Управление на стреса: Техники като йога или медитация могат да осигурят облекчение. А Проучване от 2022 г установиха, че кратка интервенция, базирана на внимание, значително подобрява болката в таза и дисхезията (затруднено изхождане) веднага след лечението. Резултатите за психично здраве и жизненост също се подобряват в периода на проследяване.

Алтернативни терапии

 • Акупунктура: Акупунктурата може да намали болката, свързана с ендометриоза. А 2017 преглед от 10 проучвания, включващи 589 участници, показват, че акупунктурата значително намалява болката в сравнение с контролните групи. Положителни ефекти върху нивата на CA-125 в периферната кръв, маркер, свързан с ендометриозата, също са наблюдавани в групата на акупунктурата.
 • Билкови добавки: Въпреки че изследванията са ограничени, някои билки могат да предложат облекчение при ендометриоза. Лавандула, лайка и ашваганда са няколко билки, които могат да помогнат.

Долен ред

Ендометриозата е хронично състояние, при което тъкан, подобна на маточната лигавица, расте извън матката. Въпреки че в момента няма лечение, лекарства като хормонални контрацептиви, прогестини и агонисти на GnRH могат да управляват симптомите чрез намаляване на възпалението, предотвратяване на овулацията и насочване към ендометриалната тъкан, растяща извън матката.

Алтернативни лечения, включително промени в начина на живот и интервенции на ума и тялото, също могат да предложат допълнително облекчение. Ако изпитвате симптоми, консултирайте се със здравен специалист, за да проучите подходящите възможности за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss