Кои са най-добрите позиции за сън, ако имате заболяване на периферната артерия?

Докато симптомите на заболяването на периферните артерии са най-чести в изправено положение, възможно е по-тежки случаи да причинят болка в краката през нощта.

The най-често съобщавани Симптом на заболяване на периферната артерия (ПАБ) е болката в краката. Това е особено забележимо по време на физическа активност и може да накара краката ви да се болят и да се свиват.

Въпреки че не е толкова често срещана, болката от PAD може да се появи и по време на почивка. Това може да затрудни заспиването през нощта или да причини безсъние или други проблеми със съня. Проучване предполага, че PAD може да придружава нарушения на съня при някои хора.

За да предотвратите проблеми със съня, дължащи се на PAD, е важно да предприемете стъпки не само за справяне с това състояние, но и за справяне със средата на съня ви. Ето какво трябва да знаете за най-добрите позиции за сън при PAD, както и други съвети, които можете да обсъдите с лекар, ако болката в краката ви държи будни през нощта.

Най-добрата позиция за сън при заболяване на периферните артерии

Първо, най-добрата позиция за сън при заболяване на периферната артерия (ПАБ) е тази, която ще ви помогне да увеличите комфорта при лека болка и изтръпване в краката ви, които може да ви държат будни.

Ще трябва да имате предвид и други проблеми със съня. Например сънната апнея е състояние често срещани при хората с PAD. Може да се наложи да спите в поза, която може да помогне и на двете състояния.

Спете по гръб с повдигната глава

Спете по гръб с повдигната глава и крака в естествена позиция може да помогне за намаляване на болката в краката ви, защото насърчава притока на кръв надолу. Тази позиция за сън обаче е не се препоръчва ако имате сънна апнея.

Спете на ваша страна, ако имате както PAD, така и сънна апнея

Според а 2017 г проучване, сънната апнея е често срещана при хора, които също имат PAD, и тежестта на двете състояния е свързана. С други думи, ако имате тежка сънна апнея, рискът от тежка PAD също е по-голям.

Когато спите на ваша страна, поставете възглавница между коленете си, за да подобрите изравняването на гръбначния стълб и да предотвратите болки в гърба.

Позиции за сън, които трябва да се избягват при заболяване на периферните артерии

Въпреки че горните позиции за сън могат да помогнат на PAD, те също трябва да се избягват в някои случаи. Това може да зависи от това къде изпитвате болка и дали имате сънна апнея.

Например спането по гръб може да помогне за облекчаване на болката в краката, но също така може да влоши симптомите на обструктивна сънна апнея. Изследователи вярвайте, че спането по гръб кара езика ви да се плъзга обратно към гърлото, което влошава дихателните паузи и хъркането.

Можете също така да избягвате да спите настрани, ако изпитвате болка в горните крайници. Въпреки че не е толкова често срещана като болката в краката, PAD може да причини симптоми в ръцете и ръцете ви. Това се случва в около 10% на хора с PAD.

Спането по корем обикновено не се препоръчва. Въпреки че може да намерите тази позиция за удобна, тя може да създаде или влоши болка във врата.

Други съвети за управление на заболяването на периферните артерии за по-добър сън

Лечението с PAD също може да помогне за намаляване на симптомите, които ви държат будни през нощта. Освен това помислете за обсъждане с лекар на следните съвети, които може да помогне управлявайте PAD:

 • откажете пушенето (това често е трудно, но лекарят може да състави план за спиране, който работи за вас)

 • яжте здравословна за сърцето диета, бедна на натрий и пълна с растителни храни
 • постепенно увеличавайте физическата активност
 • управлявайте нивата си на стрес
 • поддържайте здравословно телесно тегло

Спазването на график за сън, дори през уикендите, също може да ви помогне да си починете по-добре с PAD. един 2023 г Проучването установи, че спането по-малко от 5 часа наведнъж е свързано с по-висок шанс за развитие на PAD, докато PAD също увеличава шанса за недоспиване.

В допълнение към подобрените симптоми и потенциално по-добър сън, управлението на PAD също може да помогне намали шанса си на свързани усложнения, като инфаркт, високо кръвно налягане и инсулт. Лечението може да включва лекарства за PAD, като статини или антитромбоцитни лекарства.

Повишената болка в краката по време на почивка може също да означава по-тежка PAD. В такива случаи лекарят може да препоръча операция или ангиопластика.

Често задавани въпроси относно нощната болка при PAD

Когато обмисляте нощна болка в краката, свързана с PAD, може да искате да обсъдите следната информация с лекар, за да ви помогне да определите как да получите по-добър сън.

Спането в компресионни чорапи помага ли при заболяване на периферните артерии?

Вашият лекар може да препоръча компресионни чорапи или чорапи, за да помогне за намаляване на подуването и подобряване на кръвообращението при определени състояния, като например разширени вени. Те обаче обикновено не се използват за PAD, тъй като начинът, по който упражняват натиск върху краката ви, не е полезен при това състояние.

Ако лекар ви препоръча да носите компресионни чорапи за друго състояние, носете компресионни чорапи само през деня и ги свалете преди лягане. Носенето на традиционни чорапи се счита за a добър начин за да защитите краката си с PAD.

Може ли спането в определена поза да обърне заболяването на периферните артерии?

Тъй като повечето случаи на PAD са свързани с атеросклероза, не е възможно някаква конкретна позиция на сън да промени това състояние.

Може ли спането с повдигнати или спуснати крака да подобри кръвообращението при хора с PAD?

Докато повдигането на краката може да подобри кръвообращението и може да се препоръча при разширени вени, не е ясно дали това помага при PAD.

По-стари изследвания установиха, че хората често намират облекчение от болка в краката, свързана с исхемия, като провесват краката си от леглото. Освен ако лекар не препоръча друго, може да ви е по-удобно да спите със спуснати крака.

Каква възглавница е най-добра за сън с периферно артериално заболяване?

Като цяло, най-добрият тип възглавница за спане с PAD е тази, която намирате за удобна. Твърдата възглавница, както и твърдият матрак, често са за предпочитане, но може да помислите за възглавница за коригиране на позата, ако традиционната версия не е за вас.

Повдигането на главата е също полезно в управлението на сънна апнея. В този случай може да помислите за по-дебела възглавница.

Кога да се свържете с лекар

Ако изпитвате болка в краката, която не изчезва с почивка, посетете лекар. Докато PAD понякога може да причини болка в краката по време на почивка, класическите симптоми като болка, крампи на краката и болки са по-чести по време на физическа активност.

Също така, помислете за разговор с лекар, ако изпитвате други симптоми на PAD, които допринасят за безсъние. Те включват:

 • болезнени, възпалени язви по краката
 • изтръпване на пръстите на краката
 • студени крака или пръсти
 • болка в краката, която се разпространява към задните части или бедрата

Спешна медицинска помощ

Отидете до най-близкото спешно отделение, ако получите следното знаци на остра исхемия на крайника, спешна медицинска помощ, причинена от внезапно намаляване на притока на кръв към засегнатия крак.

 • силна болка в краката
 • изтръпване,
 • бледа или синя кожа, която се появява по време на почивка

За вкъщи

Коригирането на позицията ви за сън може да помогне за справяне с PAD през нощта. Говорете с лекар за цялостния си план за лечение и дали имате съпътстващи здравословни проблеми като сънна апнея.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss