Кои са най-добрите етерични масла за акне?

Етерични масла и акне

Ако имате акне и търсите алтернатива на лекарствата за акне в аптеките и рецептите, може да помислите за етерични масла. Етеричните масла са растителни химикали, извлечени с пара от различни части на растението, включително:

 • стъбла
 • корени
 • листа
 • семена
 • цветя

Растителните екстракти имат дълга история в традиционната народна медицина. Те също са изследвани в съвременната медицина за техните ползи. Това включва убиване на бактерии, една от основните причини за акне.

Въпреки че много хора съобщават, че етеричните масла могат да помогнат за лечение на акне, няколко проучвания са направени в подкрепа на тази информация. Въпреки че няма достатъчно доказателства, за да се препоръча използването на етерични масла за акне, те обикновено са безопасни за опит и може да видите положителни резултати.

Трябва да спрете да използвате етерични масла, ако забележите дразнене или чувствителност на кожата.

Какво причинява акне?

Акнето започва, когато кожата се лющи и кожната мазнина (себум) запуши порите ви. Запушената пора се превръща в среда за размножаване на бактерии, особено Propionibacterium acnes (P. acnes) бактерии, което допринася за появата на пъпки. Прилагането на локално средство за унищожаване на бактерии върху повърхността на кожата ви е едно от леченията, използвани за акне.

Няколко етерични масла убиват бактериите. Едно лабораторно проучване установи, че е най-ефективният срещу P. акне включват:

 • мащерка
 • канела
 • роза
 • розмарин

Можете да закупите етеричните масла, получени от тези растения, в магазин за здравословни храни или билкови лекарства.

1. Мащерка

В кухнята деликатната есенция на тази билка често се използва за подобряване на сосове за паста и варени картофи. в лабораторията, доказано е, че мащерката е ефективна в борбата с бактериите, причиняващи акне. Също така е ефективен при убиване на микроби, които причиняват очни инфекции. Въпреки това никога не нанасяйте мащерка върху очите.

2. Розмарин

В лабораторни изследвания, доказано е, че розмаринът уврежда P. акне. Учените по храните също са изследвали положителния ефект на розмарина върху превенцията растеж на гъбички която изгнива храната по време на прибиране на реколтата и опаковане.

3. Канела

Оказва се канелата е добра за повече от просто печене и поръсване на латето ви. Този широко проучен продукт от дървесна кора е доказано ефективен в борбата P. акне. То също се съобщава, че намалява менструална болка и нива на холестерола. И канелата има е показано за унищожаване на стафилококови бактерии и Е. coli.

4. Роза

Етерично масло от роза биткиЕ. coli, стафилококи други видове бактерии. При тестове върху животни също е доказано, че е така ефективен за намаляване на увреждането на черния дроб, причинено от ацетаминофен (Tylenol).

5. Чаено дърво

Маслото от чаено дърво може да бъде полезно за убиване бактерии и гъбички. Доказано е, че намалява акнето. Но учените не са сигурни дали това е, защото убива P. акне или защото намалява отока. Ако не се грижите за неразредено масло от чаено дърво, то също се използва като съставка в много продукти за кожа.

6. Риган

Риганът е обстойно тестван. Показва обещание за активност срещу:

 • маларийни паразити
 • ракови клетки
 • бактерии, които причиняват болнични инфекции (MRSA е един такъв тип)

Не е доказано, че се бори P. акне, но риганът може да има малко противовъзпалително свойства, което означава, че може да помогне за намаляване на отока.

7. Лавандула

Тестването показа това лавандулата може да помогне за подобряване кожни състояния. Доказано е и като антимикробен. Но научната общност не знае дали се бори P. акне. Това етерично масло поне ще ви накара да се почувствате спокойни и ще насърчи съня.

8. Бергамот

Привърженици на ярки, цитрусови аромати бергамот казват, че етеричното масло от този плод може да подобри настроението ви, както и да помогне на кожата ви. Предложено е да бъде противовъзпалително, което означава, че може да намали отока и да свие пъпките.

Как да използвате етерични масла

Тъй като етеричните масла са концентрирани растителни химикали, те могат да бъдат много силни. Прочетете инструкциите, преди да нанесете каквото и да е етерично масло върху кожата си – може да се наложи да го разредите с това, което се нарича “носително масло”, което обикновено е растително масло без аромат. Можете също да го разредите с вода.

Никога не поставяйте етерични масла в или близо до очите си. Дори изпаренията могат да бъдат дразнещи. И не използвайте етерични масла върху акне на вашето новородено бебе или където и да е по вашето бебе. Тези малки петна ще изчезнат достатъчно скоро.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss