Кога и как да се намесим с някой, който има депресия

Депресията често е фина. Преди някой да потърси медицинска помощ и да получи окончателна диагноза, симптомите му могат да се маскират като други проблеми, вариращи от лошо отношение или злоупотреба с алкохол до разстройство на съня или хранително разстройство. Поведението, което може да изглежда странно, всъщност може да е знак за по -сериозен проблем.

Част от трудностите при разпознаването на депресията е, че тя може да се прояви по толкова много различни начини. Някои хора с депресия могат да станат агресивни, раздразнителни и дори обидни. Други може просто да станат летаргични, тревожни или неспокойни. Депресията може също да накара хората да се оттеглят повече или да се интересуват по -малко от дейности, на които някога са се наслаждавали. Те дори могат да изразят чувство за вина, безнадеждност или безполезност. Всяко от тези поведения може да е очевидно при мъже или жени, които изпитват депресия.

Други признаци на депресия могат да включват:

 • забележими промени в апетита, придружени от рязко наддаване на тегло или загуба на тегло
 • проблеми с концентрацията
 • трудно запомняне на неща
 • спи твърде много или твърде малко
 • говори за смърт или самоубийство
 • опити за самоубийство
 • болки, болки или спазми, които не изчезват дори след лечението

Ако някой, когото познавате, показва признаци на депресия, може да е време да се намесите. Въпреки това може да бъде трудно да се знае кога и как трябва да го направите. Експертите препоръчват да се консултирате с лекар или специалист по психично здраве, когато признаци на депресия продължават повече от няколко седмици. Нормално е да се чувствате тъжни или депресирани след стресиращо или трагично събитие в живота, като например развод или загуба на любим човек. Обикновено тези чувства са краткотрайни. Ако вашият приятел или член на семейството изпитва продължителни и силни чувства на тъга за продължителни периоди от време, тогава те могат да имат депресия.

Някои хора с депресия са толкова обзети от чувство на тъга и безнадеждност, че започват да имат мисли за самоубийство. Ако вашият любим човек някога говори за самоубийство или заплашва да се самоубие, изключително важно е да приемете сериозно заплахата.

Дори ако вашият приятел или любим човек не е в непосредствена опасност, все пак е важно да говорите с тях за предизвикателствата, с които може да се сблъскат. Изразете загрижеността си и ги насърчете да потърсят медицинска помощ. Предложете им да намерят лекар или специалист по психично здраве, да се обадят по телефона или да отидат с тях на първата среща. След като вашият близък получи лечение, помогнете му да следва съветите на своя доставчик на здравни услуги. Повечето хора с депресия ще се почувстват по -добре, след като започнат да приемат антидепресант и редовно да ходят на терапия.

Важно е да предприемете действия, ако сте в състояние да помогнете. Започването на разговор и изразяването на чувствата ви може да мотивира любимия човек да потърси лечение и в крайна сметка може да му помогне да се възстанови.

Какво да правите и какво да не правите по време на интервенцията

Като загрижен приятел или член на семейството, вашите действия могат да бъдат от решаващо значение, за да помогнете на любимия човек да получи помощ. Важно е обаче да се подходи към тях по правилния начин.Ето някои неща, които трябва и не трябва да правите, когато говорите с тях:

 • Не критикувайте, не заяждайте и не игнорирайте любимия човек. Никога не им казвайте „просто се отървете от него“.
 • Не се ядосвайте и не реагирайте негативно, ако любимият ви човек не е възприемчив към вашите предложения и притеснения. Най -добре е да запазите спокойствие и да продължите да говорите с успокояващ тон, независимо от това как се държи любимият ви човек.
 • Вземете сериозно всички приказки или заплахи за самоубийство. Ако заплахата е непосредствена, обадете се на 911 или на Националната линия за превенция на самоубийствата на 1-800-273-8255. Докато чакате да пристигне помощ, останете с любимия човек. Спокойно ги успокойте, че всичко ще бъде наред. Премахнете всички очевидни средства за причиняване на самонараняване, като огнестрелно оръжие, остри предмети или опасни лекарства.
 • Осигурете подкрепа и насърчение. Помогнете на любимия човек да си спомни да яде, да спи или да се облича за деня. Предложете да им помогнете с основни хигиенни задачи или да ги изпълнявате.
 • Бъдете нежни, но упорити, като ги насърчавате да потърсят медицинска помощ. Напомнете им, че депресията е законно заболяване, което е сериозно, но лечимо. Кажете им, че техните предизвикателства могат да бъдат преодолени и че нещата могат да се подобрят.

Ако вашият приятел или член на семейството се съгласи да се лекува, помогнете им да го изпълнят със съветите на лекаря. Трябва също така да следите любимия човек, особено през двата месеца на медикаментозна терапия. Мислите за самоубийство могат временно да се увеличат през този период. Също така е важно да продължите да предлагате подкрепа и насърчение.

Предотвратяване на самоубийства

Ако смятате, че някой е в непосредствен риск от самонараняване или нараняване на друг човек:

 • Обадете се на 911 или на местния номер за спешни случаи.
 • Останете с човека, докато пристигне помощ.
 • Извадете всички оръжия, ножове, лекарства или други неща, които могат да навредят.
 • Слушайте, но не съдете, спорете, заплашвайте или викайте.

Ако мислите, че някой обмисля самоубийство, потърсете помощ от гореща линия за криза или превенция на самоубийствата. Опитайте Националната линия за превенция на самоубийствата на 800-273-8255.

Източници: Национална линия за превенция на самоубийствата и Администрация за злоупотреба с вещества и психично здраве

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss