Клонидин за отнемане на опиати

Клонидин обикновено се предписва за контролиране на кръвното налягане, но също така се използва не по предназначение от десетилетия за облекчаване на симптомите на отнемане на опиати.

Симптомите на отнемане на опиати могат да бъдат изключително неудобни. Те могат да направят търсенето на лечение за разстройство, свързано с употребата на опиати, особено обезсърчително.

Клонидин (Catapres) е едно от няколкото лекарства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на отнемане на опиати. Макар че обикновено се използва за понижаване на кръвното налягане или за справяне със симптомите на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD), клонидинът има дълга история на употреба не по предназначение за симптоми на отнемане.

Ето по-отблизо как действа клонидинът, потенциалните странични ефекти и други лекарства, които могат да помогнат при абстиненция.

Как работи

Клонидин принадлежи към клас лекарства, наречени алфа-2 адренергични агонисти.

Помага за облекчаване на някои от симптомите на отнемане на опиати чрез свързване с алфа-2 адренергичните рецептори в мозъка. Това действие инхибира освобождаването на норепинефрин, невротрансмитер, участващ в реакцията на тялото на стрес.

Това може да помогне за намаляване на интензивността на симптомите на отнемане, като тревожност, възбуда, изпотяване, мускулни болки и повишена сърдечна честота и кръвно налягане.

В допълнение към подпомагането на симптомите на отнемане, клонидин може да помогне на хората да поддържат по-дълги периоди на въздържание от опиоиди.

Проучване от 2015 г. изследва дали клонидин може да помогне за блокиране на предизвиканото от стрес търсене на хероин или кокаин сред 208 души с опиоидна зависимост. След като участниците са поддържали въздържание в продължение на 5-6 седмици, те са разпределени на случаен принцип да приемат клонидин или плацебо в продължение на 14 седмици.

Резултатите предполагат, в сравнение с плацебо, че клонидинът е довел до по-голяма продължителност на въздържание от опиоиди по време на фазата на интервенция. Изследователите също установиха, че клонидинът помага да се отдели ежедневният стрес от жаждата за опиати.

Докато клонидинът може ефективно да управлява абстиненцията, a 2016 преглед от 26 проучвания отбелязва, че други лекарства, като метадон или лофексидин, могат да имат по-малко странични ефекти (повече за това по-късно).

Как се администрира

Клонидин може да се прилага по различни начини за опиоидно отнемане в зависимост от конкретната ситуация и препоръката на вашия медицински специалист.

Обикновено се предлага под формата на таблетки, които можете да приемате през устата. Това позволява удобна употреба у дома под ръководството на медицински специалист.

В някои случаи, особено при по-тежки ситуации на абстиненция или когато е необходимо внимателно наблюдение, клонидин може да се прилага в стационарни или стационарни условия за лечение. В тези условия може да се прилага перорално или по други начини, като интравенозна инфузия или трансдермални пластири.

Конкретният метод на приложение зависи от фактори като тежестта на вашите симптоми на отнемане, индивидуалните нужди и оценката и плана за лечение на вашия медицински специалист.

Потенциални странични ефекти

Потенциалните странични ефекти на клонидин могат да включват:

 • главоболие
 • световъртеж
 • седация
 • ниско кръвно налягане
 • умора
 • диария
 • запек
 • гадене
 • суха уста
 • емоционална нестабилност
 • сексуална дисфункция

Алтернативи

В допълнение към клонидина, няколко други лекарства могат да помогнат при симптомите на отнемане на опиати:

 • Лофексидин: Лофексидин е единственото неопиоидно лекарство, което е одобрено от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за справяне с отнемането на опиати. Подобно на клонидин, той е алфа-2 адренергичен агонист.
 • Бупренорфин: Бупренорфинът действа като се свързва със същите рецептори в мозъка като опиоидите, намалявайки симптомите на отнемане и глада. Осигурява частичен опиоиден ефект, помагайки за облекчаване на абстиненцията, като същевременно минимизира риска от зависимост или предозиране.
 • Метадон: Метадонът е опиоидно лекарство с продължително действие. Той помага за облекчаване на симптомите на отнемане и намаляване на апетита, като се свързва със същите рецептори в мозъка като опиоидите. Осигурява стабилна и контролирана доза, която ви позволява постепенно да намалите опиоидите с минимални симптоми на отнемане.
 • Налтрексон: Налтрексон е опиоиден антагонист. Той блокира ефектите на опиоидите в мозъка, което може да помогне за намаляване на апетита.

Долния ред

Симптомите на отнемане на опиоиди могат да затруднят лечението на разстройство, свързано с употребата на опиати, но клонидин, както и няколко други лекарства, могат да помогнат за облекчаването им.

Говорете със здравен специалист дали клонидин може да бъде ефективна опция за вас. В зависимост от вашите симптоми, здравна история и цели на лечението, те могат да препоръчат различно лекарство или да комбинират клонидин с друг подход.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss