Киста на Бейкър (подколенна) киста

Какво е подколенна киста?

Подколенната киста, известна още като киста на Бейкър, е подуване, изпълнено с течност, което причинява бучка в задната част на коляното, което води до стягане и ограничено движение. Кистата може да бъде болезнена, когато огънете или изпънете коляното си.

Обикновено това състояние се дължи на проблем, който засяга колянната става, като артрит или нараняване на хрущяла. Лечението на основната причина често може да облекчи проблема. Въпреки че подколенната киста не причинява дългосрочни увреждания, тя може да бъде много неудобна и рядко може да се спука. След това течността може да проследи прасеца и да доведе до „синина“ около глезена.

Какви са причините за поплитеална киста?

Синовиалната течност е бистра течност, която обикновено циркулира през кухините в колянната ви става. Понякога коляното произвежда твърде много от тази течност. Нарастващото налягане принуждава течността към задната част на коляното чрез еднопосочен клапан, където създава изпъкналост. Това силно подуване на коляното причинява образуване на подколенна киста.

Най-честите причини за поплитеална киста са:

 • увреждане на хрущяла на коляното (менискуса)
 • артрит на коляното
 • ревматоиден артрит
 • други състояния на коляното, които причиняват възпаление на ставите

Тъй като коляното е сложна става, може лесно да се нарани. Според Американската академия по ортопедични хирурзи (AAOS), около 10,4 милиона американци са видели лекарите си за проблем с коляното през 2010 г., което го прави най-честата причина за посещение при ортопед. Такива наранявания могат да причинят възпаление, което води до подколенна киста.

Кръвен съсирек може също да причини синини и подуване зад коляното и на задната част на прасеца. Важно е Вашият лекар да прегледа отока, за да определи дали причината е киста или съсирек.

Какви са симптомите на подколенна киста?

Може да не почувствате никаква болка с подколенна киста. В някои случаи може изобщо да не го забележите. Ако усетите симптоми, те могат да включват:

 • лека до силна болка
 • скованост
 • ограничен обхват на движение
 • подуване зад коляното и прасеца
 • синини на коляното и прасеца
 • разкъсване на кистата

Как се диагностицира подколенна киста?

Вашият лекар ще прегледа коляното Ви и ще усети подуването. Ако кистата е малка, те могат да сравнят засегнатото коляно със здравото и да проверят обхвата ви на движение.

Вашият лекар може да препоръча неинвазивни образни тестове, ако кистата бързо нараства по размер или причинява силна болка или треска. Тези тестове включват ЯМР или ултразвук. ЯМР ще позволи на Вашия лекар да види ясно кистата и да определи дали имате някакво увреждане на хрущяла.

Тези тестове ще определят дали някаква друга форма на растеж, като тумор, причинява отока.

Въпреки че кистата няма да се покаже на рентгенова снимка, Вашият лекар може да използва такава, за да провери за други проблеми, като възпаление или артрит.

Лечение на подколенна киста

Подколенната киста често не се нуждае от лечение и ще изчезне от само себе си. Въпреки това, ако подуването стане голямо и причинява силна болка, Вашият лекар може да препоръча едно от следните лечения.

Източване на течности

Вашият лекар ще постави игла в колянната става и може да използва ултразвук, за да насочи иглата на правилното място. След това те ще изтеглят течността от ставата.

Физиотерапия

Редовните, нежни упражнения могат да ви помогнат да увеличите обхвата на движение и да укрепите мускулите около коляното. Патериците могат да помогнат за облекчаване на болката. Можете също да помогнете за намаляване на болката, като използвате компресионна обвивка или поставите лед върху ставата.

Лекарства

Вашият лекар може да препоръча кортикостероидни лекарства, като кортизон. Вашият лекар ще инжектира това лекарство в ставата и лекарството ще потече обратно в кистата. Въпреки че може да помогне за облекчаване на болката, това не винаги предотвратява повторната поява на подколенна киста.

Лечението на причината за кистата е много важно, за да се предотврати връщането на кистата. Като общо правило, ако кистата се остави сама, тя ще изчезне, след като се лекува основната причина. Ако Вашият лекар установи, че имате увреждане на хрущяла, той може да препоръча операция за възстановяване или отстраняване.

Ако имате артрит, кистата може да продължи дори след като Вашият лекар лекува основната причина. Ако кистата ви причинява болка и ограничава обхвата на движение, Вашият лекар може да препоръча операция за отстраняването й.

Усложнения, свързани с подколенни кисти

Усложненията са редки, но могат да включват:

 • продължително подуване
 • силна болка
 • усложнения от свързани наранявания, като разкъсан хрущял

Каква е дългосрочната перспектива за подколенна киста?

Подколенната киста няма да причини дългосрочни щети, но може да бъде неудобна и досадна. Симптомите могат да идват и да си отиват. В повечето случаи състоянието ще се подобри с течение на времето или след операция. Дългосрочната инвалидност поради подколенна киста е много рядка.

Въпроси и отговори

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss