Как сухият AMD става мокър AMD? Вашите ЧЗВ

Центърът на вашата ретина има област, наречена макула, която обработва централното ви зрение. Трансформацията на светлинен импулс работи при високи метаболитни изисквания, които създават много оксидативен стрес с течение на времето.

Оксидативният стрес е дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в тялото ви. Този процес освобождава топлина, която се абсорбира от клетките под ретината и се пренасочва към хороидеята.

Ефективното управление на топлината и отпадъците е от съществено значение за поддържане на добро зрение.

С остаряването на човешкото око ретината и макулата изтъняват. Липидни и протеинови отлагания, наречени друзи, могат да започнат да се натрупват под макулата и това може да увреди светлочувствителните фоторецепторни клетки, които ви помагат да виждате.

Друзените отлагания, съчетани с изтъняване на макулата, могат да доведат до състояние, наречено свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD).

AMD може да причини замъгляване или загуба на централно зрение. Може да не забележите никакви промени в ранните етапи. С напредването на състоянието обаче може да изпитате проблеми със задачите на централното зрение като четене или разпознаване на лица.

Има два вида AMD:

 • Сух AMD: Сухият AMD прогресира бавно, тъй като макулата изтънява и се натрупват друзови отлагания. Загубата на зрението не е обратима, но можете да забавите прогресията й с промени в начина на живот като спиране на тютюнопушенето, упражнения и промени в диетата.
 • Мокър AMD: Влажен AMD възниква, когато необичайни нови кръвоносни съдове се появят от хориоидеята и растат под ретината и изпускат течност или кръв. Това се нарича хороидална неоваскуларизация. Това може да причини внезапни промени в зрението ви. Има лечения за влажна AMD, които могат да възстановят част от вашето зрение.

Как сухият AMD става мокър AMD?

Сухият AMD може да прогресира до мокър AMD. Това може да се случи на всеки етап от сухата AMD. Всъщност някои хора може да са имали суха AMD в продължение на години, никога да не са посещавали очен лекар и никога да не са имали никакви зрителни симптоми до появата на влажна AMD. Само това е добра причина да планирате рутинни очни прегледи.

Хориоидеята е слой под ретината, който съдържа мрежа от кръвоносни съдове, които отвеждат топлината от ретината. С напредването на AMD, плътността на хороидалните кръвоносни съдове намалява.

За да компенсира тази загуба на кръвоносни съдове, вещество, наречено съдов ендотелен растежен фактор (VEGF), предизвиква растеж на нови кръвоносни съдове. Това се казва хороидална неоваскуларизация.

Тъй като тези нови кръвоносни съдове растат необичайно, те пробиват бариерата между хороидеята и ретината. Когато тези нови и необичайни кръвоносни съдове изпускат кръв или течност, сухата AMD става мокра AMD.

Мокрото AMD винаги ли започва сухо?

Мокрото AMD винаги започва като сухо AMD.

Wet AMD е напреднала форма на AMD и винаги се взема предвид късен стадий. Възможно е също така да имате напреднал сух AMD, който не включва мокър AMD.

Можете ли да имате както мокро, така и сухо AMD в едно и също око?

Възможно е да има както мокър, така и сух AMD в същото око.

AMD може да засегне и двете очи или само едното. Например, можете да имате както сухо, така и мокро едно око, но само сухо в другото. Също така е възможно да имате сухо AMD само в едното око.

Как да предотвратя мокро AMD?

Редовните очни прегледи са ключова част от предотвратяването на влажна AMD. Това е важно, дори ако не забелязвате никакви промени в зрението си.

Можете да забавите прогресията на AMD, като управлявате допринасящите фактори, които включват:

 • високо кръвно налягане
 • сърдечно-съдови заболявания
 • атеросклероза (натрупване на артериална плака)
 • наднормено телесно тегло
 • употреба на тютюн
 • употреба на алкохол
 • прекомерно излагане на слънце
 • диета с високо съдържание на наситени мазнини

Има някои рискови фактори не можете да контролирате, като генетиката, да имате светли очи или да остарявате.

Ако пушите, отказването от цигарите е най-важната стъпка, която можете да предприемете, за да се предпазите от получаване на AMD. Промяната на вашата диета и поддържането на физическа активност са още два начина, по които можете да намалите риска и да забавите прогресията на AMD. Намаляването на употребата на тютюн и алкохол също помага.

Диетичните промени, които могат да помогнат за забавяне на прогресията на сухата AMD, включват храни съдържащи:

 • лутеин
 • зеаксантин
 • витамин Ц
 • витамин Е
 • витамин D
 • цинк
 • DHA и EPA

Има други фактори за начина на живот извън диетата и упражненията, които влияят върху разпространението на AMD. Например, проучване от 2021 г. откри доказателства за връзка между влажната AMD и продължителността на съня.

Проучването установи, че хората, които спят по-малко от 6 часа или повече от 8 часа всяка нощ, имат по-голям шанс да развият мокра AMD.

Мога ли да върна моя мокър AMD обратно към сух AMD?

Мократа AMD не е обратима, но е лечима. Лечението може частично да възстанови загубата на зрение от изтичащи кръвоносни съдове.

Мокрите лечения на AMD включват:

Анти-VEGF инжекции

Това е най-често срещаното лечение за влажна AMD. Офталмологът прилага анти-VEGF лекарство чрез инжектиране в окото или чрез използване на очен имплант. Това лекарство блокира нов анормален растеж на кръвоносните съдове.

Анти-VEGF инжекциите трябва да се правят на редовни интервали. Вашият очен лекар може да препоръча схема на дозиране, подходяща за вашия случай.

Фотодинамична терапия

Това лечение използва лазерна енергия за активиране на фотосенсибилизиращо лекарство, което унищожава необичайни хороидални кръвоносни съдове в окото ви. Може да се нуждаете от няколко лечения.

Лазерна фотокоагулация

Това е по-силен тип лазерно лечение, което разрушава нови и нежелани кръвоносни съдове. Това лечение може да остави трайни слепи петна, така че е важно да обсъдите рисковете срещу ползите с Вашия лекар.

Как да живея със загуба на зрение от AMD?

Да живееш със слабо зрение е по-лесно с правилните умения и инструменти.

Рехабилитацията на зрението може да ви помогне да научите умения да останете независими дори при загуба на зрението на AMD. Сертифициран терапевт за слабо зрение може да помогне в области като мобилност, промяна на вашата среда и използване на адаптивно оборудване и устройства за слабо зрение.

Може да използвате помощни средства за слабо зрение като:

 • таблети и компютри
 • материали за четене с голям шрифт
 • телескопични лещи
 • увеличителни устройства като очила, екрани и стойки
 • лампи за четене с висок интензитет
 • телевизори със затворена верига за увеличаване на материала за четене

Outlook

AMD е често срещана причина за загуба на зрението и засяга около 11 милиона хора в Съединените щати.

Само около 15%–20% от хората, живеещи със суха AMD, прогресират до мокра AMD. И все пак влажната AMD представлява 80% от значителната загуба на зрение и остава водещата причина на необратима загуба на зрение при възрастни над 65 години.

AMD не е обратима, но е лечима. Редовните очни прегледи могат да ви помогнат да хванете сухото AMD в ранните му стадии, така че можете да забавите прогресирането му с промени в диетата и начина на живот.

Мокрото AMD винаги следва някаква форма на сухо AMD, дори ако сухото AMD никога не е било открито. Влажната AMD причинява най-значителната загуба на зрение, но има лечения, които могат да възстановят част от загубеното зрение.

С правилната подкрепа е възможно да живеете самостоятелно със слабо зрение. Рутинните последващи грижи за очите, зрителната рехабилитация и помощните средства за слабо зрение могат да ви помогнат да останете самостоятелни и да запазите своята автономност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss