Как се използва изследването на биомаркери на базата на кръв за колоректален рак?

Колоректалният рак (CRC) започва в дебелото черво или ректума, областите, които изграждат дебелото черво. Дебелото черво абсорбира вода и сол от храната и съхранява остатъчните отпадъци, докато могат да бъдат изхвърлени по време на движение на червата.

Според Американско дружество за борба с рака (ACS), CRC е третият най-разпространен вид рак в Съединените щати. Това е и третата водеща причина за смърт от рак, което прави ранното откриване и лечение много важно.

Скринингът за колоректален рак често включва колоноскопия или тестове на базата на изпражнения. Въпреки това, друг вид по-малко инвазивен кръвен тест може да търси биомаркери на колоректален рак. Този вид тест има потенциал, въпреки че все още не е стандартен при скрининга.

В тази статия ще разгледаме по-отблизо тестовете за биомаркери на базата на кръв, как могат да се използват за CRC и какво казват настоящите насоки за скрининг на CRC.

Какво е кръвен биомаркерен тест?

Просто казано, кръвен тест за биомаркери търси признаци на специфични за рака маркери в тялото. За да направи това, той използва кръвна проба, взета от вена на ръката ви.

Специфичните за рака маркери са основно всичко, което се прави от ракови клетки или се произвежда от тялото ви в отговор на рак. Те често включват протеини или специфични промени, свързани с нуклеинови киселини (ДНК или РНК).

Търсенето на тези биомаркери може да помогне да информирате лекар за:

 • дали може да има рак
 • дали определени видове лечение могат да бъдат по-ефективни при рак
 • колко добре може да работи настоящото лечение на рак
 • оценки на перспективите за рак

Как се използват базираните на кръв биомаркери сега?

В по-голямата си част тестовете за биомаркери, базирани на кръв, в момента се използват повече за целите на лечението и перспективите, отколкото за скрининг. Пример за това е кръвният тест CA-125, който понякога се използва за рак на яйчниците.

CA-125 се произвежда от ракови клетки на яйчниците и може да присъства в кръвта. Намаляването на нивата на CA-125 може да означава, че лечението работи. Увеличението обаче може да означава неефективно лечение или рецидив на рак след ремисия.

Въпреки че тези тестове могат да дадат полезна информация, важно е да се отбележи, че тестовете за кръвни биомаркери обикновено не се използват сами по себе си. Обикновено са необходими други тестове, за да се подкрепят техните резултати.

Използвайки примера по-горе, повишаването на нивата на CA-125 може да сигнализира за потенциален рецидив на рак на яйчниците. Въпреки това, лекарят вероятно ще иска да направи изображения и други тестове, за да получи по-добра представа какво може да се случи.

Какво ще кажете за използването на кръвни биомаркери за скрининг?

Използването на биомаркери на базата на кръв при скрининга на колоректален рак все още е в ранен етап. Според Национален институт по ракавсе още има някои препятствия за преодоляване.

Те са свързани с чувствителност и специфичност. В идеалния случай тестът за биомаркер за скрининг на рак трябва да бъде едновременно силно чувствителен и силно специфичен.

Тест с висока чувствителност ще открие ракови биомаркери при повечето хора, но тест с ниска чувствителност може да не открие всички с тези биомаркери. Това означава, че може да са необходими повече скринингови тестове, за да се види дали има рак.

Междувременно тест с висока специфичност ще открие ракови биомаркери, специфични само за определен вид рак. Въпреки това, когато специфичността е ниска, може да получите повече фалшиви положителни резултати. Това може да доведе до свръхдиагностика или до допълнителни изследвания.

Как се използват кръвни тестове за биомаркери за колоректален рак?

В момента има един тест за биомаркери на базата на кръв за скрининг на колоректален рак, който е одобрен от Администрацията по храните и лекарствата (FDA). Нарича се Epi proColon тест и е одобрен през 2016 г.

Тестът Epi proColon използва кръвна проба, за да търси специфична промяна в ДНК, наречена метилиране. Метилирането е вид промяна на вашата ДНК, която може да регулира как се експресира даден ген.

Този тест специално търси метилиране в определена област на ген, наречен Septin 9 (9 СЕПТ). Наличието на метилиране тук е свързано с CRC.

Кога се използва тестът Epi proColon?

Тестът Epi proColon е показан за скрининг на CRC при възрастни на възраст 50 и повече години, които са със средно ниво на риск. Въпреки това, той не е предназначен да замени стандартните скринингови тестове за CRC, като колоноскопия.

Производителят на теста заявява, че типичните скринингови тестове за CRC трябва да бъдат предложени и отказани преди използването на теста Epi proColon. Освен това те отбелязват, че все още е необходима диагностична колоноскопия след положителен резултат от Epi proColon.

Колко точен е тестът Epi proColon?

Ан ранно проучване на теста Epi proColon беше проведен през 2014 г. Общата чувствителност на теста беше 48,2%. Специфичността обаче е по-висока при 91,5%.

Друг 2014 проучване сравни теста Epi proColon с друг биомаркерен тест за CRC, който използва проба от изпражнения. Установено е, че тестът Epi proColon има сравнима чувствителност с теста за изпражнения, но неговата специфичност е много по-ниска.

Преглед от 2019 г. отбелязва, че тестът Epi proColon може да увеличи скрининга за CRC при хора, които отказват скрининг чрез колоноскопия.

Въпреки това, този преглед също повдигна опасения, че някои хора може да започнат да избират Epi proColon вместо други скринингови тестове. Тъй като Epi proColon има по-ниска чувствителност, той може да пропусне някои CRC, които биха могли да бъдат намерени с други методи.

CRC се увеличава при по-младите хора. Като такова, проучване от 2022 г. разглежда Epi proColon като по-малко инвазивен начин за скрининг за ранно начало на CRC. Изследователите установиха, че тестът е доста чувствителен и специфичен за тази цел.

Тестът Epi proColon покрива ли се от застраховка?

Дали тестът Epi proColon е покрит зависи от вида на застраховката, която имате. Добро правило е да се свържете с вашия доставчик на застраховка, ако някога не сте сигурни дали даден тест е покрит.

Например Medicare заявява, че ще покрие одобрен скрининг на кръвен биомаркер за CRC веднъж на всеки 3 години.

Центровете за Medicare и Medicaid Services (CMS), които администрират Medicare, обаче заявиха, че тестът Epi proColon не отговаря на своите критерии за чувствителност и специфичност за покритие.

Как иначе се използват кръвни биомаркери при рак на дебелото черво?

Има няколко допълнителни биомаркера, които могат да се използват за колоректален рак. Подобно на това, което разгледахме по-рано, много от тях се обсъждат във връзка с лечението и перспективите.

Преглед от 2019 г. обобщава подробно тези биомаркери. Нека да разгледаме накратко няколко от тези биомаркери.

 • Циркулиращи туморни клетки. Циркулиращите туморни клетки са ракови клетки, които са в кръвта. Най-общо казано, циркулиращите туморни клетки са свързани с по-лоши перспективи за CRC. Тяхното присъствие може да е индикатор, че ракът се е разпространил извън дебелото черво до отдалечени органи като черния дроб, белите дробове или мозъка.
 • Туморна ДНК. Туморната ДНК в кръвта също може да бъде анализирана за определени промени, както при теста Epi proColon. Някои от промените, като тези в гените КРАС и BRAFможе да означава, че CRC може да е резистентен на определени лечения.

Какви са перспективите на тестването на биомаркери на базата на кръв за колоректален рак?

Лекари и учени работят усилено, за да идентифицират и характеризират нови биомаркери за колоректален рак. Те също така се стремят да подобрят стратегиите за откриване и измерване на CRC биомаркери, които вече са идентифицирани.

В допълнение към това, което вече обсъдихме, два по-нови типа кръвни биомаркери за CRC са микроРНК (miRNA) и дълга некодираща РНК (lncRNA).

 • миРНК: Това са малки нишки РНК, които могат да играят роля в контролирането на видовете протеини, които клетките произвеждат. Понякога те могат да бъдат открити в кръвта. Проучване е документирал промени в нивата на някои miPHK в CRC в сравнение със здрави индивиди.
 • lncRNA: Това са по-дълги вериги на РНК, които понякога могат да бъдат намерени и в кръвта. lncRNA също могат да играят роля в регулирането на това как се експресират гените. А 2022 преглед отбелязва, че много lncRNAs са свързани с всички етапи на CRC.

Изследователите се надяват да научат повече за това как точно тези молекули са свързани с различни аспекти на CRC.

Кръвните биомаркери не се използват само за CRC. Те също се изследват за рак на белия дроб, гърдата и други. Всъщност те дори биват наблюдавани за ранно откриване на болестта на Алцхаймер.

Какви са настоящите насоки за скрининг за колоректален рак?

Най-общо казано, перспективите за повечето видове рак се подобряват значително, когато се открият и лекуват навреме. CRC не е изключение, което означава, че редовните прегледи са жизненоважни.

Кога трябва да си направите скрининг за CRC? Какви тестове можете да получите? Нека сега разгледаме някои от насоките.

Както Работната група за превантивни услуги на САЩ, така и ACS препоръчват възрастни на възраст от 45 до 75 години, които са изложени на среден риск, да бъдат изследвани за CRC. Понастоящем препоръчваните опции за скринингови тестове включват:

 • тестове на базата на изпражнения като:
  • високочувствителен фекален имунохимичен тест (FIT) веднъж годишно
  • високочувствителен гваяков фекален тест за окултна кръв (gFOBT) веднъж годишно
  • ДНК тест на изпражненията поне на всеки 3 години

 • колоноскопия на всеки 10 години
 • CT колоноскопия на всеки 5 години

 • гъвкава сигмоидоскопия на всеки 5 години

Понастоящем тестът Epi proColon не е включен като препоръчителен тест за скрининг на CRC.

Биомаркери, базирани на кръв, понякога се използват за оценка на лечението и перспективите за рак. Въпреки това, тяхното използване при скрининг на рак все още остава ограничено в момента.

Понастоящем има един одобрен от FDA кръвен биомаркерен тест за CRC. Въпреки това, тъй като има опасения относно неговата чувствителност и специфичност, в момента не се препоръчва като част от стандартните насоки за скрининг на CRC.

Колоректалният рак е третата водеща причина за смърт от рак в Съединените щати. Като такъв, говорете с Вашия лекар относно нивото на риска от CRC и кога трябва да започнете скрининга. Те могат също така да препоръчат кои скринингови тестове биха били подходящи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss