Как руминацията може да подхрани цикъла на ОКР

Руминацията е вид натрапчиво мислене, което е често срещано при много видове OCD. Ако прекомерното преживяване започне да добавя стрес към живота ви, терапията може да ви помогне да се научите да прекъсвате цикъла.

Случвало ли ви се е да мислите негативна мисъл, само за да забележите, че една мисъл внезапно се е превърнала в море от негативни мисли, от които не можете да се измъкнете? Психолозите наричат ​​това размишление и всички сме го правили в някакъв момент от живота си.

Руминацията е вид повтарящо се мислене, което се върти около негативни мисли и чувства за миналото, настоящето и бъдещето. Руминацията е симптом на много психични заболявания, включително обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). При OCD това може да е принуда.

По-долу ще разгледаме повече за руминацията при ОКР, включително какво е, какво го причинява и как се лекува.

Какво е усещането за обсесивно-компулсивно разстройство?

Когато хората размишляват, те се забиват в цикъл от негативни и изтощителни мисли за минали ситуации, настоящ живот и какво предстои в бъдеще. След като започне размишляването, често може да е трудно да мислите или да правите нещо друго.

Но за хората с ОКР, преживяването може да се превърне в ключов симптом, който поддържа цикъла на ОКР – и ето защо.

Хората с ОКР изпитват два основни симптома: мании и компулсии. Обсесиите са натрапчиви мисли, пориви и усещания, които причиняват значително безпокойство и страдание. Компулсиите са поведения, насочени към намаляване на маниите и тревожността, които причиняват.

Обичайно е хората с ОКР да размишляват за своите мании, които могат да варират в зависимост от темата им. Например, някой с екзистенциално обсесивно-компулсивно разстройство може да размишлява върху мъчителни философски или екзистенциални мисли и въпроси.

Някои хора с обсесивно-компулсивно разстройство може дори да развият обсесивно-компулсивно разстройство чрез преживяване, при което техните натрапчиви мании са свързани със самия акт на преживяване.

Руминация може да се случи при всички подтипове на OCD. Когато се случи при OCD, това се счита за принуда. Хората с ОКР могат да прекарват часове в размишления в опит да неутрализират маниите си или да намерят изход от дискомфорта и безпокойството си.

Обсесивно-компулсивното разстройство е същото като прекомерното мислене?

Напълно естествено е за нас като хора да премисляме нещата, особено когато се чувстваме стресирани, тревожни или уплашени. Например, може да премислите облеклото си преди първа среща или дори шрифта, който сте избрали за голямата си слайдшоу презентация на работа.

Но размишляването при обсесивно-компулсивно разстройство е различно от прекаленото мислене в тези ситуации, защото това е натрапчиво поведение, което хората с обсесивно-компулсивно разстройство често имат проблеми да спрат. Всъщност обсесивно-компулсивното разстройство може да стане толкова тежко, че да затрудни някой да се включи в ежедневието си.

Беше ли Ви полезно?

Примери за обсесивно-компулсивно разстройство

Обсебите от ОКР обикновено следват специфични теми, които определят естеството на натрапчивите мисли, за които може да размишлявате. Някои от най-често срещаните мании за OCD включват:

 • замърсяване
 • проверка
 • вреда
 • перфекционизъм
 • връзка
 • сексуален
 • екзистенциален
 • соматични

Преживяването като принуда може да се случи във всяка тема и хората с ОКР често се опитват да размишляват как да се измъкнат от тези мании и тревожните чувства, които причиняват.

Например, някой със замърсено обсесивно-компулсивно разстройство може да размишлява за всичко, което е докоснал този ден, или за начини да избегне замърсяването на предмети в бъдеще. Или някой с увреждане на OCD може да прекара часове в размисъл дали случайно е наранил някого в миналото.

Други примери за руминация при ОКР могат да включват психическо поведение като:

 • създаване и преглед на умствени списъци за проверка
 • преглед на минали преживявания и поведение
 • преглед на мислите и чувствата, които са имали
 • мислейки за едни и същи теми отново и отново
 • опитвайки се да разрешат маниите или безпокойството

Руминацията симптом на ADHD или OCD ли е?

Руминацията не е просто симптом на OCD – тя също е свързана с влошаване на симптомите при състояния като депресия, тревожност и дори хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD).

в едно проучване от 2020 г. изследователите изследваха връзката между ADHD и психическото поведение като блуждаещи мисли и преживявания. Резултатите от проучването предполагат връзка между симптомите на ADHD и различните видове преживяване.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява или предизвиква руминация при ОКР?

Задействането на OCD се отнася до всичко, което причинява увеличаване на симптомите на OCD. Когато става въпрос за преживяване при ОКР, всичко, което предизвиква увеличаване на маниите, може също да увеличи желанието за преживяване.

OCD е цикъл: маниите водят до компулсии, които носят временно облекчение, докато нещо друго не задейства маниите отново. Така че, въпреки че хората с обсесивно-компулсивно разстройство може да се почувстват по-добре, след като са размишлявали за своите натрапчиви мисли, облекчението е краткотрайно, защото цикълът ще започне отново.

Механизми за справяне и възможности за лечение на руминация на OCD

Една от най-важните стъпки в справянето с обсесивно-компулсивното разстройство е да разберете, че това е принуда и че размишляването върху маниите ви не ги кара да изчезнат. Вместо това ви държи заклещени в цикъла на маниите и компулсиите.

След като разберете защо преживяването може да влоши симптомите ви, следващата стъпка е да разпознаете кога го правите. След като можете да разпознаете кога преживявате, можете да направите всичко възможно да спрете или промените поведението.

Също така е важно да работите върху лечението на вашето OCD с основани на доказателства лечения, като терапия и лекарства:

 • Терапия: Предотвратяването на експозиция и отговор (ERP) е най-ефективната терапевтична опция за лечение на симптоми на OCD като руминация. ERP може да ви научи как да се справяте с вашите тригери и вашите мании, без да е необходимо да се ангажирате с принуди като размишляване, за да намалите тревожността си.
 • Лекарства: Медикаментите са друга ефективна възможност за лечение на симптомите на ОКР, особено когато се използват заедно с терапията. Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) и трицикличните антидепресанти са две често предписвани лекарства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на OCD.

Ако сте открили, че ви е трудно да избягате от цикъла на обсесивно-компулсивно-компулсивно разстройство поради постоянното преживяване, има помощ. Обмислете да се свържете с вашия лекар или терапевт, за да обсъдите какви възможности за лечение са на ваше разположение.

Руминацията е характеристика на много различни състояния на психичното здраве и е една от най-честите принуди при хората с ОКР.

Въпреки че руминацията при ОКР може да донесе временно облекчение, в крайна сметка става все по-трудно и по-трудно да се спре, което само причинява повече безпокойство и дистрес. Правилното лечение обаче може да намали симптомите на обсесивно-компулсивно разстройство като преживяване и да помогне на хората със заболяването да управляват по-добре ежедневието си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss