Как ракът на тестисите влияе върху способността за зачеване на деца

Ракът на тестисите и неговото лечение могат да повлияят на плодовитостта и сексуалната активност. Но ако сте получили диагноза рак на тестисите, има стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите шансовете си да имате деца.

Много фактори могат да повлияят на способността на човек да зачене дете – от нараняване на тестисите и инфекции до рак на тестисите и лечение на рак.

Тази статия изследва как ракът на тестисите и лечението на рак могат да повлияят на репродуктивното здраве на човек и какви стъпки можете да предприемете, за да запазите плодовитостта си.

Бързи факти за рака на тестисите

 • Ракът на тестисите е най-често тип рак, който се среща при млади възрастни.
 • Най-честата възрастова граница за поява на рак на тестисите е между 25 и 29 години.
 • Рискът от рак на тестисите през целия живот при хора, определени като мъжки по рождение, е около 1 на 250.
 • Приблизително 9 190 души ще получи диагноза рак на тестисите през 2023 г., което представлява около 0,5% от всички нови диагнози рак за тази година.
 • Приблизително 470 хора ще умрат от рак на тестисите през 2023 г., отчитайки 0,1% от всички 2023 смъртни случая от рак.
 • Ракът на тестисите е един от най-лечимите видове рак, с a 5-годишна преживяемост от около 95%.
Беше ли Ви полезно?

Как ракът на тестисите може да повлияе на плодовитостта ви?

Ракът на тестисите е най-честият вид рак при млади хора, които са определени като мъжки по рождение. Освен това е лечимо.

Ако сте получили диагноза рак на тестисите, шансовете ви за оцеляване могат да бъдат добри с подходящо лечение, но има някои компромиси с положителната перспектива.

Ракът на тестисите и лечението му може да повлияе на способността ви да заченете дете. Проучване от 2018 г. показа това 6% до 24% от хората не произвеждат сперма, когато имат диагноза рак на тестисите и около 50% имат по-нисък от обичайния брой сперматозоиди.

Освен тези първоначални предизвикателства пред бъдещата плодовитост, лечението на рак може допълнително да намали способността ви да заченете дете след рак на тестисите. Като цяло лечението на рак може допълнително да намали нивата на плодовитост с около 30%и е невъзможно да се предвиди кой няма да произвежда сперматозоиди след лечението.

Други фактори, влияещи върху плодовитостта

Диагнозата рак и последващото лечение не са единствените неща, които могат да повлияят плодовитост след рак на тестисите. Вашите предракови нива на плодовитост, възраст и цялостно здраве също могат да играят роля.

Ниво на предракова плодовитост

Вашето ниво на плодовитост преди диагнозата рак на тестисите играе роля във вашите шансове за зачеване на дете след диагностициране и лечение. Ако вече нямате сперматозоиди или броят на сперматозоидите е нисък към момента на поставяне на диагнозата, лечението може да намали още повече количеството и качеството на спермата ви.

Цялостно здраве

Има много опасения за здравето извън рака, който може да повлияе на плодовитостта. Някои от тях включват:

 • вродени или хромозомни аномалии
 • диабет
 • нарушения на хипофизата
 • някои инфекции, като заушка
 • подуване на тестисите
 • хормонални дисбаланси
 • нарушения на щитовидната жлеза
 • неспуснат тестис
 • варикоцеле или нарушение на кръвния поток в тестисите

 • кистозна фиброза
 • еректилна дисфункция
 • затлъстяване
 • хипертония (високо кръвно налягане)
 • тютюнопушене или разстройство при употреба на вещества

Възраст по време на диагнозата и лечението

Вашата възраст може да повлияе на способността ви да заченете дете. Шансовете за развитие на еректилна дисфункция или други здравословни проблеми, които засягат еякулацията, могат да се увеличат с възрастта.

Намаляване на тестостерона и обема на тестисите може да възникне и с възрастта и здравословните проблеми, които могат да бъдат често срещани при по-възрастните хора – като високо кръвно налягане и увеличена простата – което може да направи зачеването по-трудно.

Тип рак

Много форми на рак засягат тялото ви извън отделния орган или телесна система, където ракът започва. Ракът натоварва цялото ви тяло, като често причинява симптоми като умора, загуба на тегло и проблеми със стомашно-чревното здраве.

Ракът на тестисите, по-специално, може да повлияе на плодовитостта, тъй като тестисите произвеждат сперма и тестостерон.

Вид, доза и продължителност на лечението

Лечението на рак е предназначено да атакува бързо възпроизвеждащи се клетки – черта, типична за раковите клетки. Но други клетки в тялото ви също се възпроизвеждат бързо. Химиотерапия и лъчетерапия са токсични за сперматозоидите и зародишните клетки, от които се образуват.

Хормонални терапии могат също да лекуват рак на тестисите и е известно, че намаляват броя на сперматозоидите.

Време след лечението

Колко дълго чакате след лечението, за да опитате да имате дете, също има значение. Проучванията са установили, че повечето опасения за здравето на безплодието, произтичащи от лечението на рак, се разрешават 2 години след приключване на леченията.

Но вашата възраст при диагностициране и времето, необходимо за лечение на вашия рак – заедно с 2-годишен прозорец за възстановяване – могат да забавят усилията за зачеване след пиковите репродуктивни години на хората.

Можете ли да забременеете, ако сте претърпели операция за отстраняване на един тестис?

Когато лекар отстрани един тестис по време на лечение на рак или той липсва поради нараняване или никога не е слизал от таза, тялото ви обикновено намира начини да компенсира.

Хората с един тестис обикновено произвеждат излишно количество хормон в този тестис в сравнение с количеството, произведено при хора с два тестиса. Този тласък в производството на хормони може да помогне за създаването на адекватна сперма и тестостерон за зачеване на дете.

Беше ли Ви полезно?

Какво можете да направите, за да запазите плодовитостта си?

Добра идея е да започнете дискусии за запазване на плодовитостта в момента, в който получите диагнозата рак на тестисите. Преглед на изследване от 2020 г. показа това 48% мъже, лекувани с определени видове химиотерапия, биха могли да заченат дете в сравнение с около 90% които лекуват рака си с хирургично отстраняване на един тестис.

Освен това, 22% мъже се нуждаят от помощ от медицински специалист, за да заченат дете след рак на тестисите.

Въпреки вероятността вашата плодовитост да намалее след рак на тестисите, по-малко от 50% от медицински специалисти, лекуващи рак на тестисите, говорят с пациентите си за запазване на плодовитостта преди започване на лечението.

Тъй като както ракът на тестисите, така и начините за лечението му могат да доведат до по-нисък брой сперматозоиди, банкиране на сперма е често срещан избор – особено ако вашият рак се развие, преди да обмислите репродукция.

Замразяването на сперма в събирателна банка може да бъде добър вариант, тъй като ниските температури обикновено не увреждат сперматозоидите при дългосрочно съхранение.

Но около 70% от хората с рак на тестисите предлага банкиране на сперматозоиди по време на диагностицирането, пропускат възможността – вероятно поради комбинация от цена, време и шок от диагнозата им, според прегледа на изследването по-горе.

Често задавани въпроси за рак на тестисите

Може ли ракът на тестисите да повлияе на сексуалната активност?

В допълнение към намаляването на броя и качеството на спермата, самият рак на тестисите и терапиите, използвани за лечението му, също могат да повлияят на сексуалната активност.

Възможни са тревожност, намалено либидо, промени в кръвния поток и опасения за здравето на еякулацията предизвикателства при сексуалната активност че хората съобщават, че са изправени след рак на тестисите.

Може ли ракът на тестисите да причини проблеми с развитието на плода?

Известно е, че химиотерапията и лъчелечението влияят върху броя на сперматозоидите, качеството и сексуалната активност, но експертите не са изследвали ефекта от тези лечения върху развиващия се плод.

един Проучване от 2019 г установиха, че макар експертите да предполагат, че могат да възникнат проблеми с развитието на плода, не изглежда да има значително увеличение на тези проблеми сред децата, заченати от хора след рак на тестисите като цяло.

Но хората с една конкретна форма на рак на тестисите – рак на зародишните клетки на тестисите – са заченали деца с по-високи нива на проблеми в развитието на плода, независимо от тяхното лечение за рак.

Може ли ракът на тестисите да затрудни зачеването?

Да, ракът на тестисите може да повлияе на здравето, качеството и способността за зачеване на спермата. Тези нежелани реакции могат да дойдат от самия рак и лечението на рак.

Говорете с Вашия лекар за начините да запазите плодовитостта си, когато получите диагноза. Събирането и съхраняването на сперма възможно най-скоро след диагностицирането и преди лечението на рака може да ви помогне да заченете дете след възстановяването си.

Лечим ли е ракът на тестисите?

Ракът на тестисите е много лечим. Много хора — около 95% — все още са живи 5 или повече години след диагностицирането. През 2023 г. приблизително 9,190 хората ще бъдат диагностицирани с рак на тестисите и то приблизително 470 хората ще умрат от рак на тестисите или неговите усложнения.

Ракът на тестисите е най-често срещаният вид рак сред младите хора, но също така е много лечим. Компромисът е как лечението на рак влияе върху плодовитостта ви. Ракът на тестисите и лечението му може да има отрицателен ефект върху броя на сперматозоидите, качеството и сексуалната ви активност.

Съхраняването на сперматозоиди по време на диагностицирането е много ефективен начин да запазите плодовитостта си, но не всеки медицински специалист предлага това по време на диагностицирането.

Ако имате рак на тестисите и се тревожите за шансовете си да заченете деца в бъдеще, не забравяйте да говорите с вашия лекар по време на диагностицирането относно възможностите за запазване на плодовитостта ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss