Как радиологията може да диагностицира неврогенен пикочен мехур?

Радиологичните тестове като рентгенови лъчи или ултразвук са важна част от диагнозата на неврогенен пикочен мехур, но Вашият лекар може да назначи и други тестове.

Неврогенният пикочен мехур е състояние, което възниква, когато вашата неврологична система и пикочният ви мехур не комуникират по начина, по който е необходимо, което води до намален мускулен контрол в пикочния мехур и симптоми като неотложно уриниране, често уриниране и инконтиненция.

Ако вашият лекар подозира, че симптомите ви се дължат на неврогенен пикочен мехур, той вероятно ще назначи образни тестове като рентгенови лъчи и ултразвук, за да потвърди диагнозата. Това няма да са единствените тестове, които ще имате, но те ще бъдат тестовете, които могат да предоставят важна информация за вашия пикочен мехур, гръбначен стълб и мозък.

Може ли рентген или ултразвук да открие неврогенен пикочен мехур?

Може да имате както рентгенова снимка, така и ултразвук като част от вашето изследване за диагностициране на неврогенен пикочен мехур. Ако вашият лекар назначи рентгенова снимка, тя най-вероятно ще бъде на черепа и гръбнака. Това може да помогне да се търсят структурни неврологични проблеми, като гръбначни тумори или лезии, които биха могли да причинят неврогенен пикочен мехур.

Ултразвукът използва високочестотни звукови вълни и може да създаде детайлни изображения на органи. Това може да помогне на лекарите да видят пикочния ви мехур и околните тъкани. Вашият лекар може да забележи възможни притеснения, като например дебелината на стените на пикочния мехур или всякакви запушвания към или от пикочния мехур. Лекарят може също така да види колко пълен е пикочният ви мехур и може да се използва, за да следи дали мехурът ви се изпразва напълно, когато уринирате.

Тези тестове няма да са достатъчни сами по себе си, за да потвърдят диагнозата неврогенен пикочен мехур. Вашият лекар вероятно ще назначи допълнително изследване. Това може да включва:

 • пълен преглед на вашата медицинска история, включително лекарства или операции, които сте имали
 • компютърна томография за допълнителни изображения
 • цистоскопия (процедура, при която лекарят вкарва тънка тръбичка в уретрата, за да провери за запушвания и камъни в бъбреците)

 • функционални тестове на пикочния мехур, наречени уродинамични изследвания

Уродинамичните изследвания могат да дадат важна информация, като например колко добре протича урината през пикочните пътища, колко урина може да побере пикочният ви мехур, налягането вътре в пикочния мехур и колко добре се изпразва пикочният ви мехур.

Цената и покритието на радиологията на неврогенния пикочен мехур

Точната цена и покритие за вашите тестове за изображения на пикочния мехур ще зависят от фактори като конкретните изображения, които вашият лекар поръчва, местоположението на вашите тестове и вашия застрахователен план. Рентгеновата снимка и ултразвукът могат да струват от няколкостотин долара до над хиляда долара без застраховка.

Ако имате застраховка, цената ще варира в зависимост от специфики, като вашето самоучастие и доплащане. Можете да се свържете с вашия медицински специалист за повече информация.

Ако нямате застраховка, може да успеете да намерите по-ниска цена, като потърсите онлайн програми за спестяване на разходи или като проверите дали болницата или радиологичният център, които посещавате, има финансови програми. Можете да прочетете повече за намирането на здравни грижи без застраховка тук.

Говорете с Вашия лекар за диагноза неврогенен пикочен мехур

Неврогенният пикочен мехур често е усложнение на друго състояние, което може да бъде обичайно за някои състояния. Това може да включва хора със спина бифида, болест на Паркинсон, множествена склероза и хора, които са преживели инсулт.

Хората с тези състояния може вече да са говорили с лекарите си за симптомите, за които да внимават, и възможните стъпки, които да предприемат, ако развият неврогенен пикочен мехур.

За други неврогенният пикочен мехур може да бъде изненадващо усложнение. Така или иначе, някои симптоми могат да сигнализират за неврогенен пикочен мехур. Ако започнете да изпитвате тези симптоми, най-добре е да потърсите медицинска намеса.

Симптомите могат да включват:

 • инконтиненция
 • изпускане на малки количества урина преди или след уриниране

 • честота на уриниране
 • неотложни позиви за уриниране
 • непълно изпразване на пикочния мехур
 • задържане на урина
 • чести инфекции на пикочните пътища

Не всеки с неврогенен пикочен мехур изпитва всички симптоми. Някои хора изпитват само леки симптоми или рядко. Въпреки това, ако сте забелязали промени в това колко често или колко уринирате, или ако имате внезапни затруднения при контролирането на уринирането, добра идея е да говорите със здравен специалист.

Образните тестове са важна част от потвърждаването на диагнозата неврогенен пикочен мехур. Тестове като рентгенови лъчи и ултразвук могат да помогнат на Вашия лекар да получи информация за Вашия гръбначен стълб, мозък, нерви, стени на пикочния мехур, капацитет на пикочния мехур и др.

Вероятно ще имате и допълнителни тестове като цистоскопия и тестове за функцията на пикочния мехур. Точната цена на тези тестове ще зависи от фактори като вашето местоположение и вашия застрахователен план.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss