Как можете да лекувате CLL без химиотерапия?

Хроничната лимфоцитна левкемия (ХЛЛ) е вид рак на кръвта, който кара костния ви мозък да произвежда твърде много от вид бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. За разлика от други видове левкемия, това е бавно развиващ се рак, който има 5-годишна относителна преживяемост от 88%. (Това означава, че човек с CLL има 88% по-голяма вероятност да оцелее 5 години в сравнение с някой без CLL.)

Преди това химиотерапията или „химиотерапията“ беше стандартното лечение за CLL и много други видове рак. Докато химиотерапията все още е опция за ХЛЛ, някои хора избират други методи на лечение, които може да работят по-добре.

Всъщност сега има повече възможности за лечение на CLL от всякога и изследванията на нови методи продължават. Научете повече за възможностите за лечение на CLL, които го правят не включват химиотерапия, включително как работи всяко лечение и всички възможни странични ефекти, които трябва да се имат предвид.

Защо химиотерапията може да не се препоръчва при CLL

Терминът „химиотерапия“ се отнася до група лекарства, използвани за лечение на много видове рак. Тези лекарства действат, като убиват раковите клетки и намаляват раковите тумори. Понякога се използват в комбинация с други методи на лечение, като таргетни терапии или хирургия.

Недостатъкът на химиотерапията е, че тя също така уврежда здравите клетки в тялото ви. Ето защо е известно, че причинява отрицателни странични ефекти като:

 • косопад
 • гадене
 • повръщане
 • рани в устата
 • загуба на вкус и мирис
 • умора
 • диария

Освен това химиотерапията може да бъде твърде агресивна за лечение на CLL, в зависимост от стадия на рака. Според Национален институт по ракахимиотерапията може да бъде опция за лечение на симптоматична, прогресираща или повтаряща се ХЛЛ.

Бдително в очакване на CLL

Преди да започнете химиотерапевтично лечение, което ще убие както раковите, така и здравите клетки в тялото ви, вашият лекар може да препоръча внимателно изчакване на CLL. Бдителното изчакване се състои в наблюдение на признаците и симптомите на вашия рак и посещение при лекар за периодични изследвания.

Понастоящем няма лечение за ХЛЛ, но тъй като този рак се развива бавно, Вашият лекар може да препоръча внимателно изчакване в ранен стадий на ХЛЛ, тъй като агресивното лечение може да не е необходимо или полезно на тези етапи.

Целева терапия

Таргетните терапии до голяма степен замениха химиотерапията за повечето хора с CLL. Тези орални или интравенозни лекарства действат, като се насочват към определени части от раковите клетки, като по този начин ги деактивират.

Има три основни видове таргетни терапии, използвани при лечение на рак на CLL:

 • BCL2 инхибитори: Тези целеви терапии действат чрез блокиране на BCL2 протеини в левкемични клетки. Процесът може да убие CLL клетки директно или да помогне за по-ефективно лечение на други ракови заболявания. Venetoclax (Venclexta) е BCL2 инхибитор, използван за CLL.
 • Моноклонални антитела: Работейки с имунната ви система, тези лекарства създават антитела, които се прикрепят към раковите клетки или за да ги убият, или за да им попречат да растат и да се разпространяват. Примери за моноклонални антитела, използвани за лечение на CLL включват обинутузумаб (Gazvaya), офатумумаб (Arzerra) и ритуксимаб (Rituxan).
 • Тирозин киназни инхибитори (TKI): Тези терапии са насочени към определени ензими в раковите клетки, за да помогнат за спиране на излишното производство на бели кръвни клетки. Примери за TKI, използвани при ХЛЛ, включват дувелисиб (Copiktra), ибрутиниб (Ibruvica) и занубрутиниб (Brukinsa).

Въпреки че се счита за по-малко токсична от химиотерапията, таргетната терапия все още крие рискове от леки до сериозни странични ефекти като:

 • диария
 • умора
 • рани в устата
 • суха кожа или обриви
 • загуба на цвят на косата
 • високо кръвно налягане

Ролята на моноклоналните антитела

Моноклоналните антитела са видове таргетни терапии. За разлика от други целенасочени лечения, те могат да помогнат за унищожаването на рака и да предотвратят прогресията на рака, като оборудват имунната ви система със специфични антитела. В някои случаи моноклоналните антитела могат да се използват в допълнение към химиотерапията.

При лечението на ХЛЛ моноклоналните антитела са насочени предимно към CD20, вид протеин, разположен върху В лимфоцитите (белите кръвни клетки, където се развива ХЛЛ).

Други видове моноклонални антитела са насочени към CD52 протеини. Те могат да бъдат взети предвид, ако предишните лечения не са подействали. CD52 протеините са разположени върху Т клетки и CLL клетки.

Лъчетерапия

Наричана още лъчетерапия, лъчетерапията действа, като убива раковите клетки с високоенергийни рентгенови лъчи. Може също да се използва за лечение на подут далак в резултат на CLL.

Лъчевата терапия може да се използва за ранен стадий на заболяването, ако има обемисти лимфни възли в една област на тялото ви. Те могат да бъдат лекувани с радиация и може да не се нуждаят от системно лечение.

Възможните странични ефекти от лъчевата терапия включват:

 • зачервяване или изгаряне на мястото на третиране
 • умора
 • диария
 • гадене
 • повръщане
 • повишен риск от инфекции

Опция ли е операцията за CLL?

Понякога може да се обмисли операция за отстраняване на тумори като част от план за лечение на рак. За CLL операцията се счита за рядка.

За разлика от други често срещани видове рак, ракът на кръвта като CLL не образува злокачествени тумори. Следователно хирургията за ХЛЛ е доста различна от другите видове ракови операции.

Ако се нуждаете от операция, лекарят може да препоръча отстраняване на далака (спленектомия).

Здравият далак помага за филтрирането на кръвта и премахването на старите кръвни клетки. Но тъй като CLL създава твърде много лимфоцити, тези клетки може да се натрупат в далака ви и да причинят подуване на органа. Това може да доведе до допълнителни проблеми, като разрушаване на червени кръвни клетки или тромбоцити.

Ако вашият лекар препоръча спленектомия, имайте предвид, че това е сериозна операция и има рискове, като прекомерно кървене и инфекции. Ще ви трябват няколко седмици, за да се възстановите и може да се наложи да останете в болницата 1 седмица след операцията.

Решения за лечение на CLL

Въпреки че има няколко възможности за лечение на CLL, изборът се прави за всеки отделен случай. Вашият лекар ще препоръча план за лечение на вашия рак въз основа на:

 • стадия на вашия рак (може да се препоръча бдително изчакване за по-ниски стадии)
 • твоята възраст
 • индивидуални опасения за странични ефекти
 • цялостното ви здраве, включително други заболявания, които може да имате

Плановете за лечение на CLL са силно индивидуални и страничните ефекти на химиотерапията не са единствените фактори, които лекарят ще вземе предвид.

За разлика от други форми на левкемия, CLL прогресира бавно. Лекарят може да препоръча внимателно изчакване преди започване на лечение на рак. Ако е необходимо лечение, те могат да препоръчат целеви терапии преди други опции.

Ако вие или ваш близък наскоро сте получили диагноза CLL, помислете за разговор с лекар за всички възможности за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss