Как изглежда ракът на костите на рентгенова снимка?

Лекарите често могат да забележат рак на костите като накъсани или кухи области на рентгенова снимка. Докато рентгеновите лъчи обикновено са надежден първи тест, лекарят обикновено се нуждае от костна биопсия, за да потвърди диагнозата.

Рентгеновата снимка използва радиация, за да създаде изображения на вътрешността на тялото ви. Обикновено това е първият тест, който лекар или здравен специалист ще назначи, ако подозира, че може да имате рак на костите.

Вашите кости обикновено изглеждат твърди на рентгенова снимка, но костният тумор може да има накъсан вид. Може също да изглежда като дупка в костта ви.

Ракът на костите е рядък. Ако имате симптоми като болка в костите, лекарят може да назначи рентгеново изследване за рак и други възможни причини.

След рентгенова снимка единственият начин да сте сигурни, че имате рак на костите, е да вземете малка проба (биопсия) от костта си и да я изпратите в лаборатория за изследване.

Ранни признаци на рак на костите

Няма скринингови тестове за рак на костите, но повечето ракът на костите все още е в ранен стадий при диагностицирането. Това е така, защото ранните признаци често налагат посещение при лекар.

Ранните симптоми включват:

 • болка в костите
 • изтръпване
 • необичайно подуване
 • бучки

Тези симптоми не винаги означават, че имате рак на костите. Те могат да се дължат на много други състояния като наранявания, инфекции или артрит.

Може ли рентгенова снимка да открие рак на костите?

С помощта на рентгеново изображение лекарят може да открие дали има тумор в или около костта ви. Този тумор може да бъде доброкачествен (нераков) или злокачествен (раков).

Лекарите могат да открият първичен и вторичен рак на костите на рентгенова снимка. Първичните ракови заболявания на костите са тези, които започват в костите ви. Вторичният рак на костите започва в друга част на тялото ви и след това се разпространява в костта ви.

Рентгенологът понякога може да разбере дали туморът е злокачествен по начина, по който се появява на рентгеновата снимка. Но само биопсия може да каже със сигурност.

В малко проучване от 2019 г. рентгеновите лъчи успяха да помогнат на лекарите да идентифицират правилно рака на костите при 86,7% от хора. Те също така правилно изключват рак на костите при 93,3% от хората.

Как се появява ракът на костите на рентгенова снимка?

Здравата кост изглежда твърда на рентгеново изображение. По принцип ракът на костите се показва на рентгенова снимка като грапави или накъсани участъци от костта ви.

Най-често срещаният вид първичен рак на костите е остеосаркома. Според Американската академия по ортопедични хирурзи рентгеновите изображения на остеосаркомите може да изглеждат като нова кост, образуваща се в модел на „слънчево избухване“ или бяла лезия, подобна на облак.

Рентгеновите изображения могат също да покажат мултиплен миелом, рак на костния мозък. Множественият миелом може да се появи като пробити области в костта ви.

Къде ракът на костите обикновено се появява първо?

Ракът на костите може да се появи във всяка кост в тялото ви. То обикновено започва в дългите кости на краката или ръцете, като пищяла или горната част на ръката, или в таза.

Ракът, който започва в костите ви, не е често срещан. това е по-често срещан за рак да започне в друга област на тялото ви, като простата или бял дроб, и след това да се разпространи в костта ви.

Какви други тестове могат да открият рак на костите?

Ако рентгеновите снимки предполагат, че имате рак на костите, лекарят вероятно ще направи допълнителни тестове, за да потвърди диагнозата и да види докъде се е разпространил ракът.

Тези тестове могат също така да помогнат на лекаря да разбере стадия на вашия рак и най-добрия начин за лечението му.

ЯМР

Сканирането с магнитен резонанс (MRI) използва магнитни полета и радиовълни, за да направи подробни снимки на костите, костния мозък и тъканите около костта.

С MRI сканиране лекарят ще има по-добра представа за размера и разпространението на всички тумори.

компютърна томография

Компютърната томография (CT) обединява поредица от рентгенови изображения с помощта на компютър, за да покаже триизмерно (3D) изображение на вашето тяло. КТ може да помогне на лекаря да види дали ракът се е разпространил в други органи, като белите дробове.

Сканиране на костите

Сканирането на костите предоставя по-подробна информация за вътрешността на вашите кости в сравнение с рентгеновата снимка.

Медицински специалист ще инжектира малко количество радиоактивен материал във вените ви. Всички необичайни области на костта ще абсорбират радиоактивния материал по-бързо от здравата кост. След това тези области ще изглеждат по-ярки по време на сканирането.

ПЕТ сканиране

Позитронно-емисионната томография (PET) е друг тест, който може да помогне на лекаря да види дали ракът се е разпространил в други части на тялото ви. Подобно на сканиране на кости, той използва радиоактивно вещество, инжектирано в кръвта ви. Раковите клетки абсорбират по-големи количества от веществото, така че са по-видими по време на сканирането.

Биопсия

Биопсията може да помогне за потвърждаване на диагнозата рак на костите. Лекарят използва тънка игла, за да вземе малка проба от вашата кост, която изпраща в лаборатория за изследване.

Кръвни изследвания

Лекарите обикновено не използват кръвни тестове за диагностициране на рак на костите. Но те могат да назначат брой кръвни клетки и биохимични тестове на кръвта, за да разберат цялостното ви здравословно състояние.

Кой е най-добрият тест за откриване на рак на костите?

Рентгеновата снимка може да бъде първият тест, който лекарят използва за откриване на рак на костите. Но най-категоричният тест за потвърждаване на рак на костите е биопсия.

Ако резултатите от биопсия с игла са неубедителни, може да се наложи лекарят да направи отворена биопсия. По време на отворена биопсия хирург прави разрез в костта ви, за да отстрани проба от тъкан.

Какво мога да очаквам след диагноза рак на костите?

След като получите диагноза рак на костите, лекар може да ви насочи към специалист с опит в лечението на рак на костите. Специалистът може да определи степен на вашия тумор, която е мярка за това колко е вероятно да расте и да се разпространява. Това ще им помогне да вземат решение за план за лечение.

Вашият план за лечение ще зависи от степента, местоположението и размера на вашия тумор, както и от цялостното ви здраве. Възможностите за лечение могат да включват:

 • химиотерапия
 • имунотерапия
 • операция
 • лъчетерапия
 • лекарства за предотвратяване на костна загуба

Рентгеновите лъчи са един от многото тестове за диагностициране на рак на костите. Обмислете да си уговорите час за лекар, ако забележите:

 • силна болка в костите
 • болка в костите, която не изчезва
 • подуване, зачервяване или бучки близо до костта

Рентгеновата снимка често може да открие рак на костите, но лекарят вероятно ще нареди биопсия, за да потвърди диагнозата.

Ако получите диагноза рак на костите, има ресурси, които да ви помогнат преди, по време и след лечението. Помолете лекар за насочване към местна група за подкрепа или опитайте да се свържете с организации като Американско общество за борба с рака.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss