Как заседналите затлъстели хора могат да облекчат редовните упражнения

В наши дни е общоизвестно, че възрастните, които са физически активни, са по-здрави и са изложени на много по-малък риск от развитие на хронични заболявания, независимо от теглото им.

Но за милионите американци, които са класифицирани като затлъстели и заседнали, мисълта за започване на тренировъчна програма от всякакъв вид може да бъде особено плашеща – и то с основателна причина. За хора с наднормено тегло някои упражнения може да са твърде болезнени или физически неудобни за изпълнение.

Добрата новина е, че има начини заседналите хора с наднормено тегло да се включат в редовни упражнения, за да могат да се насладят на ползите от фитнеса и подобреното здраве.

Колко упражнения имате нужда?

В Американска сърдечна асоциация (AHA) препоръчва поне 150 минути всяка седмица умерени упражнения или 75 минути всяка седмица енергични упражнения. Това може да бъде разделено на 30 минути упражнения, пет дни в седмицата.

За начинаещ с наднормено тегло това може да изглежда много. Но е важно да гледате на тази препоръка като на цел, към която можете да работите. Ако физически не сте в състояние да изпълните 30 минути упражнения тази седмица, направете каквото можете и надграждайте към 30 минути всеки ден с течение на времето. Всъщност три пристъпа от по 10 минути упражнения на ден добавят същия разход на калории като непрекъснати 30 минути.

В началото дори няма значение дали вашите тренировки са толкова кратки, че не допринасят значително за изгорените калории. Всичко, което има значение в началото, е да правиш това, на което си способен. Ето как да започнете да подготвяте тялото си за по-дълги тренировки в бъдеще.

Все още ще усетите ползите от фитнеса, ако разделите тези 30 минути на две или три групи от 10 до 15 минути през целия ден. Когато започнете, не си позволявайте да се закачвате на часовника. Вместо това се съсредоточете върху избора на дейност, която ви харесва и която може да се впише в графика ви поне три до пет дни в седмицата.

За да увеличите шансовете си да се придържате успешно към програмата си, опитайте се да я планирате за едно и също време всеки ден, например сутрин или веднага след работа. Идеята е да се повтаря поведението, докато стане навик.

Какъв вид упражнение трябва да опитате?

Според AHA, всякакъв вид физическа активност се брои за упражнения, стига да движите тялото си и да изгаряте калории.

Един от най-добрите начини да подходите към това е да опитате нещо, което ви харесва. Много по-вероятно е да се придържате към нещо, ако харесвате това, което правите, дори когато е предизвикателство. Ето дейности, които може да се опитате да облекчите в редовна фитнес рутина.

Разходка

Докато AHA споменава дейности като катерене по стълби и джогинг, един от най-лесните и ефективни начини за улесняване на по-здравословния начин на живот е да започнете да ходите.

Не само, че е безплатно, това е упражнение с ниско въздействие, което можете да правите почти навсякъде, отвътре или отвън. За хора с болестно затлъстяване ходенето може да бъде трудно. Но е изпълнимо с помощ. Дори бавното ходене ще изгори допълнителни калории, когато носите допълнително тегло, защото полагате повече енергия, за да движите тялото си.

Водна аеробика

Упражнението във водата може да има множество ползи.

Водата помага да поддържате телесното си тегло, което ви кара да се чувствате по-леки. Той също така намалява въздействието върху ставите ви, което означава, че болката, която може да почувствате в бедрата или коленете при движение по сушата, на практика не съществува, когато стоите във водата.

Помислете да се запишете в групов фитнес клас в местния басейн. Можете също да опитате да научите някои прости упражнения за съпротива, които могат да се изпълняват във водата.

Стационарен велосипед

Седящият стационарен велосипед – известен още като лежащо колело – има облегалка, което го прави добър избор за хора с наднормено тегло.

Някои затлъстели хора нямат силно коремно ядро, което затруднява седенето на изправен стационарен велосипед. Седящите велосипеди също са по-малко стресиращи за долната част на гръбначния стълб, което е често срещано оплакване за хора с допълнително тегло.

Включването на ходене и каране на седящ стационарно колело е добър начин да се насочите към различни мускули в долната част на тялото.

Съвети за успех

  • Признайте, че воденето на здравословен начин на живот е умение и навик, така че подхождайте към целите си за здраве и фитнес като към всяко друго ново умение, което искате да овладеете. Искате да направите положителни промени в начина си на живот, които ще продължат за неопределено време и които може да изискват някои опити и грешки, както и ангажираност.
  • Съсредоточете се върху това, което сте способни да направите днес, и не се обезкуражавайте, като се фокусирате върху това, което все още не можете да направите. С подобряването на вашата физическа форма ще бъдете приятно изненадани от новите опции, които се предлагат за упражнения, които намирате за приятни и предизвикателни.
  • Изградете мрежа за подкрепа от приятели, семейство или колеги. По-забавно е да тренирате с приятел и ще се възползвате и от отговорността.
  • Следете дейностите си, за да продължите да изграждате положителни навици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss