Как да успокоите сърбящите анални фисури

Успокояването на сърбящи анални фисури включва отстраняване на настоящи фисури, включително със седяща вана, мехлеми и др.

Повечето сърбящи анални фисури не са лесно достъпни и разчесването на тези, които можете да достигнете, рядко е фино или успокояващо. Но имате възможности за лечение. Някои лечения облекчават сърбежа веднага, докато други помагат за изчистване на фисурите с течение на времето и облекчават сърбежа в дългосрочен план.

Прочетете за преглед на най-добрите възможности за лечение на анална фисура у дома и предписаните от лекар. Освен това разберете кога може да искате да обмислите да се свържете със здравен специалист относно аналния сърбеж.

Седяща вана

Седящата вана е по същество басейн за вашите патооти.

„По време на седяща вана потапяте ануса си в 2 до 3 инча топла вода за 10 до 15 минути“, казва Прасун Шах, доктор по медицина, гастроентеролог от Memorial Hermann Medical Group в Хюстън, Тексас.

Топлата вода помага за отпускане на стегнатия мускул на аналния сфинктер и подобрява притока на кръв към аналната лигавица, която може да се увреди, когато имате анални фисури.

Кръвта е пълна с хранителни вещества, така че насърчаването на притока на кръв към ранения анален канал може да помогне за насърчаване на заздравяването, обяснява той.

„Комплектите за сидяща баня се предлагат в повечето аптеки, но можете също да използвате купа или вана, като я напълните с 2 до 3 инча топла вода“, казва той.

Не добавяйте сапун или съставки за пяна за вана, тъй като те могат да бъдат дразнещи и да увеличат риска от сърбеж или раздразнение.

„След седяща вана е важно да подсушите аналната област“, ​​казва той. Това помага да се предпази зоната от изсъхване, което може да доведе до повече сърбеж.

Мехлеми и кремове

Аналгетичните кремове и гелове без рецепта и с рецепта могат да помогнат за облекчаване на сърбежа.

Тези лекарства действат чрез отпускане на кръвоносните съдове в аналния канал, както и отпускане на сфинктерния мускул, така че фисурата може да заздравее, вместо да се отваря непрекъснато, обяснява д-р Сара Дж. Робинс, гастроентеролог и специалист по хранене с Well Sunday .

Обичайните лекарства за крем за анална фисура включват:

 • нифедипин
 • дилтиазем (Dolizem)
 • нитроглицерин (Nitrol)

„Те трябва да се нанасят върху кожата на ануса 3 до 4 пъти на ден в продължение на 1 до 3 месеца“, казва тя. „Наистина е важно да вкарате малко от мехлема в аналния канал, за да облекчите мускулния спазъм и други симптоми.“

Хидратация и прием на фибри

„Когато изпражненията са особено големи или твърди, това може да доведе до разкъсвания на лигавицата на аналния канал“, казва Шах.

В много случаи пиенето на повече вода и увеличаването на приема на диетични фибри могат да улеснят изпражненията ви и да ви предпазят от бъдещи анални фисури, казва той.

Може да се възползвате от извънборсова добавка с фибри, ако продължавате да имате затруднено изхождане въпреки диетата с високо съдържание на фибри.

Добавката с фибри може да включва:

 • псилиум (Metamucil)

 • метилцелулоза (Citrucel)
 • пшеничен декстрин (Benefiber)
 • калциев поликарбофил (FiberCon)

„Добавките с фибри са безопасни за ежедневна употреба, не създават навик и могат да се използват през целия живот“, казва той.

Омекотители за изпражнения или лаксативи

„Ако запекът не се подобри с добавянето на добавка с фибри, тогава омекотителите за изпражненията или лаксативите са подходящи за лечение на основната причина за анална фисура“, казва Шах.

Омекотителите на изпражненията или лаксативите могат да включват:

 • докузат натрий (Dulcolax)
 • минерално масло (Fleet Mineral Oil)

 • полиетилен гликол (MiraLAX)
 • магнезиев хидроксид (магнезиево мляко)
 • бисакодил и сеннозиди (Сена)

Тези лекарства помагат да поддържате изпражненията достатъчно меки, за да не се налага да се напрягате, когато се опитвате да се изхождате, обяснява Робинс.

„Избягването на напрежение помага за облекчаване на дискомфорта от фисурата и също така помага за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на крехката кожа“, казва Робинс.

Други възможности за лечение

Ако нито една от горните възможности за лечение на анална фисура не работи за вас, има други налични възможности за лечение. Имайте предвид, че те обикновено са по-инвазивни, така че първо говорете с вашия лекар за тях.

„Най-ефективната операция за анални фисури е сфинктеротомията, която включва разрязване на аналния сфинктер“, обяснява Шах.

Това обаче обикновено е крайна мярка, тъй като крие известен риск от фекална инконтиненция – особено за по-възрастни хора и хора, които са родили вагинално.

„Можете също да инжектирате ботулинов токсин в аналния сфинктер или около аналния канал, за да помогнете за отпускане на хипертоничния анален сфинктерен мускул и на свой ред да подобрите заздравяването на хроничните анални фисури“, казва той.

Често задавани въпроси

Колко дълго ще продължи сърбежът, свързан с анална фисура?

Аналните фисури обикновено започват да сърбят, когато се отворят отново по време на лечебния процес.

Въпреки че аналните фисури могат да продължат от няколко седмици до няколко месеца, „симптомите обикновено продължават само няколко дни“, обяснява Робинс.

Какви други симптоми могат да причинят аналните фисури?

„Други симптоми на анални фисури включват остра болка по време или след движение на червата, кървене след изтриване, парене и болка“, казва Робинс.

Какво друго може да причини анален сърбеж?

Много неща могат да доведат до анален сърбеж.

Според Робинс честите причини включват:

 • дразнене поради химикали или аромати в сапуни и детергенти
 • консумация и отказ от пикантни храни, кафе и млечни продукти
 • инфекция, като гъбична инфекция или инфекция, предавана по полов път
 • хемороиди

Какво причинява анални фисури?

„Аналните фисури най-често се причиняват от запек“, казва Шах.

Когато имате запек, втвърдените изпражнения могат да разтегнат аналната лигавица над това, което естествената й еластичност позволява. Резултатът? Микроскопични разкъсвания нагоре и надолу по канала.

Аналните фисури могат също да бъдат причинени от персистираща диария, като тази, която се случва, когато човек има възпалително заболяване на червата, като болестта на Crohn и улцерозен колит, казва той.

„Някои инфекции, предавани по полов път, като сифилис или херпес, също могат да заразят аналния канал и да доведат до увреждане или пукнатини“, казва той.

Кога да се свържете с лекар или друг медицински специалист

Ако областта във и около ануса и аналния канал ви сърбят – като, наистина сърбят – Шах препоръчва да се свържете с лекар.

„Сърбежът всъщност не е основният симптом на аналната фисура“, казва той. „Така че, ако имате сърбеж като основно оплакване, трябва да бъдете оценени от вашия доставчик на здравни услуги или гастроентеролог, за да сте сигурни, че няма друг основен проблем.“


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss