Как да управлявате депресия и тревожност, ако имате географска атрофия

Загубата на зрение може да намали вашата независимост и може да доведе до изолация, тревожност и депресия. Предприемането на стъпки като разговор с терапевт и търсене на подкрепа може да ви помогне да управлявате психичното си здраве.

Ако животът с географска атрофия (GA) влияе на настроението ви, не сте сами. Приблизително 1 от 3 души с GA са се оттеглили от социалния си живот поради състоянието.

GA е напреднала форма на суха макулна дегенерация, която засяга централното зрение. Може да доведе до загуба или увреждане на зрението. Ефектът от това върху живота ви може от своя страна да повлияе на психичното ви здраве.

Каква е връзката между географската атрофия, тревожността и депресията?

Проучване показва, че GA може значително да повлияе на функционирането, качеството на живот и способността на човек да бъде независим поради ефекта си върху способността му да:

 • Прочети
 • шофиране
 • разпознават лица
 • гледам телевизия
 • върши домакинска работа

Хората с GA имат a висок риск за развитие на клинична депресия, страх, безпокойство и социална изолация. Това може да се дължи на ефекта от загубата на зрение върху способността им да се грижат за себе си и върху живота като цяло. Загубата на зрение от GA също е необратима, което може да допринесе за тревожност.

В проучване на психичното здраве и зрителната острота при хора с различни степени на дегенерация на макулата, тези с GA имат най-нисък резултат на въпросник за психично здраве, който задава въпроси като: „Колко време се тревожите за зрението си?“ и „През много време се чувствам разочарован заради зрението си.“

Хората с GA на двете очи имат по-ниски резултати от тези с GA на едното око.

Това може да се дължи на фактори като:

 • невъзможност за извършване на ценни дейности
 • физическо ограничение
 • социална изолация

Освен това, проучване, публикувано в списанието Ophthalmic Epidemiology, установи, че 1 от 4 участници с увредено зрение съобщават за чувство на тревожност и депресия.

Признаци и симптоми на депресия и тревожност

Ако живеете с GA, важно е да сте наясно с признаците и симптомите на депресия и тревожност.

Депресията е разстройство на настроението, което може да повлияе на това как се чувствате, мислите и извършвате ежедневни дейности. Хората може да имат депресия, ако изпитват някои от следните симптоми почти всеки ден най-малко Две седмици:

 • тъга, безпокойство или „празнота“
 • чувства на безнадеждност, безполезност или безпомощност
 • раздразнителност, чувство на неудовлетвореност или безпокойство
 • загуба на интерес към хобита или дейности, които някога са им харесвали
 • умора или намалена енергия
 • затруднено мислене или концентрация
 • промени в моделите на съня, като сън твърде много или твърде малко
 • промени в теглото или апетита
 • необясними физически болки или други симптоми, които не изчезват с лечението
 • мисли за смърт или самонараняване

Безпокойството е чувство на ужас, страх или опасение. Почти всеки изпитва от време на време безпокойство в отговор на стресови ситуации. Но ако тревожността ви е постоянна или непреодолима или пречи на ежедневието ви, може да имате тревожно разстройство.

Има няколко вида тревожни разстройства, като например:

 • генерализирано тревожно разстройство
 • паническо разстройство
 • социално тревожно разстройство
 • разстройства, свързани с фобия

Вашите точни симптоми може да зависят от вида на тревожното разстройство, което имате. Като цяло симптомите на тревожност могат да включват:

 • прекомерен страх или безпокойство, които трудно се контролират
 • усещане за предстояща гибел
 • чувство на неспокойствие или на ръба
 • проблеми с концентрацията
 • затруднено заспиване или заспиване
 • умора
 • раздразнителност
 • удари или ускорен пулс
 • изпотяване или треперене
 • необясними болки и болки

Как да управляваме депресията и тревожността, свързани с GA

Въпреки че тревожността и депресията при GA са разбираеми, не е неизбежно да ги изпитате. Има много стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите психичното си здраве и да живеете пълноценен живот с GA.

Опитайте тези стратегии, за да се погрижите за психическото и физическото си здраве:

Говорете с вашите лекари

Говорете с вашия първичен лекар относно вашите емоции, така че той да е наясно и работете с него, за да управлявате цялостното си здраве и всички други здравословни проблеми, които имате. Освен това говорете с вашия очен лекар за това как GA влияе на настроението ви.

Ако изпитвате симптоми на тревожност и депресия, може също да искате да говорите с терапевт или друг специалист по психично здраве. Те могат да оценят вашите симптоми и да ви помогнат да разработите план за лечение, който може да включва терапия и лекарства.

Намерете очен лекар за слабо зрение

Ако все още не сте го направили, опитайте се да намерите очен лекар, който е специалист по слабо зрение, тъй като той може да ви помогне да намерите устройства и услуги, които ще увеличат максимално качеството ви на живот.

Според Американската оптометрична асоциация само около 20–25% от хората, които биха могли да се възползват от лечението на слабо зрение, са посещавали очен лекар за слабо зрение.

Опитайте зрителна рехабилитация

Възможностите за рехабилитация могат да ви помогнат да останете в безопасност и да увеличите независимостта си, което от своя страна може да помогне за подобряване на психичното ви здраве. Ако вашият очен лекар не предоставя такива услуги сам, той може да ви насочи към рехабилитация за слабо зрение.

Те могат също да ви насочат към други професионалисти, като психолози, терапевти за рехабилитация на зрението, професионални терапевти, социални работници и специалисти по помощни технологии.

Упражнявайте се редовно

Не е тайна, че упражненията са полезни както за ума, така и за тялото ви.

Преглед на 97 проучвания установи, че физическата активност е ефективна за намаляване на симптомите на лека до умерена депресия, стрес и тревожност в сравнение с обичайните грижи за тези състояния. Това се отнася както за хората от общото население, така и за тези с хронични заболявания.

Много видове упражнения могат да бъдат адаптирани за хора със слабо зрение, включително ходене, плуване и тандемно колоездене. Говорете с вашия очен лекар или специалист по зрителна рехабилитация за това как да тренирате безопасно.

Останете свързани с тези, на които държите

Въпреки че може да е по-голямо предизвикателство, отколкото е било преди промяната на визията ви, поддържането на редовна връзка със семейството и приятелите ви може да помогне за подобряване на настроението ви. Това може да означава насрочване на телефонни обаждания, за да могат да ви проверят. Можете също да използвате приложение за споделено пътуване или опции за обществено пътуване, за да стигнете до събития.

Освен това се опитайте да поддържате хобитата си, като ги адаптирате или намерете нови. Това може да включва изкуства и занаяти, възпроизвеждане на музика, адаптирани настолни игри или гледане на филми с аудио описания.

Бъдете отворени за срещи с нови хора

Има тенденция много хора да стават повече социално изолирани, когато остареят, не само тези със слабо зрение. Можете да се възползвате от дейности, организирани от местни възрастни или обществени центрове, за да се запознаете с нови хора.

Вашият специалист по зрителна рехабилитация може също да знае за групи доброволци, които могат да четат на глас или да извършват други дейности с хора с лошо зрение.

Свържете се с други хора, които имат GA

Попитайте вашия очен лекар или специалист по зрителна рехабилитация относно местните групи или посетете MD Support, за да намерите списък с групи за подкрепа на макулна дегенерация близо до вас.

Разговорът с хора, които разбират през какво преминавате, може да ви помогне да се чувствате по-малко сами. Може дори да откриете нови начини за управление на GA и ефекта му върху вашето психично здраве.

Може да е трудно да се чувствате сякаш контролирате, когато живеете с променящо живота състояние като GA.

Ако се интересувате да защитавате себе си и други хора с лошо зрение, помислете за участие в програма като програмата ASPECT на Центъра за зрение и здраве на населението.

Загубата или увреждането на зрението поради географска атрофия (GA) може да допринесе за депресия, тревожност или социално оттегляне.

Важно е да знаете признаците и симптомите на депресия и тревожност, ако имате GA. Има много стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите психичното си здраве, като например разговор с професионалист по психично здраве, поддържане на активност и свързване с други, които имат GA.

Ако се борите емоционално с GA, не се колебайте да се свържете с любим човек и вашия здравен екип. Вие – и вашето психично здраве – си заслужавате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss