Как да управлявате депресията като учител

Учителите често са нещо повече от обучители – те са болногледачи, роля, която може да дойде със стрес и прегаряне и може да допринесе за предизвикателства като депресия на учителя.

Когато чуете думата „депресия“, има голям шанс да се отнася до голямо депресивно разстройство, диагноза на психичното здраве, дефинирана от постоянни периоди на лошо настроение и загуба на интерес към почти всички дейности.

Депресията засяга милиони хора по света. Само в Съединените щати, приблизително 21 милиона възрастните са преживели поне един голям депресивен епизод.

Депресията не прави разлика. Може да засегне всеки, във всяка професия и учителите не са изключение.

Често срещана ли е депресията при учителите?

Депресията е често срещана сред учителите.

В проучването за състоянието на учителите в САЩ от 2021 г. цели 50% от учителите съобщават за прегаряне, докато 27% казват, че изпитват симптоми на депресия. Въпреки че пандемията от COVID-19 може да има засили тези симптомида си учител в САЩ след пиковите периоди на пандемия все още може да окаже влияние върху психичното здраве на човек.

А 2022 преглед установено, че нивата на депресия сред учителите са средно 30,7%.

Стив Карлтън, лицензиран клиничен социален работник и изпълнителен клиничен директор в Gallus Detox, Денвър, Колорадо, обяснява, че откритията могат да се дължат на няколко фактора, като например:

 • повишени натоварвания
 • високи изисквания за работа
 • липса на ресурси или подкрепа от училищните райони
 • стрес от жонглиране на преподаване и други отговорности

Невниманието на областта към нуждите на учителите от психично здраве може допълнително да усложни нивата на депресия.

Националното проучване WeAreTeachers за 2021 г. установи, че само 6% от учителите са получили консултантска подкрепа от своите дистрикти, въпреки факта, че 75% от участниците в проучването съобщават, че психичното им здраве е по-лошо от предходната година.

„Тези открития показват, че депресията е много реален проблем сред учителите, което подчертава необходимостта от повече внимание и ресурси, които да бъдат посветени на психичното здраве на учителите“, казва Карлтън.

Какви са признаците на учителско прегаряне и депресия?

Прегарянето може да бъде фактор, допринасящ за депресията на учителя.

„Прегарянето е форма на психологически дистрес, който възниква, когато човек се чувства преуморен, недооценен и неспособен да се справи с работните изисквания и очаквания“, обяснява Кандис Коткин-Де Карвало, лицензиран социален работник от Морис Плейнс, Ню Джърси.

Честите признаци на прегаряне включват:

 • повишено отсъствие от работа
 • умора
 • понижено настроение
 • раздразнителност
 • липса на грижа към служебните отговорности/намалена производителност
 • затруднено концентриране
 • липса на креативност
 • физически симптоми, като мускулна болка или стомашни проблеми

„В учителската професия прегарянето често се подхранва от големи натоварвания и липса на ресурси или подкрепа“, посочва Карлтън. „Може да бъде причинено и от липса на контрол върху работата си или неспособност да намери смисъл в нея.“

Тя добавя, че прегарянето може да накара учителите да се чувстват разочаровани и неангажирани, което може допълнително да допринесе за депресия.

Депресията е диагностицирано разстройство на психичното здраве. Дефинира се от критерии в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, 5th издание, редакция на текста (DSM-5-TR).

Симптомите включват:

 • постоянно лошо настроение или загуба на интерес/чувство за удоволствие, почти цял ден, всеки ден, за период от поне 2 седмици
 • значителна загуба или наддаване на тегло
 • прекалено много сън (хиперсомния) или невъзможност за сън (безсъние)
 • неспокойна или забавена психомоторна функция
 • умора или загуба на енергия
 • постоянно чувство за безполезност или неуместна вина
 • когнитивно увреждане
 • идея за самоубийство

Карлтън посочва: „Честият признак на депресия сред учителите е чувството, че се чувстват претоварени и неспособни да се справят с изискванията на работата си.“

Той казва, че други начини, по които се проявява депресията на учителя, включват:

 • разочарование
 • изтощение
 • липса на мотивация
 • чести отсъствия от работа
 • промени в настроението
 • затруднено концентриране
 • промени в навиците за хранене или сън

„Въпреки че някои от тези признаци може да се считат за нормални при стреса от преподаването, постоянното им изживяване може да означава, че се случва нещо по-сериозно“, предупреждава той.

Съвети за справяне с депресията като учител

Депресията на учителя е сложен проблем. Някои стресиращи аспекти на работата, като прекалено дългите часове, винаги могат да бъдат източник на стрес.

Ако сте учител, изпитващ прегаряне или симптоми на депресия, има начини да ограничите въздействието върху живота си.

Фокусиране върху себе си

Като учител е естествено да откриете, че поставяте нуждите на другите на първо място. Понякога може да е трудно да намерите време, което да отделите за себе си, дори у дома.

Грижата за себе си обаче може да бъде важна характеристика на устойчивостта.

„Основно е важно да се уверите, че се грижите преди всичко за себе си“, казва Kotkin-De Carvalho. „Отделете време за дейности, които ви носят радост, като упражнения, хобита или прекарване на време с приятели и семейство.“

Тя добавя, че стратегиите за самообслужване, които насърчават намаляването на стреса и релаксацията, като йога, дълбоко дишане или медитация, могат да бъдат много полезни.

Да се ​​научим как да поставяме граници

Добре е да поставите граници, като например да кажете „не“ на допълнителни натоварвания или отговорности, които прекъсват времето, прекарано у дома.

Да знаеш, че можеш да поставяш граници и да се чувстваш комфортно да го правиш обаче може да са две различни неща.

Работата с професионалист по психично здраве може да ви помогне да си поставите гранични цели, да научите уверени комуникационни умения и да преодолеете чувството за вина, което може да имате, когато кажете думата „не“.

Създаване на собствени мрежи за поддръжка

Вашата образователна система може да не предлага никаква или достатъчна подкрепа за психично здраве.

Като учител обаче не сте сами. Имате район, пълен с хора с подобно мислене, които може да изпитват едни и същи предизвикателства.

„Изградете общност от връстници, които могат да предложат подкрепа и съпричастност, тъй като разбират уникалните предизвикателства на преподаването“, предлага Карлтън. „Това не само ще даде на учителите сигурно пространство за отдушник и разбиране, но също така може да предостави идеи за справяне с депресията и намиране на начини за справяне със стреса, свързан с работата.“

Не сте сигурни как да започнете? Може да започне с чаша кафе навън с малка група учители, които познавате и на които имате доверие.

Направете кратка почивка

Един от най-бързите начини за намаляване на стреса е премахването на непосредствените стимули. Това е вярно дори в работната среда.

„Почивката от преподаването може да ви помогне да си осигурите време за почивка и възстановяване. Това може да включва ваканция, бягство през уикенда или дори просто няколко дни почивка, за да си починете у дома“, казва Карлтън.

Отделянето на време може да ви помогне да презаредите емоционалната си батерия и може да ви даде възможност да помислите как се чувствате и защо.

Помислете за смяна на училище

Понякога, без значение какви усилия полагате, за да управлявате депресията на учителя, средата не е достатъчно подкрепяща.

Ако настоящата ви позиция включва променливи, които не могат или няма да се променят, като пренебрежително отношение в ръководството, може да е време да намерите нова възможност за преподаване другаде.

Професионално ръководство

Депресията е лечимо разстройство на психичното здраве. За някои терапията с разговори може да е най-добрият вариант, а за други това може да са лекарства или комбинация от двете. Обмисляте да говорите със специалист по психично здраве, за да определите най-добрия план за лечение за вас.

Долен ред

Учителската депресия е реална и много преподаватели я изпитват. Периоди на прегаряне, промени в личните модели, откъсване от работа и раздразнителност са всички възможни предупредителни знаци.

Добре е да имате нужда от почивка от изискванията на преподаването. Добре е да поставите граници и е добре да дадете приоритет на себе си и да потърсите подкрепа. Тези подходи могат да ви помогнат да управлявате депресията на учителя, когато се чувства непреодолима.

Помощта винаги е на разположение за депресия. Можете да говорите поверително с представител на психичното здраве по всяко време на деня, 7 дни в седмицата, като се обадите на Националната линия за помощ на SAMSHA на 1-800-662-4357.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss