Как да спите на една страна, без да се събуждате с болки в гърба или врата

страничен спящ, жена, която спи настрани

Спането по гръб отдавна се препоръчва за добра нощна почивка, без да се събуждате от болка. Въпреки това, има повече ползи от спането на ваша страна, отколкото се смяташе преди.

Изследванията показват, че страничният сън е по-често срещан сред възрастните хора, както и тези с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ).

Въпреки ползите от спането настрани, можете да ги спечелите само ако заемете правилната позиция. В противен случай болката в гръбнака, шията и ставите ще надвиши ползите от спането на ваша страна.

Ето какво трябва да знаете за съня настрани и как да го направите правилно:

Ползите от спането на лявата или дясната страна

Докато спането по гръб отдавна се смята за идеалната позиция за сън, изследванията показват, че спането настрани може да има също толкова много предимства.

Когато се прави правилно с правилното подравняване на тялото, спането на ваша страна може да намали както болките в ставите, така и в кръста, както и хроничната болка, свързана с дългосрочни състояния като фибромиалгия.

Друга полза от спането на ваша страна е намаленото хъркане, често срещан симптом, наблюдаван при обструктивна сънна апнея. Това сериозно състояние създава смущения в дишането, което може да доведе до дългосрочни усложнения, като:

  • диабет
  • сърдечен удар
  • когнитивни проблеми

Когнитивните проблеми могат да бъдат предотвратени с добра хигиена на съня, но изследванията също така показват, че цялостното ви здраве на мозъка може да се възползва и от спането на ваша страна.

И накрая, може да получите по-добро здраве на червата, ако спите настрани. Тази позиция помага на храносмилателната ви система да функционира по-добре, което може да облекчи стомашно-чревни проблеми като киселини, запек и подуване на корема.

Недостатъци на спането на ваша страна

Спането на ваша страна може да предложи много предимства, особено ако имате повтарящи се болки в гърба или сънна апнея. Все пак тялото ви може да предпочете малко разнообразие през цялата нощ, за да предотврати болка в други части на тялото ви. Това може да доведе до започване от едната страна и след това преминаване към другата.

Също така е важно да внимавате за разположението на брадичката си, като държите главата си вдигната на възглавницата. Прибирането на брадичката към гърдите ще създаде болка във врата.

Спането настрани причинява ли болка в рамото?

Един забележим недостатък на спането на ваша страна е, че може да увеличи риска от болка в рамото.

Независимо дали сте от лявата или дясната си страна, съответното рамо може да се свие в матрака, както и нагоре към врата ви, създавайки неправилно подравняване и болка на следващата сутрин.

Твърдият матрак и възглавницата могат да помогнат за облекчаване на този риск, както и да поддържате главата си права в съответствие с раменете.

На коя страна е най-добре да спите: отляво или отдясно?

Смята се, че спането на лявата страна има най-много ползи за цялостното ви здраве. В това положение органите ви са по-свободни да се отърват от токсините, докато спите. И все пак, всяка страна може да предложи ползи по отношение на сънна апнея и облекчаване на хронична болка в долната част на гърба.

Не е нужно да се придържате към едната страна през цялата нощ. Чувствайте се свободни да започнете от лявата си страна и да видите как се чувства тялото ви.

Също така е нормално да се движите, докато спите от една страна на друга или дори по гръб. Спането по корем е най-трудно за гръбнака и органите ви, затова се опитайте да избягвате тази поза, ако е възможно.

Най-добрият тип матрак за страничен сън

Може вече да имате предпочитание към вид матрак – независимо дали е мек или твърд. Когато става въпрос за спане настрани обаче, матрак, който попада някъде между тези два спектъра, работи най-добре.

Мекият, омекотяващ матрак не предлага много опора на ставите. Въпреки че може да намерите мекотата на раменете и коленете си удобна в началото на нощта, можете да се събудите с болка на сутринта. Това се дължи на факта, че ставите ви са изложени на риск от колапс и потъване в матрака през нощта.

Болката може да бъде отстранена с по-твърд матрак, но не искате такъв също твърд. Изключително твърд матрак може да бъде твърде неудобен, за да заспите, защото не поддържа формата на тялото и позицията ви за сън.

Единственият начин да разберете дали матракът ви е най-подходящ е да го изпробвате.

Можете да тествате различни видове матраци в традиционен магазин или да поръчате пробна версия, за да тествате у дома за дълго време. Ако не сте готови да закупите нов матрак, друго решение е да поддържате настоящ мек матрак с шперплатни дъски отдолу.

Най-добри практики за сън настрани

Независимо дали сте ветеран, който спи настрани или сте нов на тази позиция, важно е да знаете най-добрите практики. По този начин можете да извлечете максимума от тази поза за сън, без да се събуждате от болка и дискомфорт на следващата сутрин:

  1. Легнете на средно твърд матрак, като използвате една твърда възглавница под главата си.
  2. Преминете първо към лявата си страна. Ушите ви трябва да са в една линия с раменете, докато брадичката ви е неутрална. Избягвайте да притискате брадичката си към гърдите или да държите главата си наведена.
  3. Дръжте ръцете и ръцете си под лицето и шията, за предпочитане успоредни на страните.
  4. Поставете твърда възглавница между коленете си (особено ако имате болки в кръста). Това помага за предотвратяване на колапса на тазобедрените и коленните стави, като по този начин създава по-добро подравняване на гръбначния ви стълб.
  5. Повдигнете леко коленете си нагоре към гърдите, за да намалите натиска върху гърба.

Спането на ваша страна – в правилната подредба – може да предложи ползи както за тялото, така и за ума.

Ако продължавате да изпитвате болка, може да помислите да замените матрака и възглавниците си за по-твърда опора.

Посетете лекар или хиропрактик, ако имате проблеми с хронична болка, въпреки че правите тези промени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss