Как да се отървете от напуканите устни

Напукани устни

Напуканите устни могат да бъдат досадни, болезнени и дори да причинят кървене. Но по различни причини много от нас се справят с тях в различни моменти през годината. Независимо дали е времето или лошият балсам за устни, има неща, които можете да направите, за да предотвратите и да се отървете от сухите си напукани устни.

Напуканите устни имат много причини. Тъй като устните не съдържат мастни жлези, както останалата част от кожата ви, те са склонни към изсушаване. И така, как можете да предотвратите сухотата на първо място?

Предотвратяване на напукани устни

  1. Не облизвайте.Облизването на устните само ги изсушава повече. Тъй като слюнката се изпарява бързо, устните ви са по-сухи, след като ги оближете, отколкото преди.
  2. Не използвайте ароматизирани балсами за устни. Когато сложите вкусни неща на устните си, се изкушавате да оближете. Докато ароматизираните балсами за устни може да са забавни, те могат да доведат до суха, напукана уста – изобщо не е забавно.
  3. Използвайте слънцезащитни продукти. Ако планирате ден на слънце, използвайте балсам за устни със слънцезащитен крем. Това ще помогне да предпазите устните си от изгаряне, както и от сухота и лющене, които могат да настъпят след това.
  4. Покрийте устата си, когато сте навън в елементите. Студеният въздух може особено да изсуши устните ви. Покриването им с шал, когато се отправите към жестоки температури, може да им помогне да бъдат защитени.
  5. Пазете се от алергени.Може да имате чувствителни устни, които се дразнят, когато влязат в контакт с парфюми, оцветители или аромати. Затова дръжте козметиката и продуктите с тези съставки далеч от устата си.
  6. Останете хидратирани отвътре и отвън.Зимният въздух може да е сух, така че поддържайте въздуха в дома си влажен с овлажнител. Освен това не забравяйте да пиете много вода, за да избегнете дехидратация, която може да доведе до суха кожа и устни.

Лечение на напукани устни

Ако вече имате сухи, напукани устни, тези методи за превенция могат да ги предпазят от влошаване. Но можете да направите още повече, за да им помогнете да се излекуват по-бързо.

Внимателно ексфолирайте

Когато устните ви са напукани, те могат да бъдат груби и да започнат да се белят. Свалянето на кожа, която не е напълно мъртва, обаче може да доведе до кървене и болка – така че бъдете внимателни. Нанесете с пръст нежно ексфолиращо средство като захарен скраб. Не забравяйте да последвате с добър овлажнител.

Пазарувайте скраб за захар за устни онлайн.

Овлажнявайте

Използвайте овлажнител, за да предпазите устните си от допълнително изсушаване. Продуктите, съдържащи пчелен восък или петрол, работят за задържане на влагата. Нанасяйте повече през нощта, преди да заспите. Мехлеми като кокосово масло, какаово масло, вазелин и дори дебели лосиони за тяло са добри варианти.

Пазарувайте за овлажнител за устни онлайн.

Когато се съчетаят с горните методи за превенция, само тези две процедури могат да ускорят заздравяването на напуканите устни.

Сериозни случаи

Ако установите, че устните ви просто няма да заздравеят, може да е виновно някакво основно състояние и трябва да посетите лекар.

Напуканите устни могат да се заразят, тъй като бактериите могат да влязат през пукнатини и ожулвания. Това е известно като хейлит и трябва да се лекува от лекар.

Всички страдаме от сухи, напукани устни в един момент. И в повечето случаи внимателното внимание и превенцията са ключовете за това устните ви да изглеждат и да се чувстват по -добре.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss