Как да разчупим модела на обратното колоездене

Преглед

Обратното колоездене е вид модел на кърмене, при който кърмените бебета сучат, когато майка им е у дома. Най-често този модел се проявява около 4 или 5-месечна възраст. Често се случва, когато майка се върне на работа и бебето започне нов график за кърмене.

И вие, и вашето бебе вероятно сте уморени от промените в ежедневните ви графици. Обратното колоездене може да направи нещата по-предизвикателни.

Какво се случва по време на обратното колоездене?

Терминът обратно колоездене има някои погрешни схващания. Когато бебето ви влезе в този модел, по-голямата част от храненето му се случва, когато сте вкъщи. От друга страна, вашето бебе спи повече през деня, когато сте на работа. Това може да развали и двата ви графика за сън. Може да се събуждате много през нощта и бебето ви може да иска да се храни поне веднъж на нощ.

Обратното колоездене засяга само кърмените бебета. Бебетата, които пият адаптирано мляко, не преминават през този цикъл.

Работни графици

След като родите, тялото ви свиква да произвежда мляко в определени часове на деня. Вашето бебе свиква да суче винаги, когато е гладно.

Когато започнете да работите отново в продължение на осем часа на ден, това може да изхвърли модела ви на кърмене напълно. Докато сте вкъщи с бебето си, по-голямата част от вашите сесии за хранене вероятно се случват през деня. Ако не сте наоколо повече през деня, вашето бебе може да не яде толкова много. Вместо това те може да изчакат, докато могат да кърмят от вас, когато се приберете у дома.

За да изградите един типичен осемчасов работен ден, може да помислите за бавно облекчаване на това какъв ще бъде графикът ви. Можете да опитате:

 • връщане на работа на непълно работно време
 • започване на работа рано в четвъртък или петък (ако сте почивни през уикендите)
 • работа от разстояние за част от работната седмица
 • да доведете бебето си на работа (ако работата ви позволява)
 • дневен център на място или в близост, където можете да прекарате няколко мига с бебето си, когато е възможно

Избягвайте късните дрямки

Обратното колоездене може да накара бебето ви да спи повече през деня, така че ще искате да направите всичко възможно, за да сте сигурни, че то не остава будно цяла нощ. Когато видите бебето си след работа, първото нещо, което вероятно ще направят, е да суче с вас.

Вашето бебе вероятно тогава ще иска да спи. Но и за ваше доброто, опитайте се да избягвате това, доколкото е възможно. Успешните нарушени модели на заден ход на колело зависят от строга политика за забрана за дрямка през късните следобеди и вечери.

Очаквания за сън

Кърмените бебета са склонни да консумират по-малко калории при по-чести хранения, така че не е чудно, че вашето малко дете все още огладнява посред нощ. Всъщност, докато бебето ви продължава през етапа на обратното колоездене, трябва да очаквате то да се събужда поне веднъж на нощ.

Въпреки че в крайна сметка това може да означава нарушение на съня, това също е във ваша полза. Според д-р Еглаш от болницата и клиниките на Университета на Уисконсин, хормоните на пролактина намаляват, когато не кърмите повече от осем часа.

Пролактинът е отговорен за казването на тялото ви колко мляко да произвежда. Дефицитът може бързо да се превърне в недостиг на мляко за вашето бебе.

Избягване на кърмене по график

Това правило може да изглежда направо абсурдно, като се има предвид факта, че трябва да адаптирате някаква форма на график през деня, за да помогнете за нарушаването на модела на обратното колоездене.

Все пак не трябва да очаквате бебето ви да спазва стриктен график за кърмене, когато вие двамата сте вкъщи заедно. През първите шест месеца от живота си средното бебе консумира между 25 и 35 унции мляко на всеки 24 часа.

Ако бебето ви не получава достатъчно мляко, докато ви няма, разбираемо е, че е гладно и иска да яде.

Кога да се тревожите

Преодоляването на модела на обратното колоездене може да отнеме време. Може да откриете, че бебето ви не яде толкова много през деня и след това компенсира това през нощта, когато сте вкъщи.

Все пак този модел е временен и не трябва да има никакви дългосрочни последици. Обадете се на Вашия лекар, ако Вашето бебе проявява някой от следните симптоми:

 • екстремна умора
 • летаргия
 • отслабване
 • тъмно жълта урина
 • значително намаляване на броя на замърсените пелени на ден
 • спи през нощта, въпреки пропуснатото хранене

За вкъщи

Отначало нарушаването на моделите на обратен велосипед може да бъде трудно. Важно е да бъдете търпеливи както към себе си, така и към вашето бебе. Не забравяйте, че през този етап настъпват много физически промени и за двама ви.

Ако се връщате на работа, промените в ежедневните графици могат да добавят допълнителен стрес. Правете всичко няколко стъпки наведнъж и не забравяйте да се отпуснете. Ако имате някакви притеснения относно здравето на вашето бебе и консумацията на мляко, говорете с вашия педиатър или консултант по кърмене.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss