Как да разберете дали имате рак на стомаха?

Ракът на стомаха може да причини постоянни симптоми като стомашна болка, киселини и лошо храносмилане. Но тези симптоми могат да бъдат неясни и да бъдат причинени от други проблеми. Ранната диагностика е от решаващо значение при рака, поради което е толкова важно да посетите лекар, ако имате симптоми.

човек седи и докосва корема си, сякаш има стомашна болка, възможен симптом на рак на стомаха
Нес/Гети изображения

Ракът на стомаха, известен още като рак на стомаха, е рак, който се развива в стомаха ви. Ракът възниква, когато нормално здравите клетки започват да растат извън контрол и се развиват в тумор.

В Съединените щати ракът на стомаха не е често срещан. По-малко от 27 000 души са били изчислени, че са получили диагноза през 2022 г.

Тъй като не е често срещан, той също не се изследва редовно и ранните симптоми на рак на стомаха са лесни за пропускане. Ето защо много хора не получават диагноза, докато ракът им не е в напреднал стадий.

Може да се чудите дали има начин да се проверите за рак на стомаха, особено ако имате стомашни проблеми като болка или диария. Краткият отговор е не. Трябва да посетите лекар или медицински специалист, ако подозирате, че имате рак на стомаха.

Научете повече за признаците и симптомите на рак на стомаха и защо опитът да си поставите диагноза не е безопасна практика.

Защо самодиагностиката е опасна

В интернет има хиляди уебсайтове, предлагащи здравна информация. Докато някои предоставят достоверна, медицински прегледана информация, много не го правят.

Дори онлайн информацията да е клинично точна и проверена от медицински експерти, не е възможно да си поставите диагноза само въз основа на това, което сте прочели, особено когато става въпрос за сложни хронични заболявания като рак.

Ако имате тревожни симптоми и подозирате, че може да имате рак или някакво друго състояние, единственият начин да получите точна диагноза е като посетите медицински специалист.

Те ще прегледат вашата медицинска и семейна история, ще направят физически преглед, ще назначат диагностични и кръвни тестове и ще изключат други възможни причини, преди да ви поставят диагноза.

Използвайте информацията, която намирате в интернет, за да допълните това, което лекарят ви казва за вашата диагноза и симптоми. Но разчитайте на лекаря за най-добрия съвет за лечение за вашето състояние.

Какви са най-честите симптоми на рак на стомаха?

Много ранни признаци и симптоми на рак на стомаха лесно се пренебрегват. По-долу научете повече за някои от ранните признаци, както и симптомите на напреднал рак на стомаха.

Ранни симптоми на рак на стомаха

 • Чести киселини: Киселини се появяват, когато стомашната киселина се движи нагоре по хранопровода. Усеща се като силно парене зад гръдната кост и в горната част на гърдите. Няколко различни състояния могат да причинят киселини.
 • Лошо храносмилане или често оригване: Дискомфортът в стомаха или горната част на корема и гаденето най-вероятно са симптоми на лошо храносмилане. Това, подобно на киселините, не винаги е симптом на сериозен здравословен проблем, но постоянното лошо храносмилане трябва да бъде прегледано от лекар.
 • Загуба на апетит: Промените в апетита могат да сигнализират за здравословни проблеми, от инфекции до лекарствени реакции. Ако апетитът ви не се нормализира след няколко дни, посетете лекар.
 • Чувство за ситост след ядене само на малко количество: Това е известно като ранно засищане. Понякога се среща при състояния като синдром на раздразнените черва (IBS). Може да бъде и симптом на рак, включително рак на стомаха.
 • Прекомерна умора: Липсата на енергия може да е резултат от анемия, състояние, което възниква, когато тялото ви не може да произвежда достатъчно червени кръвни клетки, за да пренася достатъчно кислород в тялото ви. Анемията е симптом на много проблеми, включително рак на стомаха.
 • Постоянна коремна болка: Неясна, но хронична болка в корема, обикновено над пъпа, може да бъде причинена от много състояния. Ако болката не изчезне или се влоши, най-добре е да посетите лекар.

Симптоми на напреднал рак на стомаха

Симптомите на напреднал или метастатичен рак на стомаха включват:

 • кръв в изпражненията
 • бучка в горната част на стомаха, която можете да почувствате в корема си
 • гадене и повръщане
 • загуба на тегло без ясна причина или обяснение
 • подуване или натрупване на течност в и около корема
 • пожълтяване на кожата и очите Ви (жълтеница), симптом, означаващ, че ракът е достигнал черния Ви дроб

Какви са рисковите фактори за рак на стомаха?

Рискови фактори за рак на стомаха включват:

 • Възраст: Възрастните на възраст над 60 години са по-склонни да получат диагноза рак на стомаха. Но ракът на стомаха може да се развие и при хора на възраст под 60 години.
 • Пол: Хората, назначени мъжки по рождение, са два пъти по-вероятно като хора, на които при раждането им е определено да развият рак на стомаха.
 • Етническа принадлежност: Ракът на стомаха е по-често срещан при хора с латиноамериканско, индианско, южноамериканско, източноевропейско или азиатско американско наследство.
 • Инфекции: Helicobacter pylori инфекциите могат да увеличат риска от рак на стомаха.
 • Стомашни полипи: Тези необичайни образувания в лигавицата на стомаха ви могат да се развият в рак.
 • Някои храни и прекомерна консумация на алкохол: Хората, които ядат много солени или мариновани храни или месо на скара или въглен или пият много алкохол, може да са по-склонни да развият рак на стомаха.
 • пушене: Хората, които пушат, имат по-висок риск от рак на стомаха, отколкото хората, които не пушат.
 • Наднормено тегло: Хората с наднормено тегло или затлъстяване са склонни да имат по-високи нива на рак на стомаха.
 • Наследствени генетични синдроми: Няколко наследствени синдрома, като синдром на Линч и фамилна аденоматозна полипоза (FAP), могат да увеличат риска от рак на стомаха.

На каква възраст най-често се среща рак на стомаха?

Повечето хора в Съединените щати, които получават диагноза рак на стомаха, я получават, когато са на 60 или повече години. Всъщност средната възраст за поставяне на диагнозата е 68 годиниа 6 от 10 души с рак на стомаха са на 65 или повече години.

Въпреки това през последните години ракът на стомаха при по-младите хора непрекъснато нараства. Днес повече от 30% от рак на стомаха в Съединените щати са ранен рак на стомаха или рак, който се развива, когато сте на възраст под 45 години.

Не е ясно какво причинява това покачване, но се смята, че увеличеният процент на затлъстяване е фактор.

Как се изключва ракът на стомаха?

Ракът на стомаха се изключва с диагностични тестове. Тези тестове помагат на лекарите да идентифицират рак или други проблеми, които могат да обяснят някой от симптомите, които изпитвате.

Тези тестове включват:

 • Физически преглед: Лекарят ще ви зададе въпроси относно вашите симптоми и може да опипа за аномалии в областта на корема и стомаха.
 • Кръвен тест: Кръвните проби могат да диагностицират анемия или други възможни причини. Анемията може да бъде причинена от много неща, включително кървене в стомаха от тумор.
 • Фекални тестове: Тестът за фекална култура може да открие бактерии във вашите изпражнения, които могат да обяснят вашите симптоми.
 • Горна ендоскопия: Ендоскопията използва осветена тръба с малка камера в единия край, за да види вътрешността на стомаха ви и да търси полипи или други необичайни промени.
 • Биопсия: По време на ендоскопия лекарят може да направи биопсия, която включва отстраняване на малко парче тъкан от всякакви необичайни петна в стомаха ви. След това тази тъкан се анализира под микроскоп.
 • Тестове за изображения: Рентгенови лъчи, компютърна томография, PET сканиране и ЯМР могат да се използват за търсене на признаци на рак в стомаха и близките органи.

Какво можете да направите, за да намалите риска от рак на стомаха?

Не можете напълно да предотвратите рака, но можете да предприемете стъпки, за да намалите риска. Те включват следните превантивни стъпки:

 • Поддържайте умерено тегло: Наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличи риска от рак на стомаха, така че поддържането на умерено тегло може да помогне за намаляване на риска.
 • Яжте диета, пълна с плодове и зеленчуци: Балансираната диета включва много растителни храни.
 • Намалете преработените храни: Маринованите зеленчуци, солените меса и риба и храните на скара могат да увеличат риска от рак на стомаха. Опитайте се да ги избягвате или намалете значително, за да намалите риска.
 • Упражнявай се редовно: Редовната физическа активност не само ще ви помогне да поддържате умерено тегло, но също така може да намали риска от рак.
 • Избягвайте да пиете твърде много алкохол: Ако пиете алкохол, правете го умерено. Придържайте се към две или по-малко стандартни напитки на ден, ако сте човек, който е определен като мъж по рождение, и една или по-малко стандартни напитки на ден, ако сте човек, който е определен като жена по рождение.
 • Откажете се от навика: Тютюнопушенето увеличава риска от рак на стомаха, така че избягването му или отказването може да намали риска.

Долния ред

Ракът на стомаха може да причини постоянни или необичайни симптоми като стомашна болка, киселини и лошо храносмилане. Ранните симптоми на рак на стомаха могат да бъдат неясни и да бъдат объркани с други проблеми като инфекции или язви.

Не е възможно или безопасно да си поставите диагноза, когато става въпрос за сериозни заболявания като рак. Ако мислите, че имате симптоми на рак на стомаха, уговорете си среща с лекар, за да изключите други възможни причини и да получите точна диагноза и план за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss