Как да получите по-добър нощен сън с псориазис

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което причинява натрупване на кожни клетки върху повърхността на кожата. Симптомите на псориазис като възпаление, болка и сърбеж могат да повлияят на много аспекти на вашето благосъстояние, включително качеството на съня ви.

Много хора с псориазис изпитват проблеми със съня, свързани с тяхното състояние. Някои проучвания са изчислили до 85% от хората с псориазис се справят с проблеми, свързани със съня.

В тази статия ще разгледаме по-отблизо как псориазисът може да повлияе на съня, както и съвети как можете да получите по-добър нощен сън със симптоми на псориазис.

Псориазис и проблеми със съня

Псориазисът е хронично заболяване, което засяга цялото тяло, а не само кожата. Сърбежът може да затрудни падането и задържането, но много други аспекти на състоянието също могат да повлияят на качеството на съня.

Хората с псориазис може да имат болка, която ги събужда през нощта, а умората, причинена от псориазис, може да наруши нормалните ритми на сън-събуждане.

Хората с псориазис също са по-вероятно да развият други здравословни състояния, които могат да повлияят на качеството на съня им, като например:

  • депресия
  • сънна апнея
  • псориатичен артрит

Вероятността от проблеми със съня изглежда се увеличава с влошаване на симптомите на псориазис.

Според Национална фондация за псориазис проучване което включва над 3100 участници, хората с умерени симптоми на псориазис са с 59% по-склонни (коефициент на шансове 1,59) да имат затруднения със съня, отколкото хората без псориазис. Хората с тежки симптоми на псориазис са 140% (коефициент на вероятност 2,40) по-склонни да имат проблеми със съня.

По същия начин в a проучване включващи повече от 5,5 милиона датски граждани, хората с лек псориазис са с 30% по-висока вероятност (коефициент на вероятност 1,30) да имат сънна апнея, отколкото тези без псориазис. Хората с тежък псориазис са с 65% по-склонни (коефициент на вероятност 1,65) да имат сънна апнея.

Съвети за по-добър нощен сън при псориазис

Лошият сън може да засегне много аспекти на вашето психическо и физическо здраве, включително вашия псориазис. В датското проучване, споменато по-горе, хората със сънна апнея са по-склонни да имат псориазис. Те също са по-склонни да имат тежки симптоми или псориатичен артрит.

Тези резултати предполагат, че може да има двупосочна връзка между качеството на съня и симптомите на псориазис. Това означава, че проблемите със съня също могат да допринесат за симптомите на псориазис.

Въпреки че може да имате предизвикателства да получите добър нощен сън с псориазис, има стъпки, които можете да предприемете, за да подобрите качеството на съня си.

Разработете рутина за сън

Поддържането на постоянен график за сън може да помогне на тялото ви да се подготви физически и психически за сън. Експертите по съня препоръчват лягане и събуждане по едно и също време всеки ден, включително през почивните дни.

Можете също така да помогнете на тялото си да се отпусне през нощта, като си създадете успокояваща нощна рутина, като например четене преди лягане. Опитайте се да избягвате стимулиращи светлини от мобилни телефони, компютри или телевизори преди лягане.

Упражнявай се редовно

Упражнението ви помага да поддържате цялостното си здраве, което може да ви помогне да управлявате по-добре псориазиса. Редовната физическа активност може да спомогне за добрия нощен сън, особено при хора с псориазис.

Както Националната фондация за сън, така и Националната фондация за псориазис препоръчват да се стремите към 30 минути физическа активност на ден в продължение на поне 5 дни в седмицата. Ако е възможно, избягвайте да правите упражнения в рамките на 3 часа преди лягане.

Вземете малко слънце

Естествената светлина помага за регулиране на циркадния ритъм на тялото ви и производството на мелатонин, за да се насърчи редовен цикъл на сън. В Проучване от 2021 г от възрастните във Великобритания, всеки час излагане на дневна светлина е свързан с:

  • по-рядка умора
  • по-лесно събуждане
  • по-малко симптоми на безсъние
  • по-ранен хронотип или естествена склонност към сън

Хората с псориазис трябва да вземат допълнителни предпазни мерки за защита на кожата си по време на излагане на слънце, тъй като тяхното състояние или лекарства могат да увеличат вероятността от увреждане на кожата, свързано със слънцето. Слънцезащитните продукти на минерална основа, съдържащи цинков оксид или титан с SPF 30 или по-висок, обикновено се препоръчват за хора с псориазис.

Прегледайте диетата си

Някои видове храни могат да увеличат вероятността от възпаление в тялото, което може да доведе както до симптоми на псориазис, така и до проблеми със съня. Те включват храни, богати на наситени мазнини, трансмастни киселини и рафинирани въглехидрати.

Като резултат, експерти предполагат, че диета с високо съдържание на червено месо, млечни продукти и захар и ниско съдържание на плодове и зеленчуци може да допринесе както за нарушения на съня, така и за кожни симптоми при хора с псориазис.

Резултати от a Френско изследване с участието на близо 36 000 участници установи, че по-голямото придържане към средиземноморска диета е свързано с по-малко тежки симптоми на псориазис. Друг проучване също установи, че подобреното придържане към средиземноморска диета е свързано с подобрен сън при млади възрастни. Тези млади възрастни не са имали псориазис.

Поради това хората с псориазис, които имат проблеми със съня, може да помислят за диета в средиземноморски стил, богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, ядки и зехтин, за да помогнат за справяне със симптомите.

Говорете с вашия здравен екип

Симптомите на псориазис като сърбеж и болка могат да доведат до проблеми със съня, така че е важно да имате план за лечение, за да държите симптомите си под контрол. Ако настоящите ви лекарства не работят, говорете с вашия дерматолог, за да определите дали може да е необходим различен подход.

Специалист по съня може също да помогне за справяне с клинични проблеми със съня, като безсъние или сънна апнея, които допринасят за лош сън при хора с псориазис.

Ако имате някакви притеснения относно качеството на вашия сън, вашият здравен екип може да ви помогне да определите дали са необходими други лекарства или лечения, които да допълнят текущия ви план за лечение на псориазис.

Проблемите със съня са често срещани при хората с псориазис, но има стъпки, които можете да предприемете, за да насърчите оптималното здраве на съня. Изследванията показват двупосочна връзка между псориазис и сън. Псориазисът може да причини проблеми със съня, а проблемите със съня могат да доведат до по-тежки симптоми на псориазис.

Корекциите в начина на живот, като разработване на режим на сън и редовни упражнения, могат да помогнат за подобряване на качеството на съня ви. Можете също така да оцените плана си за лечение, ако симптомите нарушават съня ви.

Ако имате проблеми със съня при псориазис, вашият здравен екип може да ви помогне да идентифицирате причината и стъпките, които можете да предприемете, за да подобрите качеството на съня си, за да си осигурите добра нощна почивка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss