Как да облекчите болката при остеоартрит

Какво е остеоартрит?

Остеоартритът (ОА) е най -често срещаният вид артрит. Той засяга близо 27 милиона американци. Това дегенеративно ставно заболяване се характеризира с разграждане на хрущяла – тъканта, която омекотява краищата на костите ви. Хрущялът позволява на ставите ви да се движат гладко. ОА обикновено засяга следните области:

  • бедрата
  • ръце
  • колене
  • долната част на гърба
  • шия

Прочетете как можете да облекчите болката при ОА с лечения и промени в начина на живот.

Отслабване

Загубата на тегло е основен фактор за облекчаване на болката от остеоартрит. Проучване на Медицинския колеж на Пен Пенн установи, че хората, които са отслабнали чрез бариатрична хирургия, но не са получавали други лечения на ОА, са имали подобрения в качеството на живот. Способностите им да изпълняват ежедневни задачи и да участват в спорт се подобряват.

Промените в диетата и упражненията са два начина за увеличаване на загубата на тегло и облекчаване на болката при остеоартрит.

Упражнение

ОА болката може да затрудни упражненията. Но проучванията показват, че упражненията укрепват мускулите и тъканите около ставата. Това може значително да намали възпалението и болката. „Упражненията са голяма част от промяната в начина на живот, необходима за справяне с ОА“, казва д -р Нелс Карлсън, асистент в катедрата по ортопедия и рехабилитация в Университета за здраве и науки в Орегон. “Това е ключът към отслабването.”

Упражнения като водни спортове, колоездене и ходене могат да натрупат сила и да изгорят калории.

Използвайте студени и топли компреси

Глазурата може да помогне за намаляване на болката и възпалението, особено след тренировка. Студените опаковки за многократна употреба са удобни. Но те не трябва да се прилагат директно върху кожата за повече от 20 минути наведнъж. Малка подгряваща подложка или няколко минути в гореща вана преди тренировка може да разхлаби скованите стави и да улесни движението.

„Топло-студената терапия няма да реши основните проблеми, но това е добър начин за справяне със симптомите“, казва Карлсън.

Вземете лекарства и хранителни добавки

Ацетаминофенът (тиленол) е добро обезболяващо за ОА, но не се справя с възпалението. Ибупрофен (Advil) и напроксен (Aleve) намаляват възпалението и облекчават болката. Но прекомерното им използване може да причини проблеми с черния дроб или бъбреците.

Ако лекарствата без рецепта не са ефективни, лекарят може да предпише аналгетик като трамадол (Ultram), който да се приема краткосрочно. „Някои проучвания показват, че хранителни добавки като глюкозамин и хондроитин сулфат също са ефективни при възстановяване на увредения хрущял“, казва Карлсън.

Използвайте брекети, шини, вложки и физиотерапия

Понякога обездвижването или премахването на товара от артритна става намалява възпалението и болката. Подпорите за коляното помагат, а специалните шини могат да помогнат на други засегнати области. Важно е да се отбележи, че тези устройства не лекуват основните причини за болка, но могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Физиотерапевтът може да осигури упражнения и разтягания за укрепване на мускулите и подобряване на обхвата на движение.

Помислете за изстрели и инжекции

Ако други методи не са успешни, инжектирането на кортикостероиди може да помогне. Той намалява възпалението, което може да намали болката.

Претърпете операция

Ако други методи на лечение не са ефективни, операцията може да бъде опция. Процедурите включват:

  • Остеотомия. Това се състои в пренареждане на крака ви, за да прехвърлите силата на ставата си от проблемната зона.
  • Сливане на костите. Тази процедура увеличава стабилността и намалява болката, но елиминира гъвкавостта на ставата.
  • Смяна на ставите. Замяната на повредените ви ставни повърхности с пластмасови или метални компоненти може да продължи 20 години и да ви позволи да се върнете към активен начин на живот.

Взимането

ОА може да бъде предизвикателно състояние, защото може да повлияе на мобилността ви.

Налични са редица възможности за лечение. Отслабването и упражненията също са добри за борба с ОА. Говорете с Вашия лекар и не забравяйте да сте информирани и активни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss