Как да масажирате точките на натиск

Когато имате локализирана болка, какво правите? Посягаш към него. Често без съзнателна мисъл ръката ви отива в зоната на дискомфорт и я масажира. Разбирането на основите на акупресурата може да направи този безсмислен самомасаж още по-полезен, като ви помогне да се отпуснете и дори да управлявате хроничната болка.

Акупресурата има своите основи в традиционната китайска медицина (TCM), където се използва от над 2000 години. Това е метод за активиране на механизмите за самолечение на тялото за лечение на заболяване и облекчаване на болката. Подобно на акупунктурата, която използва малки игли, акупресурата стимулира тялото в определени меридиани или точки на натиск.

„Китайският медицински модел открива, че човешкото тяло е пресичано от тези невидими енергийни линии“, обяснява д-р Стив Моро, DOM, AP, лицензиран акупунктурист и инструктор във Флоридския колеж по интегративна медицина. „Теорията на TCM също така твърди, че всеки меридиански път е свързан с определен орган. Това е взаимовръзката на специфични точки, която позволява на акупресурата да работи.”

Ефективен ли е? Изследването казва да. Един преглед установи, че акупресурата е ефективна за намаляване на болката в девет от десет проучвания. С 2000-годишен опит, този метод за управление на болката със сигурност е издържал изпитанието на времето.

Приготвяме се да започнем

Когато използвате акупресура за прилагане на самомасаж, важно е да сте търпеливи и последователни. Подобренията може да не са незабавни, но редовният масаж може да намали болката, както и вероятността от рецидиви.

При използване на акупресура:

 • Отделете няколко минути.
 • Седнете или легнете в удобна позиция.
 • Отпуснете се, затворете очи и дишайте дълбоко.
 • Използвайте силен, дълбок натиск с малко въртеливо движение или движение нагоре-надолу.

За болки в рамото

Болките във врата и раменете често са резултат от стрес и могат да доведат до това, което обикновено се нарича главоболие от напрежение. Д-р Моро казва, че има няколко точки на натиск, които да се използват за облекчаване на болката в рамото, като се започне с една от най-често използваните точки.

„Първото и най-лесно за намиране е между мрежата на палеца и първия пръст“, казва той.

 1. Натиснете със силен натиск, докато почувствате лека болка.
 2. Задръжте за пет секунди.
 3. Освободете и повторете още три пъти.

За болки в долната част на гърба

Има две основни точки на натиск, които могат да помогнат при болки в долната част на гърба, казва Моро. Първият е на кръста ви:

 1. Изправете се и леко хванете кръста си с две ръце, така че палците ви да обвият гърба ви.
 2. С поставени палци направете кръгови движения, като използвате силен натиск за броене от пет секунди.
 3. Повторете това три пъти.

Моро казва, че можете също да намерите точка на натиск за облекчаване на болката в кръста около средата на мускула на прасеца:

 1. Като използвате същото кръгово движение и натиск, задръжте за пет секунди.
 2. Освободете и повторете още два пъти.

За болка в синусите

Първата точка за облекчаване на синусовото налягане и болката е точно между веждите ви, казва Моро. Той предлага да използвате показалеца или палеца си, за да приложите натиск тук, като използвате кръгови движения за 5 секунди.

Втората точка е в слепоочията ви; използвайте същото кръгово движение, както преди.

Трети вариант е да проследите пръстите си от слепоочията до двете страни на ноздрите си. С кръгови движения приложете натиск тук за пет секунди.

Моро препоръчва да следвате тази техника на натиск за всяка от точките на натиск, като поддържате натиска твърд, но не и болезнен.

Последни съвети за акупресура

Тези практики могат да се правят няколко пъти всеки ден, но Моро казва, че трябва да дадете почивка на тялото си, ако някои точки са болезнени при докосване. Той препоръчва да започнете с лек натиск и постепенно да преминете към по-твърдо докосване.

Чувствата на болка като изброените по-горе често са причинени от напрежение и стрес. Важно е да се отпуснете и да намалите стресовите фактори в живота си, за да имат тези подходи най-голямо въздействие. Ако намирате за труден релаксиращ и едновременен самомасаж, винаги можете да помолите за помощ приятел или член на семейството.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss