Как да лекувате акне за 5 минути, за една нощ или цялостно за цял живот

Когато акнето реши да задържи изскачащ прозорец на лицето ви, дишайте…

Има малко неща, които са толкова нежелани, като появата на бъдещ дефект. Всички сме изпитвали акне повече от веднъж, но това не означава, че сме все по-малко изненадани, когато някой зъб реши да се настани отново.

Дишайте – всичко е наред.

Като най-често срещаното състояние на кожата в Съединените щати, вие и всички, които познавате, вероятно сте се сблъсквали с подуване (или 20) преди. Тази статистика не означава, че обичате своето акне – това е по-скоро напомняне, че всеки, който ви кара да се чувствате зле, че го има, греши.

Вашите пъпки нямат индивидуалност – вие имате, и вашата личност е това, което прави лицето ви прекрасно за гледане!

И все пак, разбираме, ще искате да изскочите. Така че, преди да го направите, прочетете нашия списък с най-чистите — в ред на най-бързите — начини за лечение на черни точки, бели точки и кисти.

И какъвто и метод да опитате, не забравяйте, че тези корекции не са предназначени за третиране на цялото ви лице, а за една до две изненадващи пъпки. За хронично акне преминете към изучаване на дългосрочни стратегии, за да можете да сведете до минимум петната, след като са се изчистили.

Процедури, които действат за 30 минути или по-малко

1. Покриване на пъпки: под 1 минута

Няма петно, което малко прикриване да не може да скрие.

Използвайте зелен коректор, за да скриете евентуално зачервяване, или сьомга/оранжев коректор, за да противодействате на сините нюанси на по-тъмната кожа. За по-леко или по-малко акне, само коректор с цвят на кожата може да помогне за гладко прикриване.

Когато нанасяте, запомнете това: използвайте подходящо осветление, уверете се, че имате малка четка за малки покривки и задръжте гъба за смесване за напълно копринено покритие.

Съвет за кожата: За да намерите идеалния си грим – и за да се предпазите от възможни кожни алергии – винаги тествайте продукта върху кожата си преди употреба. Ако не носите достатъчно грим, за да оправдаете гърне, помислете за търсене на опаковки с проби или смело да прекарате един ден без прикриване. Може да осъзнаете колко малко забелязват другите хора.

2. Лед върху пъпка: 1 минута или повече

Използването на лед може да доведе до дълъг път. Този метод на охлаждане работи най-добре при възпалително акне, което избухва под кожата – включително кисти, възли, пустули и папули.

Упътвания:

 1. Започнете с почистване на кожата си.
 2. След това увийте кубчето лед в дебела кърпа, кърпа или използвайте студен компрес.
 3. Нанесете леда за 1 минута и след това отстранете.

Ако пъпката ви е особено възпалена, можете да я последвате с повторни сесии, но изчакайте 5 минути между всяко приложение. Продължете да заледявате пъпката си, докато не стане достатъчно, за да покриете.

Правете това ежедневно, ако пъпката продължава.

3. Пластири за акне: минимум 20 минути

Могат ли малките залепващи точки наистина да изсмучат живота от вашата пъпка? Да — въпреки че колко време отнема зависи от вида на акнето, както и от това дали има глава или има отвор за освобождаване на себум.

От петна, които намаляват размера на пъпките само за 6 часа до водоустойчиви лепенки, които ще действат върху петна за една нощ, със сигурност ще намерите пластир, който да отговаря на нуждите ви от грижа за кожата.

Упътвания:

 1. Почистете зоната около пъпката.
 2. Ако е необходимо, пробийте пъпката (само ако има глава) със стерилизиран инструмент.
 3. Нанесете стикер директно върху пъпката си и изчакайте.

Важно е да се отбележи, че както всяко лечение на акне, пластирите може да не предоставят еднакви резултати за всички.

Дерматологът Сюзън Обаги, лекар и директор на UPMC Cosmetic Surgery & Skin Health Center, отбелязва, че намирането на перфектния режим за борба с акнето често изисква опити и грешки с продукти.

4. Отцеждане на пъпка: 5-15 минути

Дерматите и естетиците като д-р Обаги предупреждават, че могат да възникнат сериозни усложнения по време на експериментиране в домашни условия за пробиване или изпускане на пъпка.

В случай на особено големи или болезнени кисти, тя препоръчва посещение на лекар, като отбелязва, че използването на „нестерилни инструменти може да бъде настройка за бедствие“.

Въпреки това, ние знаем, че дори една пъпка може да причини хаос върху нашето уважение, така че ако нямате нищо против (или предпочитате) потенциални белези, следвайте внимателно тези инструкции.

Упътвания:

 1. Започнете, като следвате обичайната си рутина за почистване на лицето. Не мийте прекалено и не дразнете зоната, но се уверете, че лицето ви е чисто.
 2. След почистване трябва да покриете мястото с топъл компрес. Ще продължите да покривате петното с топъл компрес, докато се отцеди.
 3. В случай на възпалена киста, можете да използвате лед между процедурите с топли компреси, за да намалите отока.

Този метод ще позволи на всяко вещество за акне, задържано в порите ви, да излезе, което ще ви попречи да използвате пръстите си или нестерилен инструмент за пукане.

5. Лечение с маска: 15-20 мин

Придайте на пъпката си малко TLC с лесна за следване терапия с маска. Преди да нанесете маската, почистете кожата си, ексфолирайте и след това добавете маската.

За лечение с маска искате да изберете продукт, който има съставки като въглен, ацтекска глина и сярна глина, известни с изчистването на акне.

6. Инжекции с кортизон: 4 до 8 часа

В случай на тежко и болезнено акне, може да искате да насрочите посещение при Вашия лекар за инжекция с кортизон. Инжекцията от $25+ (в зависимост от вашата застраховка) се инжектира директно в кожата и помага бързо да се преборите със зачервяването и да ускорите процеса на заздравяване.

7. Точкова обработка: поне една нощ

Лечението на петна е целенасочен метод, който може да отнеме малко време и е най-добре да бъде последван с пластир за акне. Може да искате да заледите пъпката преди третиране на място, особено при по-големи подувания.

След като измиете лицето си, заледете пъпката за по-малко от 5 минути. Продължете това с прилагането на продукт за пъпки без рецепта по ваш избор.

Не забравяйте да приложите точкова терапия, която съдържа съставки, известни със своите способности за борба с акнето, включително:

 • етерични масла, като чаено дърво или хамамелис
 • сярна сметана
 • бензоил пероксид
 • алое вера
 • салицилова киселина
 • кортизон крем
 • изсушаващ лосион

След като нанесете, искате да държите пръстите си далеч и да изчакате пъпката да изчезне.

Как да укротите акнето за 3 дни

Имате ли време да успокоите пристъпа си? Съсредоточете се върху бавното въвеждане на бързите корекции в комбиниран ред, като пробиване, лечение на място и пластир за акне. Или отново маскиране, глазиране и точкова обработка.

Идеята е да източите пъпката си, като същевременно гледате кожата си, за да не се появят белези и сухота.

За да дадете на кожата си допълнителен тласък, следвайте този 3-дневен метод, за да възстановите нейната вътрешна и външна защита:

 • осигурете допълнителен сън
 • измийте всички предмети, които докосват кожата ви
 • увеличете количеството вода, която пиете
 • спазвайте диета, богата на растителни храни
 • използвайте лепенки срещу акне всяка вечер, ако е необходимо

Въпреки че процесът може да отнеме известно време, Обаги отбелязва, че много части от нашето ежедневие могат да бъдат потенциални причини за акне, включително нашите прически.

„Избягвайте да позволявате на продуктите за коса да запушват порите ви“, казва тя. „Ако сте склонни към акне, дръжте косата си откъсната от лицето си или избягвайте тези продукти за коса. Когато кондиционирате под душа, следвайте това, като измиете гърба, гърдите и лицето си със сапун, за да премахнете всеки балсам, който попадне върху кожата ви.

Тя също така предлага да държите ръцете си далеч от лицето си и да наблюдавате диетата си за признаци, че храната – особено продуктите с млечни продукти или глутен – ви карат да избухнете.

Победа в дългата битка

Колкото и да се опитваме да се отървем от нежеланото акне, хроничното или повтарящо се акне може да се наложи да се лекува по-агресивно отвътре навън.

Синя LED светлина у дома (1 до 4 седмици)

Изследвания относно ефективността на лечението с LED светлина за акне остава неубедителна, но това не е спряло някои хора да се възползват. Това лечение изисква осем 10- или 20-минутни процедури за един месец.

Ретиноид (2 до 4 седмици)

Заедно с борбата с акнето, ретиноидите са чудесни за намаляване на белези и изглаждане на кожата. Трябва да започнете да забелязвате промяна в кожата си след прилагане на продукта през ден в продължение на две до четири седмици.

Цинк (3 месеца)

Известен със способността си да се бори с възпалението, цинкът може потенциално да ви осигури облекчение от хронично акне. Приемането на цинкова добавка има странични ефекти и рискове, но тези, които се интересуват, винаги трябва първо да се консултират с лекар.

Посетете дерматолог

Когато всичко друго не успее, винаги можете да насрочите среща с доверен дерматолог. Тези експерти по грижа за кожата са тук, за да ви помогнат и може да имат други средства за лечение, които не се предлагат без рецепта, включително:

 • препоръки за диета за борба с акнето
 • лекарства за акне с рецепта
 • хормонална терапия
 • химически пилинг
 • лазерна терапия

Избягвайте тези продукти на всяка цена

Не всяко лечение на акне си струва да опитате, дори някои от изброените по-горе може да не отговарят на вашия тип кожа. Маскирането може да раздразни чувствителната кожа и кожата, която се заздравява бавно, ще иска да стои далеч от пробиване.

Но бъдете особено внимателни с рутините на „Направи си сам“, особено тези, които ви насърчават да използвате неразредени или сурови съставки като:

 • сода за хляб
 • чесън
 • пчелен мед
 • аспирин
 • ябълков оцет
 • лимонов сок
 • паста за зъби

Някои може да се кълнат в тези средства за борба с акнето им, но изследванията не потвърдиха тези твърдения и те могат да причинят повече вреда и чувствителност, отколкото да лекуват.

Вместо това Obagi предлага да започнете с пътуване до любимата си аптека. „Можете да започнете с лекарства за акне без рецепта от аптеките, за да видите дали можете да контролирате акнето си у дома. Това трябва да включва крем с ретинол или ретиналдехид, за да помогне за намаляване на образуването на акне и измиване на акне или кърпа за акне (за предпочитане със салицилова киселина и хамамелис или масло от чаено дърво).

Практикувайте уелнес по всички начини

Колко ефективни са тези лечения ще варира от човек на тип кожа до дори времето – наистина ще са необходими някои експерименти! Все пак можете да започнете да предприемате стъпки за начина на живот, за да повлияете положително на кожата си.

Както Обаги разкрива, едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да лекувате акнето си, е да практикувате подобряване на цялостното си благосъстояние.

И това изглежда различно за всеки – за някои това означава да преразгледате диетата си и да елиминирате захарта, или да спите рано, за да сте сигурни, че защитните сили на тялото ви отново са силни. За други това означава да прегърнете акнето си и да изхвърлите всички грижи през прозореца.

За нас това означава всичко по-горе: да станем уверени и удобни в нашето здраве, за да можем да представим най-доброто от себе си.


Лорън Риарик е писател на свободна практика и фен на кафето. Можете да намерите как туитира в @laurenelizrrr или на нейния уебсайт.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss