Как да използвате машина TENS за болки в долната част на гърба

Въпреки че изследователите не са съгласни относно ефективността му при болки в долната част на гърба, те смятат транскутанната електрическа нервна стимулация (TENS) за безопасна с нисък риск от усложнения. Научете къде да поставите TENS електроди за този тип болка.

Устройството TENS е малка машина, която доставя електрически импулси чрез подложки, поставени върху определена част от тялото ви, за да намали болката. Той действа, като блокира сигналите за болка да достигнат до гръбначния ви мозък и мозъка.

Експертите смятат, че идеята за TENS датира от миналото почти 2000 годиникогато римският лекар Скрибоний Ларгус предполага, че „електрическата риба“ от океана може да помогне за облекчаване на болката.

Днес TENS е одобрен от FDA за облекчаване на:

 • хронична болка
 • болка след операция или внезапно нараняване
 • временна болка, свързана с болки в мускулите от упражнения и домакински или работни дейности
 • артрит

Прочетете, за да научите повече за това как да използвате TENS единица за потенциално справяне с болки в гърба.

Къде поставяте подложките TENS за болки в долната част на гърба?

Уредите TENS се доставят с два или четири електродни подложки, които могат да залепнат за кожата ви. Поставете подложките около зоната, която Ви причинява болка.

Ако вашето устройство има две подложки, можете да поставите една от двете страни на болезнената област на разстояние най-малко 1 инч една от друга. Ако и двете страни на гърба ви притесняват, можете да поставите по една подложка от двете страни на гръбнака. За болка от едната страна можете да поставите двата електрода до всеки от една и съща страна на гръбнака.

Ако вашето устройство има четири подложки, можете да поставите един комплект точно над и под болезнената зона.

TENS устройство за поставяне на болки в долната част на гърба
Примерно поставяне на подложки за машини TENS за лечение на болки в долната част на гърба.

Мога ли да поставя TENS устройство директно върху гръбнака си?

Добра идея е да избягвате поставянето на TENS подложки директно върху гръбнака. Други области, на които трябва да избягвате поставянето на подложки TENS, включват:

 • отпред или отстрани на врата си
 • страните на главата ви
 • близо до очите или устата ви
 • изтръпнали зони
 • разширени вени
 • кожа с инфекция или раздразнение
 • гърдите и горната част на гърба едновременно

Как да използвате TENS устройство за болки в долната част на гърба

Добра идея е да се консултирате с медицински специалист, преди да използвате TENS у дома, за да видите дали е потенциално ефективен за вашето състояние и да научите как да го използвате най-добре.

Ето обща идея за използване на уред TENS у дома за болки в долната част на гърба. За лечение на болки в долната част на гърба вероятно ще имате нужда от помощ от друг човек, за да поставите подложките и да прикрепите електродните жици към подложките преди лечението.

 1. Почистете мястото за поставяне на подложката с вода или алкохол и го оставете да изсъхне на въздух.
 2. Поставете подложките върху кожата си на поне 1 инч една от друга при изключена машина.
 3. Прикрепете електродните проводници към електродните подложки и TENS модула.
 4. Включете устройството TENS и го настройте на желаната честота и интензитет. Обикновено експертите използват честота между 50 херца (Hz) до 150 Hz за лечение на болка. Можете да увеличите интензивността до точката, когато почувствате силно, но комфортно усещане. Намаляването на интензивността е добра идея, ако чувствате болка или дискомфорт.
 5. Пуснете машината по време на лечението. Обикновено лечението е между 15 и 60 минути. Ако не сте сигурни колко дълго да го изпълнявате, 30 до 45 минути е добро начало.
 6. Изключете машината и отстранете електродните подложки.

Колко често трябва да използвате TENS устройство за болки в долната част на гърба?

За разлика от много лекарства, TENS е без риск от предозиране. Можете да го използвате, ако е необходимо, за да осигурите облекчаване на болката през целия ден. Много експерти препоръчват прилагането му до четири пъти дневно.

Рискове и предпазни мерки

Експертите обикновено считат TENS за безопасен с нисък риск от странични ефекти. Някои хора изпитват дразнене на кожата в местата на поставяне на подложките. Някои хора получават изгаряния на местата на електродите, но това е рядко.

Потърсете медицински съвет преди да използвате TENS, ако:

 • имат пейсмейкър
 • може да сте или сте бременна
 • имате епилепсия или сърдечно заболяване

Добра ли е машината TENS за болки в долната част на гърба?

Несъгласието остава в научните общности относно видовете болка и състояния, които TENS може да лекува ефективно.

В Преглед на изследването за 2021 г, изследователите разгледаха ефективността на TENS при внезапна или хронична болка. Ето обобщение на заключенията от проучванията.

 • TENS предлага известна полза в 69 проучвания.
 • TENS не дава полза в 13 проучвания.
 • TENS имаше неубедителни доказателства в подкрепа на употребата му в 87 проучвания.

Какви видове болки в гърба лекува TENS?

Експертите използват TENS за лечение на много видове болки в долната част на гърба, включително:

 • неспецифична болка в гърба
 • внезапни мускулни натоварвания
 • хронична болка в гърба
 • следоперативна болка
 • родилна болка

Къде да вземем машина TENS?

Не се нуждаете от рецепта, за да закупите машина TENS, но е малко вероятно вашата застраховка да покрие разходите. Може да покрива машина TENS в определени ситуации. Например Medicare може да покрие TENS за следоперативна болка.

Цените на единиците TENS започват под $25 и могат да достигнат повече от $150. Можете да ги купите в много аптеки, големи магазини и онлайн.

За вкъщи

TENS използва електричество, за да блокира сигналите за болка към гръбначния ви мозък и мозъка и да лекува болката. TENS може да ви осигури облекчение от болки в гърба, но има смесени изследвания за неговата ефективност.

Можете да закупите TENS единица без рецепта, но все пак е добра идея да се консултирате с медицински експерт, за да научите как да я използвате най-добре. Те могат да ви помогнат да научите къде точно да поставите подложките и кои настройки да използвате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss