Как да използвате контролен списък за депресия, за да проследите вашите симптоми

Контролният списък за депресия е бърз и лесен инструмент, предназначен да ви помогне да идентифицирате симптомите на депресия.

Симптомите на депресия не винаги са очевидни. В някои случаи депресията може да се прояви като промени в апетита или съня, чувство на умора или негативна представа за живота.

Прочитането на контролен списък за депресия е бърз и лесен начин да определите тежестта на вашето състояние и да ви помогне да решите дали трябва да потърсите помощ от специалист по психично здраве.

КаквоКаква е целта на контролния списък за депресия?

Контролният списък за депресия е бърз и лесен инструмент за самооценка, предназначен да ви помогне да разпознаете симптомите на депресия в ежедневието си. Контролният списък може да бъде и отправна точка за разговор с лекар или специалист по психично здраве.

Контролният списък за депресия обикновено включва списък с общи симптоми, като чувство на тъга, ниска енергия, безнадеждност, загуба на интерес към дейности и промени в апетита или съня.

Някои контролни списъци може също да включват въпроси относно тежестта и честотата на симптомите, както и въпроси относно всякакви други здравословни състояния или житейски събития, които могат да допринесат за симптомите.

Симптоми, включени в контролен списък за депресия

Контролните списъци за депресия варират, но повечето се опитват да отразят критериите за голямо депресивно разстройство, както е посочено в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства, пето издание, редакция на текста (DSM-5-TR).

Ето извадка от симптомите, които често се срещат в контролен списък за депресия:

 • постоянни чувства на тъга, безнадеждност или празнота
 • загуба на интерес или удоволствие от предишни дейности
 • намалена енергия и умора
 • промени в апетита и теглото
 • безсъние или прекомерен сън
 • чувство за безполезност или прекомерна вина
 • затруднено концентриране, вземане на решения или запомняне на неща
 • физически симптоми като главоболие, храносмилателни проблеми или хронична болка
 • безпокойство или раздразнителност
 • мисли за смърт или самоубийство

Често срещани въпроси в контролен списък за депресия

Контролният списък за депресия обикновено включва серия от въпроси, които оценяват различни симптоми на депресия.

Ето някои често срещани въпроси, които могат да се появят в контролен списък за депресия:

 1. Чувствали ли сте се тъжни или отпаднали през повечето време през последните 2 седмици?
 2. Загубили ли сте интерес или удоволствие от нещата, които са ви харесвали?
 3. Чувствате ли се уморени или без енергия през повечето дни?
 4. Яли ли сте повече или по-малко от обикновено?
 5. Спали ли сте повече или по-малко от обикновено?
 6. Имали ли сте проблеми с концентрацията или вземането на решения?
 7. Чувствали ли сте се виновни, безполезни или безнадеждни?
 8. Имали ли сте физически симптоми като главоболие или храносмилателни проблеми, които не се обясняват с друго медицинско състояние?
 9. Чувствате ли се раздразнителни или неспокойни през повечето дни?
 10. Имали ли сте мисли за смърт или самоубийство?

Как да използвате контролен списък за депресия

Можете да намерите контролни списъци за депресия на различни места, включително лекарски кабинети, книги за самопомощ, приложения за психично здраве или уебсайтове.

Някои контролни списъци за депресия предоставят само списък със симптоми, докато други задават конкретни въпроси. Някои контролни списъци дават възможност за избор на отговор и ще ви дадат насоки за изчисляване на резултата ви. Други, като тези, намерени онлайн, могат да изчислят резултат за депресия за вас.

Можете ли да бъдете диагностицирани от контролен списък за депресия?

Контролният списък за депресия не е диагностичен инструмент и не може да се използва за поставяне на официална диагноза.

По-скоро това е отправна точка, която ви помага да разберете състоянието си и да решите дали искате да потърсите помощ от специалист по психично здраве.

Диагнозата на депресията включва цялостна оценка, която взема предвид вашите симптоми, медицинска история и други важни фактори. Вашият лекар може да използва оценка, основана на доказателства, за да ви помогне да проверите за депресия.

Какво да направите, ако смятате, че имате депресия

Ако изпитвате симптоми на депресия, помислете дали да не потърсите помощ. Ето няколко стъпки, които можете да предприемете:

 • Говорете с Вашия лекар: Вашият лекар може да ви помогне да определите дали имате депресия и да ви насочи към специалист по психично здраве, ако е необходимо.
 • Потърсете терапия: Разговорът с терапевт може да ви помогне да предизвикате негативните си мисли, да научите стратегии за справяне и да подобрите настроението си.
 • Помислете за лекарства: Много хора намират облекчение от своите депресивни симптоми с антидепресанти. Доказателство предполага, че те могат да бъдат по-ефективни при умерена до тежка депресия, отколкото при лек случай. Вашият лекар може да работи с вас, за да определи дали това е подходящ вариант за вас.
 • Свържете се с други: Прекарването на време с приятели и семейство, присъединяването към група за подкрепа или доброволчеството може да ви помогне да се почувствате по-малко изолирани и да подобри настроението ви.
 • Практикувайте самообслужване: Важно е да дадете приоритет на грижата за себе си, когато живеете с депресия. Това може да включва достатъчно сън, здравословна диета и физическа активност.
 • Избягвайте алкохола и наркотиците: Употребата на вещества може да влоши симптомите на депресия и да я направи по-трудна за справяне.
 • Бъди търпелив: Може да отнеме време, за да се почувствате по-добре, но с правилното лечение повечето хора с депресия могат да изпитат значително подобрение.

Долен ред

Контролен списък за депресия може да ви помогне да идентифицирате вашите симптоми и тяхната тежест.

Въпреки че контролният списък за депресия не е официална диагноза, той може да ви помогне да формулирате по-добре пред специалист по психично здраве или лекар какво изпитвате, за да получите помощта, от която се нуждаете.

С правилното лечение и подкрепа е възможно да управлявате симптомите на депресия и да подобрите качеството си на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss