Как да изберете естествени съставки за псориазис

Мнозина, които живеят с псориазис, обичат да търсят естествени съставки за своите диетични процедури и процедури за грижа за кожата. Ето практическо ръководство за това как да изберете най-добрите съставки, които помагат за успокояване на кожата ви и какво да избягвате.

Вероятно сте използвали различни лечения за справяне със симптомите на псориазис. Локални, перорални, инжектирани или инфузионни лекарства могат да се използват за лечение на псориазис, а някои хора също използват светлинна терапия.

Наред с лекарствата, има и други неща, които можете да използвате, за да управлявате псориазиса си. Някои естествени съставки в храната, козметиката и продуктите за грижа за кожата могат да помогнат за успокояване на кожата ви. Но има и съставки, за които трябва да внимавате.

Ето ръководство за това какви съставки да избягвате и да включите като част от вашия план за лечение на псориазис.

Съставки, които трябва да се избягват

Аромат

Продуктите с добавени аромати могат да изсушават и дразнят хората с псориазис.

Проучване предполага, че хората, които използват по-ароматизирани продукти, всъщност са по-склонни да развият чувствителна кожа. Когато кожата ви вече е предразположена към възпаление, най-добре е да избягвате всичко, което може да я влоши. Дори етеричните масла могат да бъдат проблем за някои хора.

Потърсете продукти с надпис „без аромат“ или „без аромат“.

Алкохол

Алкохолът е съставка в много продукти за грижа за кожата. Алкохолът може да направи продукта по-лек или по-хладен върху кожата и да му помогне да се абсорбира по-бързо.

Етанолът и изопропиловият алкохол са две съставки, които могат да бъдат трудни за кожата ви. Тези видове алкохол изсушават кожата ви, като нарушават естествената бариера на кожата срещу влага, правейки я по-податлива на сухота и раздразнение. Продукт с етикет „без алкохол” няма да съдържа тези видове алкохол.

За да направите това още по-объркващо, не е нужно да избягвате всички продукти, които имат алкохол, посочен на етикета. Някои видове алкохол могат да бъдат благотворно, като тези, които идват от растения и са източници на здравословни мастни киселини. Те включват цетилов алкохол и стеарилов алкохол. Тези видове алкохол са страхотни овлажнители и помагат на кожата да се чувства по-мека.

Сулфати

Сулфатът е често срещана съставка в шампоана. Помага да се разпени, когато миете косата си.

Ако имате псориазис на скалпа, сулфатите могат да бъдат дразнещи. Те са вид почистващ препарат, който може да издърпа влагата от кожата ви.

Избягвайте продукти, които съдържат натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат в списъка на съставките.

Ексфолианти

Има известен дебат дали да ексфолирате, когато имате псориазис. Можете да ексфолирате кожата си чрез съставки като салицилова киселина или физически ексфолианти. Химикали като салициловата киселина са полезни за премахване на люспи, позволявайки на овлажнителите да работят по-добре.

Физическите ексфолианти могат да причинят увреждане и дразнене на кожата и като цяло трябва да се избягват. Увреждането на кожата всъщност може да предизвика повече псориазис в тази област. Добра идея е да избягвате всякакъв вид скраб, дори ако е направен с естествени ексфолианти като кайсии.

Избягвайте да използвате луфа, която може да е твърде груба за вашата кожа. Вместо това използвайте ръцете си или много мека кърпа, за да измиете тялото си.

Съставки по избор

Каламин

Каламинът съдържа железни и цинкови руди, придаващи на каламиновия лосион този прекрасен нюанс на розово. Каламинът е ефективен начин за намаляване на сърбежа от псориазисни лезии. Можете да го използвате точно върху зони с псориазис, за да получите известно облекчение. Каламинът не лекува псориазис, но може да помогне за справяне със сърбежа.

Каламиновият лосион се използва и за успокояване на кожни раздразнения като слънчево изгаряне, акне или отровен бръшлян.

Салицилова киселина

Салициловата киселина се използва като средство за премахване на котлен камък. Може да бъде полезно за омекотяване и премахване на натрупването на люспи от псориазис. Може също да помогне за намалявам сърбеж, зачервяване и възпаление.

Много хора използват салицилова киселина за премахване на люспите, което позволява на овлажнителите да попиват по-лесно в кожата.

Някои хора са чувствителни към салициловата киселина, така че помислете дали да я използвате първо върху малка площ, за да видите как реагира кожата ви.

масло от шеа

Маслото от ший е богато на много здравословни мастни киселини, което го прави чудесен овлажнител. Маслото от ший се прави от ядките на дървото ший, което расте в Африка на юг от Сахара.

това е показано да има противовъзпалителни свойства и може да помогне за излекуване на области с псориазис. Можете да си купите чисто масло от ший, за да го използвате върху зони с псориазис.

Скорошни изследвания също така показа полза от продукт, който комбинира масло от ший и салицилова киселина.

Каменовъглен катран

Въглищният катран се използва повече от 100 години за лечение на псориазис. Това е гъста, тъмна течност, използвана в много локални лечения за псориазис.

Можете да закупите шампоани, лосиони, пяна за вана и други продукти, които съдържат въглищен катран. Тези продукти често се продават за лечение на псориазис.

Керамиди

Керамидите са вид мастна киселина, намираща се естествено в кожата ви и всъщност съставляват 40%–50% от мастните киселини, открити в горния слой на кожата ви.

Серамидите помагат да се запази влагата в кожата ви, като помагат на кожата ви да поддържа защитна бариера. С напредване на възрастта или възпалителни кожни заболявания като псориазис, нивата на серамиди могат да спаднат. Продуктите с добавени керамиди помагат да се възстанови количеството, присъстващо във външния слой на кожата ви.

В списъка с съставките потърсете думата керамид. Можете също да потърсите съставките фитосфингозин и сфингозин. Това са специфични видове керамиди.

Витамин D

Продуктите, съдържащи витамин D, са ефективен локално лечение на плакатен псориазис. Тези продукти помагат да се забави производството на псориазисни люспи, намалявайки сърбежа на тези петна.

Скорошни изследвания изследват дали пероралните добавки с витамин D могат да бъдат полезни. Предполага се, че витамин D може понижават нивата на възпаление в тялото и това може да намали атаката върху кожните клетки. Засега нямаме достатъчно доказателства да се препоръчва широко определена доза витамин D за хора с псориазис.

Все още е добра идея да сте сигурни, че получавате достатъчно. Няма много хранителни източници за него, така че повечето хора се нуждаят от добавка, за да задоволят нуждите си. Възрастни до 70 години се нуждаят 15 микрограма (mcg) или 600 IU, ежедневно. Възрастни на възраст 70 и повече години се нуждаят от 20 mcg (800 IU) дневно.

Куркумин (куркума)

Куркуминът е съединение, намиращо се в куркумата. Куркумата се използва като подправка в различни храни и е известна със златния си цвят.

Куркуминът има някои противовъзпалителни свойства и има интерес дали това може да бъде полезно като добавка. Проучвания предполагат, че добавките с куркумин могат да бъдат полезни за хора с псориазис.

Можете също така да се чувствате свободни да използвате много куркума в ястията си. Имайте предвид, че количеството в добавките е много по-високо от това, което би се използвало при готвене.

Псориазисът е възпалително състояние на кожата, което може да бъде трудно за лечение. Заедно с лекарствата и светлинната терапия, някои естествени съставки могат да бъдат полезни при управлението на състоянието.

Тези съставки помагат да се запази влагата в кожата ви, като помагат за предотвратяване на сухота и раздразнение.

Има и други съставки, които са трудни за кожата ви. Трябва да се избягва всичко, което извлича влага от кожата ви. Може да създаде повече възпаление.

Ако не сте сигурни за съставките, говорете с вашия медицински специалист, който може да ви насочи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss