Как да избегнем гадене след тренировка

Гадене и упражнения

Упражнението има толкова много невероятни ползи за нашето физическо, психическо и емоционално здраве.

Но не винаги е лесно да го впишем в нашите графици. Когато тренираме, е важно да извлечем положителните ползи и да избегнем отрицателните ефекти. В идеалния случай трябва да очакваме с нетърпение да тренираме и трябва да сме физически в състояние да го направим.

Гаденето след тренировка е често срещан негативен страничен ефект, но в много случаи е лесно да се избегне. И нека си го кажем: в някои дни, когато се чувстваме без енергия, намаляването на шанса да се почувстваме ужасно след това може да направи всичко различно.

Започвайки или завършвайки твърде рязко

Трябва да се затоплите и охладите преди и след тренировка, за да разтегнете мускулите и да облекчите пулса си в и извън целевите зони, за да избегнете нараняване. Ето още една причина: Твърде бързото стартиране или спиране може да причини гадене.

Точно както нашите мускули и стави, нашите органи могат да се почувстват раздразнени, като започнем или прекратим физическата активност внезапно, така че винаги започвайте с по-бавно темпо и не забравяйте да се охладите.

Хранене и пиене преди тренировка

Гаденето се случва и по време на тренировка, защото кръвта, която тече към нашия стомашно-чревен тракт и стомаха, се пренасочва към мускулите, които работим, като по този начин забавя храносмилането и причинява дискомфорт.

Ако сте яли дори в рамките на два часа след тренировка, намаляването на притока към стомашно-чревния тракт може да добави към усещането за гадене или виене на свят, причинено от дехидратация, което често води не само до гадене, но и до разболяване.

Избягването на хранене непосредствено преди тренировка е нещо, което повечето хора знаят да правят. Но храносмилането на храни с високо съдържание на мазнини и протеини може да отнеме два пъти повече време от по-лесно смилаемите храни, като препечен хляб или банани. Това ги прави по-склонни да причинят гадене.

Не искате да ядете твърде много преди тренировка, независимо от храната, но по-лесно смилаемите храни ще бъдат по-добри преди тренировка. И се опитайте да ядете около три часа преди да започнете.

Докато искате да сте хидратирани, вие също не искате да прехидратирате. Твърде много вода всъщност разрежда нивата на електролита ви, причинявайки хипонатриемия, ниска концентрация на натрий в кръвта. И се досещате: Това може да доведе до гадене.

До какво се свежда това? Не пийте необичайно големи количества вода преди да тренирате и избирайте храни, които се усвояват по-бързо няколко часа преди да започнете да тренирате.

Тип тренировка

Особено интензивните или подскачащи тренировки, като бягане, са по-склонни да причинят гадене.

Това е доста елементарно: всичко, което все още е в стомаха ви, което се усвоява, докато тренирате, ще бъде блъскано наоколо (и още повече с увеличаване на интензивността на упражненията).

Можете също така да обмислите да замените текущото си упражнение с нещо, което ще ви подскача по-малко. Например сменете елиптичния за бягане или колоезденето на закрито за Zumba. Освен това, ако не сте пили много течност с каквото и да сте яли, вземете малки глътки вода, за да видите дали това помага.

Упражнение в жегата

Топлината ни кара да се изпотим, което може да бъде чудесен начин за детоксикация и да ни помогне да се почувстваме, сякаш сме имали наистина тежка тренировка. Но може също да причини интензивна дехидратация и ниско кръвно налягане, което води до намаляване на кръвоснабдяването.

В разгорещените часове по йога учителите често насърчават учениците да правят толкова почивки, колкото са им необходими, и да останат хидратирани. Не забравяйте да направите това! Ако тренирате на открито и е особено горещо, уверете се, че имате вода със себе си и продължете да хидратирате по време на тренировката.

Освен това забавете темпото тук-там, за да се възстановите малко и да се охладите. Ако редувате това с увеличаване на интензивността, вашата тренировка може да бъде подобна на HIIT тренировка или високоинтензивна интервална тренировка, която изгаря повече калории, отколкото да останете с едно темпо през цялото време.

Работи усилено

Честа причина за гадене след тренировка е просто да се опитвате да се напрегнете твърде силно, когато тялото ви не е готово за това.

Независимо дали тепърва започвате или тренирате шест пъти седмично, тренирайте на собствено ниво. Това не означава, че не трябва да се насилвате да достигнете ново ниво, но го правете внимателно.

Говорете с лекар, треньор или експерт в това, което се опитвате да направите. Те могат да ви помогнат да намерите начин да се издигнете на ново ниво, без просто да се хвърляте в тренировка, за която не сте готови.

Натискането на себе си твърде далеч извън вашите граници може да доведе до всякакви проблеми, включително нараняване и напрежение на мускулите и ставите. Не е добра идея да се насилвате без помощ по много причини, като гаденето е само една.

Вземането за вкъщи

Повечето хора се чувстват прекрасно, когато приключат с упражненията. Нашите ендорфини се изпомпват, постигнахме нещо и сме един ден, една тренировка, по-близо до нашите фитнес цели.

Когато имаме отрицателни реакции към упражненията, това може да потисне желанието ни да тренираме и ако ни накара да спрем, внезапната липса на физически упражнения може да повлияе на нашия фокус, щастие, сън и т.н.

За редовни трениращи, гаденето след тренировка най-вероятно е комбинация от горните фактори, така че имайте предвид всичко по-горе и опитайте комбинация от предложенията често ще помогне.

Ако гаденето ви е особено интензивно или не преминава с някое от изброените по-горе, консултирайте се с лекар.

Съвет за хидратация

По време на тренировката си не забравяйте да пиете 7 до 10 унции течности на всеки 10 до 20 минути тренировка.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss