Как да идентифицираме и лекуваме ХИВ обрив при бебета и деца

Кожен обрив е често срещан симптом на HIV инфекция при бебета и деца. Може да забележите малки групи от червени сърбящи подутини или лющещи се, сухи кожни петна. Лекарствата, използвани за лечение на ХИВ, също могат да причинят лек до тежък кожен обрив.

ХИВ атакува CD4+T клетките (известни също като Т4 клетки), които са част от имунната система на тялото. С течение на времето ХИВ отслабва имунната система, което прави детето ви по-податливо на инфекции и други заболявания.

Обривът, свързан с ХИВ, обикновено се развива в рамките на първите 2 месеца от първоначалната ХИВ инфекция и може да продължи няколко седмици.

Ранната диагностика и лечение могат да подобрят дългосрочната перспектива за кърмаче или малко дете с ХИВ. В тази статия ще обсъдим идентифицирането на обрива, възможностите за лечение и кога да потърсите медицинска помощ.

Как изглежда обривът, свързан с ХИВ при малки деца?

Бебета (до 1 година)

Диагнозата на бебето поставя няколко потенциални препятствия. Кожният обрив, свързан с ХИВ – сърбящо червено или обезцветено петно ​​с малки подутини – контактът може да наподобява други вирусни инфекции, което може да забави диагностиката и лечението.

Леки, грипоподобни симптоми могат да се развият в рамките на 2 месеца след първоначалното излагане на вашето дете на ХИВ. Симптомите включват:

  • подути лимфни възли в подмишниците, шията или слабините

  • чести и продължителни трески или изпотяване
  • загуба на тегло или лошо наддаване на тегло
  • периодична диария

Прохождащи и малки деца

Симптомите при деца на възраст над 1 година се делят на леки, умерени и тежки.

Леките симптоми включват сърбящ обрив, който обикновено се появява по лицето и гърдите. Може също да причини язви в устата и понякога да се появи на ръцете и краката.

Умерените симптоми включват постоянна или повтаряща се диария, персистираща треска или млечница в устата и усложнена варицела.

Тежките симптоми може да не се появят до 2 години при деца, родени с ХИВ. Постоянните лезии и отворените мехури са признаци на тежки странични ефекти.

Как се лекува обрив, свързан с ХИВ при малки деца?

Ранната диагностика с незабавно лечение е най-доброто оръжие срещу свързаните с ХИВ симптоми. Стандартното изследване за ХИВ може да започне малко след раждането и е ефективен инструмент за диагностика на всяка възраст. Ако детето ви е на възраст над 18 месеца, бързият тест за антитела също може да се използва за идентифициране на HIV инфекцията.

Ако детето ви вече има диагноза ХИВ и е развило свързан обрив, педиатърът на вашето семейство може да препоръча комбинация от лекарства без рецепта и поведенчески промени за лечение на засегнатата област.

Локалният крем с хидрокортизон, например, предлага краткотрайно облекчение от сърбеж. В зависимост от възрастта на вашето дете, вашият педиатър може също да препоръча перорални антихистамини.

Винаги се консултирайте с клиницист, преди да дадете ново лекарство на малки деца. Педиатърът на вашето дете може да предостави важна информация за безопасността, включително правилна дозировка и риск от взаимодействия.

Не забравяйте да пазите детето си от пряка слънчева светлина, за да предотвратите по-нататъшно възпаление. Горещите вани или душове също са забранени, докато обривът не заздравее.

Малките деца също могат да се възползват от повиване или ръкавици за предотвратяване на надраскване.

Кога трябва да се консултирате с лекар или друг медицински специалист?

Ако не сте сигурни за естеството на обрива или смятате, че детето ви е било изложено на ХИВ, уговорете среща с педиатъра на детето си. Повтарящите се сърбящи петна или рани в устата може да са ранен признак на компрометирана имунна система.

Не забравяйте да споменете специфични промени в кожата на вашето дете, за да помогнете на вашия лекар да постави диагнозата по-бързо. Колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът за потискане на вируса и поддържане на здравословен вирусен товар.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss