Как да говорите с вашия фризьор или бръснар за псориазис

Псориазисът причинява ускорен растеж на кожните клетки. Натрупването на кожни клетки води до плътни червени, лилави и сребристи плаки или лющеща се кожа. Псориазисът на скалпа може да обхване челото, кожата около ушите и задната част на врата.

Псориазисът е автоимунно състояние. Не е заразно и не си виновен, че го имаш. Въпреки това, това е състояние, което може да причини самосъзнание. Тези чувства могат да доведат до тревожност и депресия. Те също могат да ви накарат да не желаете да посетите фризьор.

Ако имате псориазис, не е нужно да пропускате посещението на бръснарница или фризьорски салон. Но може да искате да направите известна подготовка преди назначаването ви.

Тази подготовка включва готовност за разговор с вашия стилист за псориазис. Не само можете да повишите осведомеността за псориазис, като обясните състоянието си, но можете също така да намалите вероятността от обостряне след посещение в салона от фактор като стрес или нараняване на кожата ви.

Съвети за подготовка за посещението на вашия салон или бръснарница

Намирането на подходящия стилист може да подобри изживяването ви в салон или бръснарница.

Практикуващата медицинска сестра д-р Синтия Коб препоръчва да получите препоръка, за да намерите подходящ стилист. „Ако познавате някой, който също има псориазис на скалпа, попитайте дали има препоръка за стилист“, предлага тя.

Ако не можете да намерите полезна препоръка, все още има стъпки, които можете да предприемете, за да получите грижа за косата, която е подходяща за псориазис.

Обадете се в салона предварително

„Обадете се предварително на избрания от вас салон и ги уведомете за вашето състояние и попитайте дали имат стилист, който е запознат с него“, съветва Коб.

„Може да се наложи да се обадите на няколко места, за да намерите някой, с когото бихте се чувствали комфортно и който също се чувства удобно да работи с вашето състояние“, казва тя.

Коб също така препоръчва да попитате за продуктите, които салонът използва, и „ако е необходимо, попитайте дали е добре да носите свои собствени продукти, които да използвате, тъй като често продуктите на салона са по-сурови от тези, които са достъпни за „широка обществена“ употреба. ”

Говорете с Вашия лекар

Добра идея е да поговорите с Вашия лекар за псориазис и грижа за косата. Те може да имат полезни съвети, които да имате предвид, когато планирате среща с фризьор или бръснар.

Например Американската академия по дерматология предлага следните препоръки на дерматолога:

  • Избягвайте да стържете или надрасквате скалпа си, когато разресвате косата си.
  • Бъдете внимателни с машите и ролките, за да избегнете топлина върху скалпа и случайно издърпване на косата.
  • Изберете свободни прически, които не дърпат скалпа ви.
  • Избягвайте определени лечения по време на обостряне, като къдрене, боядисване, издухване и релаксатори.

Измийте косата си предния ден

Cobb предлага да измиете косата си в деня преди посещението на вашия салон или бръснар и да използвате предписаните от вас продукти.

„Това би трябвало да помогне за намаляване на плаките и да предпази скалпа ви от реакция към друг използван продукт“, обяснява тя.

Планирайте какво искате да направи стилистът

Повечето хора имат полза от това да имат предвид конкретна цел, когато посещават стилист. Това е особено вярно, ако имате заболяване като псориазис, което може да бъде повлияно от стилистични техники или салонни продукти.

Предварителното познаване на желаната кройка или стил ще ви помогне да съобщите очакванията си на вашия стилист.

Съвети за разговор с вашия фризьор

Псориазисът може да причини дискомфорт, така че е важно да съобщите за нуждите си с всички бъдещи стилисти.

„Обяснете, че се опитвате да намерите някой, който да работи с вас, за да получите най-добрия стил за вашето състояние“, предлага Коб.

Не забравяйте, че много хора имат псориазис

Националната фондация за псориазис изчислява, че 3% от възрастните в САЩ живеят с псориазис. Това са повече от 7,5 милиона души.

Има голям шанс вашият стилист да е работил с предишен клиент, който живее с псориазис. Все пак е важно да попитате дали имат опит с това състояние и дали имат въпроси относно кожата ви.

Партнирайте с вашия стилист

„Добра идея е да споменете преди началото на срещата си, че сте под грижите на доставчик на здравни услуги за състоянието на скалпа ви и сте били посъветвани, че скалпът ви трябва да се третира внимателно“, казва Коб.

Можете също така да покажете на вашия стилист местоположението на вашите плаки по скалпа и да споделите вашите предишни успешни стратегии за грижа за косата.

Опишете вашата рутинна грижа за косата у дома

„Споделете, че скалпът ви не трябва да се търка, за да се премахнат плаките (без нараняване на скалпа ви), че върху косата ви могат да се използват инструменти, които се използват от техните редовни клиенти, но вашият доставчик на здравни услуги ви е казал да избягвате гореща вода, стегнати прически, горещи сешоари и грубо четкане“, добавя Коб.

Не е нужно да се чувствате неудобно да питате за салонни продукти или да поискате стилистът ви да използва вашите. Полезно е да говорите за вашата рутинна грижа за косата у дома, така че вашият стилист да знае какво работи.

Също така е полезно да информирате вашия стилист за всички подходящи препоръки на лекаря.

Имайте предвид, че вие ​​сте клиентът

Вие сте човекът, който трябва да живее с пристъп, предизвикан от несъвместими грижи.

Така че, не се колебайте да говорите, ако вашият стилист не следва вашите искания или ако действията му влошават скалпа ви. Важно е да намерите стилист, който да ви изслуша. Това може да означава смяна на салона, но е приоритет да намерите стилист, който е най-подходящият за вас.

Услуги на фризьорски салон за адаптиране или избягване

Коб предлага да се избягва следното:

  • Продукти за салони: Вместо това донесете своя собствена.
  • Топла вода: Поискайте хладка вода.
  • Горещи сешоари: Поискайте хладна настройка.
  • Почистване на скалпа: Помолете стилиста да бъде нежен, когато мие с шампоан, сресва и разресва косата ви.
  • Боя за коса: Попитайте дали имат продукт, подходящ за чувствителна кожа.

Ако имате текстурирана коса, това може да означава избягване на стресиращи скалпа стилове като плитки или тъкани и процеси като топлинно изправяне и химически релаксанти.

„Също така имайте предвид, че продуктите, които използвате, ще накарат нанесения цвят да не издържи толкова дълго, колкото се очаква“, казва Коб.

Съвети за последващи грижи

Правилната последваща грижа може да ви помогне да подобрите изживяването в грижата за косата.

Ако вашият стилист е използвал продукт, който никога преди не сте опитвали, е разумно да следите за евентуални алергични реакции след посещение. Можете също така да попитате за продукти за последваща грижа, които са съвместими с лечението, което сте имали.

Грижата за скалпа ви след посещението в салона може да ви помогне да го превърнете в приятно изживяване.

Вземането

Всеки заслужава положително изживяване във фризьорския салон. Ако живеете с псориазис, известно планиране преди назначаването ви може да ви помогне да прекарате приятно посещение.

Измиването на косата ви предната вечер и носенето на продуктите с рецепта, които вашият стилист да използва, са два начина да направите срещата ви безпроблемна.

Намирането на стилист, който може да работи с вашето състояние, може да ви помогне да се насладите на посещението си в бръснарницата или фризьорския салон.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss