Как болестта на Crohn може да повлияе на вашата бременност?

Болестта на Crohn е хронично заболяване, което може да причини тежък храносмилателен дистрес и други усложнения. Можете да имате здравословна бременност, живеейки с болестта на Крон, но има важни опасения, които трябва да обсъдите с вашия здравен екип.

обуване на панталони по време на бременност
skaman306/Гети изображения

Ако имате болест на Crohn и искате да забременеете или наскоро сте разбрали, че сте бременна, може да се притеснявате как това често срещано храносмилателно разстройство може да повлияе на вашето здраве и здравето на вашето бебе.

Въпреки че е малко вероятно болестта на Crohn да попречи на здравата бременност, има някои важни съображения, които трябва да разберете, и някои предпазни мерки, които може да се наложи да вземете, за да осигурите здравословен изход.

Научете повече за болестта на Crohn.

Как ви засяга болестта на Crohn по време на бременност?

Когато болестта на Crohn е в ремисия, е малко вероятно състоянието да има голям, ако има такъв, ефект върху бременността ви. Основните опасения са свързани с активния Крон. Обострянето може да затрудни забременяването. По същия начин активното заболяване може да усложни бременността ви.

Crohn’s and Colitis Canada предполага, че активната болест на Crohn може да попречи на здравата бременност, тъй като може да доведе до това, че не ядете достатъчно или не получавате достатъчно храна за вас и вашето бебе.

Крон също повишава риска от образуване на кръвни съсиреци, особено в краката (дълбока венозна тромбоза) и претърпяване на гестационен диабет. Рискът е най-голям по време на обостряне.

Какви са симптомите на болестта на Crohn по време на бременност?

Основните симптоми на болестта на Crohn по време на бременност са същите като тези във всеки друг период от живота:

  • коремна болка и спазми
  • диария
  • отслабване

Други възможни симптоми могат да включват:

  • анемия
  • умора
  • треска
  • болка в ставите
  • гадене и лош апетит

Влияе ли на вашето бебе, ако имате болест на Crohn по време на бременност?

Активната болест на Crohn повишава риска от ниско тегло при раждане или преждевременно раждане. Можете обаче да имате и доносена бременност без усложнения.

Няма начин да се предвиди дали Крон или различни други здравословни фактори ще повлияят на бебето по време на бременност. Поради тази причина е важно да следвате съветите на вашия здравен екип, да посещавате всички медицински прегледи и да следвате цялата лабораторна работа и прегледи.

Какво е лечението на болестта на Crohn по време на бременност?

Повечето лекарства за болестта на Крон могат да се приемат по време на бременност. Въпреки това, в някои случаи вашият здравен екип може да се наложи да адаптира дозите, за да помогне за намаляване на възможността вашето бебе да изпита някакви лекарствени ефекти.

Има две лекарства – метотрексат и тофацитиниб – може да се наложи да избягвате по време на бременност. Метотрексатът може да забави растеж на бебето по време на бременност.

В идеалния случай, ако планирате да забременеете и приемате тези лекарства, Вашият лекар ще започне да Ви отбива от тях 2-3 месеца преди да бъде потвърдена бременността Ви.

Може също да се наложи да спрете приема на кортикостероиди по време на бременност, въпреки че това е решение, което ще вземете с вашия здравен екип.

Ако е възможно, може да се наложи да избягвате антибиотици през цялата бременност. Вашият здравен екип ще ви посъветва дали това е необходима стъпка.

Какви са перспективите за индивид, който има болестта на Crohn по време на бременност?

Повечето индивиди с болестта на Crohn имат здрави бременности и здрави новородени, според Crohn’s & Colitis UK. Предприемането на всички необходими стъпки, които вашият здравен екип съветва, за да поддържате заболяването си в ремисия по време на бременност, ще даде на вас и вашето бебе най-добрия шанс за здравословен изход.

Често задавани въпроси

Счита ли се за високорискова бременност при Crohn?

Въпреки че повечето хора с болест на Крон могат да имат здрави бременности и бебета, има леко повишен риск от усложнения по време на бременност и раждане. Поради тази причина наличието на болест на Крон може да доведе до високорискова бременност, която изисква специални пренатални грижи и внимание.

Може ли болестта на Crohn да засегне бебетата?

Наличието на активно заболяване по време на бременност може да повиши риска от преждевременно раждане или ниско тегло при раждане, според Фондацията на Крон и Колит. Вероятността да имате спонтанен аборт или вашето новородено да има вродени дефекти, свързани с болестта на Crohn, е ниска, особено ако следвате медицинските препоръки на вашия здравен екип.

Можете ли да приемате лекарства за Крон по време на бременност?

Най-често предписваните лекарства се считат за безопасни по време на бременност. Въпреки това, вашият здравен екип може да направи корекции на дозата, за да помогне за намаляване на рисковете и неудобните странични ефекти за вас. Координирането на вашия акушер/гинеколог с вашия гастроентеролог преди бременност, ако е възможно – и със сигурност по време на бременност – ще помогне да се ограничат шансовете за усложнения, включително опасения, свързани с лекарства.

Каква е очакваната продължителност на живота на някой с болестта на Crohn?

А Проучване от 2020 г публикуван в Canadian Medical Association Journal предполага, че очакваната продължителност на живота на някои хора с болестта на Крон може да е с няколко години по-кратка, отколкото за хора без болестта. Въпреки това, получаването на подходящи медицински грижи, следването на препоръчан план за хранене и фокусирането върху други здравословни начини на живот могат да поддържат здравословно дълголетие, докато живеете с болестта на Crohn.

За вкъщи

Да имате някакъв хроничен медицински проблем или състояние по време на бременност – или дори когато обмисляте бременност – може да бъде тревожно. Болестта на Crohn може да бъде болезнена и да повлияе на качеството ви на живот. Взети заедно, тези ситуации могат да бъдат още по-предизвикателни.

Въпреки това, тясната работа с вашия здравен екип преди и по време на бременността и спазването на техните медицински препоръки може да доведе до отлични шансове за здрава бременност и здраво новородено.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss